Hyppää pääsisältöön

Fabbes Cafe Turussa on enemmän kuin kahvila

On hiihtolomaviikon perjantai. Tunnelma Fabbes Cafessa on leppoisa. Keittiöstä kuuluu ääniä, kun lounasta valmistellaan.

– On varmasti kevään hiljaisin päivä, tokaisee Ralf Degerth, Fabbes Cafen isäntä.

Normaalisti Fabbes on viimeistään lounasaikaan tupaten täynnä. Lasagnepäivinä, eli joka toinen keskiviikko voi joutua jopa odottamaan istumapaikkaa.Fabbes Cafe on enemmän kuin kahvila. Kuva: Siiri Huttunen

Itse tehtyä ja yksilöllistä ruokaa

Fabbes Cafe on keväällä 2012 perustettu perheyritys Turun tuomiokirkon ja yliopiston kupeessa. Kahvila on noussut erityisesti yliopiston ja Åbo Akademin työntekijöiden ja opiskelijoiden suosioon. Ralf uskoo, että suosion taustalla on hänen tyttärensä Sofia, joka leipoo ja valmistaa kaikki Fabbesin tuotteet.

– Käyn ulkomailla kahviloissa ja luen ruokablogeja. Kaupassa tai torilla saatan katsoa, mitä on tarjolla. Ostan vaikka omenoita parilla eurolla ja kokeilen, mitä niistä saisi aikaan, Sofia kuvailee leipomistaan.

– Munkkien perään joskus kysellään, mutta yleensä jokainen löytää jotain mieleistään, Sofia naurahtaa.

Sofia Degerthillä ei ole ravintola-alan koulutusta, vaan hän on täysin itse oppinut ruuanlaittaja. Fabbesin suosituimmat leivonnaiset ovat ehdottomasti porkkanakakku ja suklaakakku, joita on aina tarjolla.

Fabbes tarjoaa myös pienimuotoista pitopalvelua, josta voi tilata esimerkiksi kakkuja ja leivonnaisia.Fabbes Cafe on enemmän kuin kahvila. Kuva: Siiri Huttunen

Kuin toinen koti

Lähes kaikki Fabbesin asiakkaista ovat tuttuja kasvoja, jotka käyvät viikoittain. Kotoisa tunnelma ja maittava ruoka saavat vieraat palaamaan yhä uudestaan.

– On palkitsevaa, kun raavas mies käy täällä syömässä ja tuo myöhemmin perheensä mukana. Siitä tietää, että kaikki toimii, Ralf Degerth sanoo tyytyväisenä.

– Tulee ihan erilainen fiilis verrattuna siihen jos olisimme vaikka kauppakeskuksessa. En alussa ajatellut, että voi oikeasti oppia tuntemaan asiakkaita jopa nimeltä, Sofia miettii.

Degerthin perheelle Fabbes on kuin toinen koti. Kaikessa näkyy oma käden jälki.

– Kaikki on minulle niin tuttua täällä. Tiski on samanlaisesta tummasta puusta tehty kuin kotonakin. Tuttavatkin ovat tunnistaneet isän käsialan täällä. Paljon on vielä kesken, mutta sekin on meidän kaltaista ja tekee tästä persoonallisen, Sofia luonnehtii Fabbes Cafea.

Kahvilan seinillä on aina jonkin taiteilijan vaihtuva näyttely. Keväällä tuolit ja pöydät kannetaan ulos kadun varteen, jolloin lounaan voi nauttia auringonpaisteessa. Ralfin ja Sofian haaveena on, että joskus kahvilaan saataisiin viinitarjoilua, jotta iltaa voisi istua pidempäänkin.

 Aika näyttää mihin ja miksi tämä kehittyy, en tee yleensä suunnitelmia kovin tarkasti, Ralf Degerth summaa ajatuksiaan.

Fabbes Cafe on enemmän kuin kahvila. Kuva: Siiri HuttunenSofian porkkanakakku

3 kananmunaa
4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl (pieni) suolaa
2,5 dl öljyä
300 g hienoksi raastettua porkkanaa

Kuorrutus:
n. 50 g huoneenlämpöistä (aitoa) voita
n. 200 g maustamatonta tuorejuustoa
tomusokeria

Voitele 24 cm irtopohjavuoka (tai vastaavan kokoinen uunivuoka) ja levitä reunoille ja pohjaan esim. kaurahiutaleita. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita sen jälkeen öljy, jauhosekoitus ja porkkanat munasokerivaahtoon.

Kaada seos vuokaan ja paista uunissa n. 175 astessa 30 - 45 minuuttia. Kakkua kannattaa tarkkailla 30 minuutin jälkeen, sillä joissain uuneissa paistoaika on pidempi kuin toisissa. Kakku on hyvä ottaa ulos heti kun se on kypsä.

Anna kakun jäähtyä muutama minuutti ja laita sen jälkeen muoviin. Kakku saa jäähtyä ja levätä viileässä mielellään yön yli. Näin kakku pysyy ihanan kosteana! Kakkua voi hyvin säilyttää muutaman päivän jääkaapissa muovilla suojattuna, maku vain paranee!

Ennen tarjoilua:

Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä voi vaaleaksi vaahdoksi, lisää tuorejuusto ja lisää sen jälkeen tomusokeria oman maun mukaan. Levitä kakun päälle niin paljon kuorrutusta kuin haluat (ei reunoille) ja koristele esimerkiksi saksanpähkinöillä, hasselpähkinärouheella tai vaikka tuoreilla mansikoilla. 

Fabbes Cafe on enemmän kuin kahvila. Kuva: Siiri Huttunen

Kuvat: Siiri Huttunen

Linkit:

Kommentit
  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

  • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

    Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

    Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

    Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

    Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

  • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

    Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

  • Alexandran kasvisopas

    Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

    Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.