Hyppää pääsisältöön

Ruotsalaismieheltä vaaditaan piratismista 180 000 euron korvauksia

47-vuotias mies jakoi Pirate Bayhin Beyoncen levyn ennen sen julkaisua vuonna 2011. Asiantuntijan mielestä kohtuullista korvaussummaa on erittäin vaikea arvioida.

Pirate Bay

Ruotsalainen, 47-vuotias mies, jäi vuonna 2011 kiinni Beyoncen levyn jakamisesta Pirate Bayhin ennen sen virallista julkaisupäivää. Asian oikeuskäsittely on nyt edennyt ja Sony vaatii mieheltä noin 180 000 euron vahingonkorvauksia. Suuren korvausvaatimuksen kerrotaan johtuvan erityisesti siitä, että levy laitettiin jakoon ennen sen julkaisua.

Levy-yhtiöt ovat aiemmin sanoneet, että ennen virallista julkaisua vuodetut biisit tuottavat kaikein eniten vahinkoa alalle. Sony esimerkiksi sanoo, että levymyynnin kärsiminen ei ole ainoa ongelma vaan vuodot vahingoittavat artistin mainetta sekä levy-yhtiön ja artistin välejä. Lisäksi nettiin ennen julkaisua vuodettu materiaali vaikeuttaa uuden levyn markkinointiastrategiaa.

Myös tuomarit ovat olleet oikeuskäsittelyissä samalla linjalla. Rangaistuksina vastaavista teoista on langetettu korkeita korvaussummia ja jopa vankeutta.

Ruotsalainen siviilioikeuden professori, Marianne Levin, on kommentoinut tapausta Sveriges Radiolle ja sanonut, että vahingonkorvausten asettaminen kohtuullisiksi on vaikea tehtävä. Menetettyjä tuloja on vaikea laskea, koska levy ei ole ollut vuodon aikaan myynnissä. Vaikka tapaus on tekijänoikeuksien kannalta kurja, ei tuomioistuimen tulisi käyttää ankaraa rangaistusta ihmisten pelotteluun, Levin sanoo.

Göteborgilaismies latasi Beyoncen 4-levyn Pirate Bayhin heinäkuun 8. päivä, kun sen julkaisupäivä oli 24. päivä. Syytetyn taustoista tiedetään, että hän on työskennellyt musiikkiteollisuudessa.

Lähteet: TorrentFreak, Sydsvenskan