Hyppää pääsisältöön

Nostalginen ysäri nolostuttaa ja ihastuttaa

Paksupohjaisia kenkiä. Kuva: buffalo-shop.de

Ysäri on täällä taas! Mutta haluanko, että ysäri on täällä taas?

Minulle 90-luku edustaa lapsuutta. Huoletonta aikaa, jolloin aloitin koulun, leikin barbeilla, keräilin tarroja ja kuuntelin Spice Girlsiä. Ysäri on edelleen lähellä ja muistuttaa välitunneista ja hippaleikeistä. Ysäri on nostalgiaa!

Ysärivaikutteet ovat tulleet salakavalasti takaisin muotiin.
Ysärivaikutteet ovat tulleet salakavalasti takaisin muotiin. Ensin oli rosoista grungetyyliä flanellipaitoineen ja risaisine leviksineen. Sitten tulivat kukkakuosit ja maksihelmat sekä korkeavyötäröiset farkkushortsit ja tietysti kirkuvat neonvärit ja hillitymmät pastellit. Rohkeimmat tyylitaiturit pukevat ylleen pyöräilyshortsit ja napapaidan. Ysäri näkyy jonkin verran myös meikki- ja hiustyyleissä.

Järkytyin, kun sain uutiskirjeen ulkomaisesta nettikenkäkaupasta; paksupohjaisia spaissarikenkiä myydään taas. Aivan samanlaisia tennarinnäköisiä hirvityksiä, joissa oli 10–15 cm:n paksu pohja. Itsellä oli vastaavat beigenväriset maltillisella 5 sentin pohjalla noin 11-vuotiaana ja se oli niin siistiä.

Luonnollisesti muoti kiertää ja nyt on 90-luvun vuoro, mutta en ole ihan varma haluanko nähdä pikkureppuja, hiihtareita tai värikkäitä tuulipukuja kaduilla. On asioita, jotka saisivat jäädä menneisyyteen ja comebackin tehneet paksupohjaiset spaissarikengät ovat yksi niistä.

Kieltämättä nämä hassut kengät kuitenkin herättävät nostalgiantunnetta.
Kieltämättä nämä hassut kengät kuitenkin herättävät nostalgiantunnetta. Ysäri tuntuu kaikin puolin nololta vuosikymmeneltä ja vanhoille kuville tai mainoksille on hauska nauraa. En vain oikein tiedä miten suhtautua siihen, että lapsuuden vaatteet ja tyyli on taas kauppojen hyllyillä.

Toisaalta, nyt kun tarkemmin mietin, niin omastakin vaatekaapista löytyy ysärivaikutteita. Käytän maihareita päivittäin ja skottiruudullisia paitoja on useampi. Minusta ne ovat aivan tavallisia vaatteita, mutta muotisivustojen mukaan ne ovat 90-luvun grungetyyliä parhaimmillaan.

Noloa tai ei, niin ysäri on todellakin täällä. Muoti on siitä hauska juttu, että kummasti ne ensin ärsyttävät trendit vain hiipivät pikkuhiljaa omaankin vaatekaappiin. Spaissarikengät – never again!

Mikä sinua nolostuttaa tai ihastuttaa 90-luvussa?

 • Katso Elävästä arkistosta Muodin huikea 1990-luku. Huomaa tanssilliset koreografiat muotinäytöksissä.
 • Nuoruusdisko-blogissa 80-luvun loppupuolella syntyneen ysärilapsen nostalgiointia nolosta vuosikymmenestä. Huomaa 90-luvun mainokset ja lelut, voi vierähtää tunteja muistellessa.

 

Linkit:

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Aamusydämellä: Tatuoidut

  Tatuoinneista on tullut valtakulttuuria.

  Tatuoinnit olivat aiemmin merimiesten ja vankien alakulttuuria, mutta nykyisin niistä on tullut osa valtakulttuuria. Yksittäinen tatuointi ei enää edes herätä huomiota, mutta jos tatuoinnit peittävät lähes koko kehon, on kyseessä vakavampi harrastus. Anu Lehtiölle ja Antti Räisäselle oma keho on taideprojekti.

 • Aamusydämellä: Koukussa kauneuteen - 30.03.2014

  Erilaisista kauneusleikkauksista ja muista esteettisistä hoidoista on tullut sosiaalisesti hyväksytympiä ja sitä kautta myös yleisempiä. Kynnys leikkauksiin on laskenut ja usein yksi leikkaus johtaa toiseen. Kokemuksistaan kauneuskirurgiasta ja niiden suhteesta itsetuntoon kertovat Minna Klintrup (vas.) ja Jannika Peltonen.

 • Kuka sinun vaatteesi on tehnyt?

  Vaateteollisuus etsii uusia, kestävämpiä materiaaleja ja kuluttaja etsii eettisiä vaatteita. Vaatekaupassa on käynnissä sama murros kuin ruokakaupassa: yhä useampi haluaa entistä parempaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tyyli

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

  Persoonallisen ja ekologisen hameen ohjeet.

  Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia! Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella vaikkapa hameen.

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä on suora teemalähetys kierrättämisestä

  Ruokaa, muotia ja asiantuntevia ihmisiä - kierrätysteemalla.

  Mikä luokitellaan jätteeksi ja miten suhtaudumme jätteeseen? Heitätkö sinä täysin ehjiä vaatteita roskiin - tai pois 20 kiloa ruokaa vuodessa? Miten tunnollisesti me suomalaiset kierrätämme jätteitämme? 6. syyskuuta, suorassa lähetyksessä valotetaan aihetta eri näkökulmista. Teemaa mukaillen iltaan mahtuu niin ruokaa, muotia kuin asiantuntevia vieraita.

 • Harmaan charmin voittokulku

  "Kun ei pukeudu kuin muut, ei tarvitse ajatella kuin muut."

  Kun täytin 30 vuotta, syntymäpäiväkutsussani oli Iris Apfelin kuva ja teksti: "ikääntyminen on etuoikeus". Ja etuoikeus se toden totta tuntuu olevan, kun seuraa, miten ikäihmisistä on tullut muotimaailman lemmikkejä.

 • #lapsistailaa-hassuttelu innosti pääsiäisenä

  #lapsistailaa - näistä asuista ei väriä ja stailia puutu!

  Puoli seitsemän #lapsistailaa-kuvahaaste innosti vanhempia ja lapsia hassuttelemaan yhdessä pääsiäisenä. Haaste levisi Instagramissa, kun Suomen suosituimmat perhebloggaajat innostuivat joukolla mukaan.

 • KoVe on uusi musta

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii!

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii! Tyyliviikolla vierailleen stylisti ja malli Maryam Razavin mielestä asun tyylikkyys syntyy siitä, että kantajalla on siinä mukava olla. Millainen on sinun #KoVe-tyylisi?

 • Kuuletko pieruverkkareiden kutsuhuudon?

  Miten ihanaa vaihtaa farkut mukaviin kotipöksyihin!

  Ah, miten ihanaa onkaan vaihtaa työpäivän jälkeen kiristävät farkut mukaviin kotipöksyihin! Ne tuntuvat niin hyviltä, mutta näyttävät varsin pahoilta. Pitäisikö parisuhteen vuoksi pukeutua paremmin myös kotona? Millainen on sinun kotiasusi - lähetä meille kuva!