Hyppää pääsisältöön

Poika ja ilvesinnostus Hakupaloissa

Ilveksistä innostunut Topi Pakarinen pyysi Hakupalat-ohjelmassa 1998 lempieläimeensä liittyviä tavaroita. Kiinnostus tupsukorvaan oli alkanut koulun piirustuskisasta ja ilves-keräilykansio oli vasta aluillaan. Vuotta myöhemmin Topin kokoelmat karttuivat Konsta Hietasen lahjoittamalla Poika ja ilves- elokuvan materiaalilla.

Konnevetinen Topi Pakarinen oli koulun piirustuskisassa valinnut aiheekseen ilveksen, ja koska eläin oli niin hienon näköinen, päätti hän alkaa kerätä ilves-aiheisia tavaroita. Topi esitteli Hakupalat-ohjelmassa alkuvuodesta 1998 kokoelman pohjaksi kansioon kerättyjä lehtileikkeitä, koulussa ryhmätyönä tehtyä julistetta ja kaverilta saatua valokuvaa. 10-vuotias Topi toivoi saavansa Hakupalat-ohjelman katsojilta lisää kuvia, julisteita ja kaikkea materiaalia ilveksistä – lätkäjoukkueen fanitavarakin kiinnosti.

Keväällä 1999 Topin ilves-kokoelma karttuikin reippaasti, kun Konsta Hietanen lahjoitti Topille tähdittämänsä Poika ja ilves- elokuvan materiaalia: palapelejä ja julisteen. Topi pääsi myös ensimmäisten joukossa näkemään tuoreen elokuvan.

Topi kiitti ohjelmassa kaikkia ilves-tavaroita lähettäneitä ja aikoi jatkaa mukavasti matkaan lähtenyttä keräilyharrastustaan. Topi arveli kaukonäköisesti, että kokoelmaa olisi kiva katsella vanhana pappana ja tavaroita voisi antaa eteenpäin omille pojille ja pojanpojille.

Meku Mannerin ja Aila Toivasen vetämä Hakupalat oli leikkimielinen viihdeohjelma, jossa ihmiset hakivat jotain heille tärkeää asiaa, esinettä tai ihmistä. Jaksot, joissa Topi kertoo keräilystään ja kiittää saamistaan esineistä ovat ohessa katsottavissa myös kokonaisina.

Huhtikuun 1998 Hakupalat-jaksossa nähtiin Topin lisäksi Antti Juhani Marsala, joka keräsi tutkimusta varten omakohtaisia kokemuksia kateudesta, kirpputorilla Ami Aspelund, Ranuan eläinpuistonjohtaja Ilmo Hakkarainen kertomassa eläinpuiston eläimistä, Tommi Nieminen, joka keräili kruunupullonkorkkeja sekä Väinö Koskela, joka haki perinnetoimintaa varten vanhanmallisia sotilasvaatteita ja -varusteita sekä aseita.

Helmikuussa 1999 Arto Pajukallio ei ollut vielä saanut vastausta hakuunsa Telecaster-kitarasta, Jarmo Hertell haki metallialan tai maalausalan töitä, Mika Sundqvist haki juomalauluja SM-kilpailuja varten, nuoripari Heidi Penttinen ja Rami Juvonen muuttuivat kauniimmiksi, Tuomas Pentikäinen keräsi Juice-materiaalia, Kaino Nappari toivoi, että H. J. Nortamon tavanneet ottaisivat yhteyttä, Wenzel Hagelstam arvioi Pirkko Lehmusvirran seinäkellon, Irma Lonka ja Mirjam Takala hakivat kukkoaapisia edistääkseen inkeriläislasten suomen kielen opetusta, Mika Korhonen keräili Ladojen pienoismalleja ja loppuhuipennukseksi Konsta Hietanen lahjoitti Topi Pakarisella Poika ja ilves -elokuvan materiaalia.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto