Hyppää pääsisältöön

Venäjällä naisten nimikkopäivä on kukkia ja kuplajuomaa

Naistenpäivänä venäläisnaisia hemmotellaan huomionosoituksin, lahjoin ja kukkasin. Juhlapöytään kuuluu kuplajuomaa, mutta toisinaan kaduillakin kuohuu.

Naistenpäivä on Venäjällä kansallinen vapaapäivä, jolloin miehet huomioivat äitejä, vaimoja, sisaria, tyttäriä – kaikkia naisia. Juhlinta alkaa jo vapaapäivän aattona, kun naiset saavat työpaikoillaan pieniä lahjoja ja pojat jakavat koulussa tytöille kortteja.

Kevään 2004 Basaari-ohjelmassa neljä eri-ikäistä, eri puolilta Suomea tullutta naista matkustaa viettämään naistenpäivää Lempin luokse Pietarin lähelle Hatsinaan. Kolmen naisista juuret ovat itärajan takana ja naistenpäivän juhlavat venäläisperinteet ovat tuttuja, mutta mukana matkaava brasilialaistaustainen Mercia ihmettelee äitienpäivän ja naistenpäivän eroa.

Perillä Hatshinassa venäläiseen juhlapöytään valmistuvat salaatit ja pelmenit. Kukkia on saatava ja tietenkin shampanjaa! Kaupoissa kiertelyä, ruokien valmistelua sekä juhlapöydän tunnelmaa säestävät naisia kiinnostavat teemat. Tärkein niistä on rakkaus.

Suomessa asuvien venäläisten elämässä päivän merkitys on kuitenkin vähentynyt. Joensuussa asuva Jelena Jääskeläinen kertoo, että naistenpäivän tapaiset uskonnottomat juhlat nousivat vanhassa kotimaassa merkkipäiviksi, kun ortodoksisuus painettiin kommunismin aikana maan alle.

Toisinaan Venäjällä naistenpäivänä kuohuu lasien lisäksi myös kaduilla. Suoran raportoinnin tunnelmia parodioi Iltalypsyn erikoistoimittaja Aimo Surakka.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto