Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Turvallinen ja ergonominen raastinmylly voitti raastintestin

Kuva: Yle testi

Ruoan suurimmat ilmastovaikutukset syntyvät sen tuotannossa, mutta omassa keittiössäänkin voi toteuttaa ekologista paastonaikaa, ruokavalinnoilla. Jopa keittiökoneiden valinta voi pidemmän päälle säästää ilmastoa. Kolme kovaa testasivat jokakodin todelliset ekovehkeet, raastimet.

Testiraastimet olivat kartiomalliset Cuisipro ja Sveico, Sveicon raastinlevy ja Metaltexin raastinmylly Julienne. Raastimista arvioitiin niiden käyttömukavuutta ja tietenkin raastinterien toimivuutta lopputuloksen kannalta.

Kotitalousopettajiksi Helsingissä opiskelevat Julia Lagerström, Elisa Rontu ja Maria Sormunen valmistivat raastimilla täysin ilman sähköä Kuningaskuluttajan raakamenun: sateenkaarisalaatin, raakapastan kastikkeineen ja hedelmäpiirakan.

Perinteinen raastinmylly vetosi turvallisuudellaan

Metaltexin raastinmylly Julienne poikkesi rakenteeltaan eniten testin muista raastimista. Mylly piti koota useammasta eri osasta. Perinteinen raastinmylly teki tasaista jälkeä ja Elisan mielestä kauneinta raastetta.

- Se on ennen kaikkea ergonominen, jos täytyy raastaa suurempiakin määriä, sillä se on vaivaton ja kevyt käyttää. Lisäksi se on myös turvallinen, Maria puolestaan kuvaili Elisan ja hänen suosikkiraastintaan.

Miinuspuolena raastinmylly kuitenkin värjäsi porkkanaa raastettaessa valkoiset muoviosat keltaisiksi. Julian mielestä raastinmylly oli työläs koota ennen raastamista. Lisäksi sen raastinosa oli pieni, joten porkkanat täytyi pilkkoa ennen kuin niitä voi raastaa.

Piirakkapohjan saksanpähkinät myllyllä raastoi hetkessä. Muilla raastimilla sormet olisivat olleet vaarassa. Viipalointi ei kuitenkaan ollut raastinmyllyn vahva puoli. Cuisipro sai hoitaa kesäkurpitsasta koristesiivut raastesalaatin reunoille.

Kallis Cuisipro lunasti hintansa

Liki neljän kympin Cuisiprossa kädensijaan oli panostettu.

- Tästä raastimesta saa tosi hyvän otteen. Se on tosi mukava, käteen sopiva. Terät olivat myöskin todella terävät, että voimaa ei tarvinnu paljon käyttää, Maria totesi raastimesta.

- Se oli myos sen verran suuri, että siinä oli hyvin tilaa erikokoisille käsille.Cuisiprolla sai myös tosi hienoa raastetta esimerkiksi pastakastikkeen maustavista piparjuuresta, inkivääristä ja valkosipulista. Muissa raastimissa ei niin hienoa terää ollut.

Hintaerolle tuli siis katetta, vaikka Elisa kommentoikin, että Cuisipro oli sen verran korkea, että siinä alkoi jo tulla kädelle huono asento. Se oli kuitenkin Julian suosikki.
- Cuisiprolla oli todella helppo raastaa ja se oli helppo puhdistaa ja ottaa käyttöön, että minä ainakin sijoittaisin laatuun, Julia kehui raastinta.

Tosin sen teräviin etsattuihin ja uurrettuihin teriin upposivat helposti myös sormet.

Testikuvauksissa sen kokivat myös Elisa ja Maria.

Sveicon kartioraastin vaati voimaa

Kovien raastettavien kuten porkkanan ja punajuuren kanssa joutui Sveicon kartioraastimen kanssa lujille.

- Tällä joutuu painamaan tosi paljon, koska raastinterät eivät ole terävät, Elisa totesi.

Sen kova kahva ei ollut kovin miellyttävä käteen. Eikä se edes sopisi kaikille.

- Tässä on todella pieni kädensija, että isomman miehen käteen tämä raastin ei kyllä sovi, Julia sanoi.

Sveicon levymalli ei kokkikokelaita vakuuttanut

Levyraastimelle oli hankala loytää sopivaa alustaa. Se lipsui leikkuulaudalta ja kulhoista, vaikka siinä oli hammastettu yläosa. Siinä oli pienet raastinalueet, joten siinä oli hankala raastaa esimerkiksi porkkanaa. Myös sen terät olivat tylsät. Tylsällä terällä myos teloi helposti sormensa.

- Ainut positiivinen asia tässä raastimessa oli se, että, että se vie hyvin vähän säilytystilaa, Maria totesikin.

Testituotteet

Cuisipro Accutec Sgt -kartioraastin (esimerkiksi Prisma)

- patentoitu raastinteknologia: etsatut ja uurretut raastinteräpinnat, 4-sivuinen raastin on loistava yleisraastin – suositellaan käsinpesua


Raastinrauta Sveico 912140 -kartioraastin 19 cm
(esimerkiksi Tarjoustalo)

-ruostumatonta terästä,
konepesun kestävä,
4 eri raastokarkeutta


Sveico 914100 -raastinlevy (esimerkiksi Prisma)

- ruostumatonta terästä,
3 eri raastokarkeutta,
helposti puhdistettava,
konepesunkestävä


Metaltex Julienne -raastinmylly (esimerkiksi Prisma)

- elintarvikemuovia, terät ruostumatonta terästä, 3 eri terälevyä, konepesunkestävä, taittuvat jalat ja irrotettava kääntövipuTestitulokset


Raastin Pisteet (1-5) Hinta
Metaltex Julienne 3,8 14,25€
Cuisipro 3,7 36,95€
Sveico kartio 2,5 3,99€
Sveico raastinlevy 1,5 3,95€

Raastava totuus tällä kertaa: halvalla ei saanut hyvää.
Ohjelmassa tehtyjen ruokien reseptit löytyvät täältä.

Tiina Lappalainen, Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.