Hyppää pääsisältöön

Mika Laitinen oli Suomen ykköshyppääjä Thunder Bayssa

Laitinen hyppäsi joukkuekisan toisella kierroksella 131 metriä ja varmisti Suomen kullan vuoden 1995 MM-kisoissa. Normaalimäessä Laitinen otti pronssia.

Normaalimäen kisasta tuli japanilaisten näytöstä. Toisen kierroksen pitkät hypyt nostivat Takanobu Okaben ja Hiroya Saitōn kaksoisvoittoon. Suomen Laitinen tuli hyppäämään toiseksi viimeisenä ja meni kolmanneksi. Selostajakin hautasi jo mitalitoiveet, mutta kun Itävallan Andreas Goldbergerin hyppy jäi ponnettomaksi ja hän tippui ensimmäisen kierroksen johtopaikalta kuudenneksi.

Joukkuemäessä käytiin tiukka kilpailu voitosta Suomen ja Saksan välillä. Suomi johti ensimmäisen kierroksen jälkeen, mutta toisen kierroksen alussa Saksa nousi rinnalle. Vasta Mika Laitisen huippuhyppy varmisti maailmanmestaruuden Suomelle.

Yhdistetyssä Jari Mantila otti yllätyshopeaa. Mitalin takasi onnistunut mäkihyppyosuus, mutta ennen kaikkea erinomainen hiihto, joka nosti hänet kuudennelta sijalta toiseksi. Hän hiihti suuren osan matkasta yhdessä Sylvain Guillaumen kanssa, mutta tiputti ranskalaisen kyydistään jo ennen stadionia. Maailmanmestaruuden otti Norjan Fred Børre Lundberg.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto