Hyppää pääsisältöön

Venäjällä naisten nimikkopäivä on kukkia ja kuplajuomaa

Naistenpäivänä venäläisnaisia hemmotellaan huomionosoituksin, lahjoin ja kukkasin. Juhlapöytään kuuluu kuplajuomaa, mutta toisinaan kaduillakin kuohuu.

Naistenpäivä on Venäjällä kansallinen vapaapäivä, jolloin miehet huomioivat äitejä, vaimoja, sisaria, tyttäriä – kaikkia naisia. Juhlinta alkaa jo vapaapäivän aattona, kun naiset saavat työpaikoillaan pieniä lahjoja ja pojat jakavat koulussa tytöille kortteja.

Kevään 2004 Basaari-ohjelmassa neljä eri-ikäistä, eri puolilta Suomea tullutta naista matkustaa viettämään naistenpäivää Lempin luokse Pietarin lähelle Hatsinaan. Kolmen naisista juuret ovat itärajan takana ja naistenpäivän juhlavat venäläisperinteet ovat tuttuja, mutta mukana matkaava brasilialaistaustainen Mercia ihmettelee äitienpäivän ja naistenpäivän eroa.

Perillä Hatshinassa venäläiseen juhlapöytään valmistuvat salaatit ja pelmenit. Kukkia on saatava ja tietenkin shampanjaa! Kaupoissa kiertelyä, ruokien valmistelua sekä juhlapöydän tunnelmaa säestävät naisia kiinnostavat teemat. Tärkein niistä on rakkaus.

Suomessa asuvien venäläisten elämässä päivän merkitys on kuitenkin vähentynyt. Joensuussa asuva Jelena Jääskeläinen kertoo, että naistenpäivän tapaiset uskonnottomat juhlat nousivat vanhassa kotimaassa merkkipäiviksi, kun ortodoksisuus painettiin kommunismin aikana maan alle.

Toisinaan Venäjällä naistenpäivänä kuohuu lasien lisäksi myös kaduilla. Suoran raportoinnin tunnelmia parodioi Iltalypsyn erikoistoimittaja Aimo Surakka.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä