Hyppää pääsisältöön

Keskusteluharjoituksen merkitys - opettajan opas

lapsen piirros jossa ihmisiä
lapsen piirros jossa ihmisiä Kuva: Ajattelen siis ole / Yle filosofia

Filosofisen keskusteluharjoituksen toteuttamiseen koulussa ei ole mitään yleispätevää metodia. Keskustelu toimii yleensä kuitenkin parhaiten, jos se etenee kohtuullisen selkeiden vaiheiden kautta.

Koulussa tulisi olla riittävästi tilaa ja aikaa kasvatuksellisesti tärkeille aiheille ja toimintatavoille. Oppilaille on tarjottava mahdollisuuksia käsitellä myös kaikkein keskeisimpiä asioita ja elämän ydinkysymyksiä

 • minuus ja yksilöllisyys
 • oman identiteetin kehittyminen
 • suhde toisiin, välittäminen ja ystävyys
 • vastuut ja oikeudet, oikea toiminta
 • hyvä elämä, onnellisuus ja pettymykset, ilo ja suru, kauneus ja rumuus
 • yksilön suhde yhteisöön, yhteiskuntaan, maailmaan ja luontoon.

Keskustelua rytmittävänä perusrakenteena voi käyttää keskusteluun valmistautumista ja keskusteluaiheen valintaa, varsinaista tutkivaa keskustelua ja lopuksi käydyn keskustelun arviointia (metakeskustelua).

Tutkiva keskustelu ja filosofinen argumentointi vievät luonnollisesti ajallisesti suurimman osan oppitunnista. Tilanteesta riippuen tämä vaihe saattaa jatkua useammankin oppitunnin ajan sisältäen erilaisia alavaiheita ja joko yksin tai pienryhmissä tapahtuvia pohdinta-, kirjoitus-, piirtämis-, tiedonetsintätuokioita.

Argumentointivaiheeseen opettaja voi halutessaan sovittaa erilaisia ”ajattelutyökaluja”, so. keskustelua tukevia toiminnallisia tehtäviä, tekniikoita ja harjoituksia.

Asiantuntijat Hannu Juuso ja Tuukka Tomperi ovat koonneet tämän oheismateriaalin ja opettajan oppaan, joka sisältää käytännön opastusta ohjelman soveltamiseen opetuksessa sekä syventävää taustatietoa aiheesta.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?