Hyppää pääsisältöön

Venäjällä naisten nimikkopäivä on kukkia ja kuplajuomaa

Naistenpäivänä venäläisnaisia hemmotellaan huomionosoituksin, lahjoin ja kukkasin. Juhlapöytään kuuluu kuplajuomaa, mutta toisinaan kaduillakin kuohuu.

Naistenpäivä on Venäjällä kansallinen vapaapäivä, jolloin miehet huomioivat äitejä, vaimoja, sisaria, tyttäriä – kaikkia naisia. Juhlinta alkaa jo vapaapäivän aattona, kun naiset saavat työpaikoillaan pieniä lahjoja ja pojat jakavat koulussa tytöille kortteja.

Kevään 2004 Basaari-ohjelmassa neljä eri-ikäistä, eri puolilta Suomea tullutta naista matkustaa viettämään naistenpäivää Lempin luokse Pietarin lähelle Hatsinaan. Kolmen naisista juuret ovat itärajan takana ja naistenpäivän juhlavat venäläisperinteet ovat tuttuja, mutta mukana matkaava brasilialaistaustainen Mercia ihmettelee äitienpäivän ja naistenpäivän eroa.

Perillä Hatshinassa venäläiseen juhlapöytään valmistuvat salaatit ja pelmenit. Kukkia on saatava ja tietenkin shampanjaa! Kaupoissa kiertelyä, ruokien valmistelua sekä juhlapöydän tunnelmaa säestävät naisia kiinnostavat teemat. Tärkein niistä on rakkaus.

Suomessa asuvien venäläisten elämässä päivän merkitys on kuitenkin vähentynyt. Joensuussa asuva Jelena Jääskeläinen kertoo, että naistenpäivän tapaiset uskonnottomat juhlat nousivat vanhassa kotimaassa merkkipäiviksi, kun ortodoksisuus painettiin kommunismin aikana maan alle.

Toisinaan Venäjällä naistenpäivänä kuohuu lasien lisäksi myös kaduilla. Suoran raportoinnin tunnelmia parodioi Iltalypsyn erikoistoimittaja Aimo Surakka.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto