Hyppää pääsisältöön

Artistit yhä useammin mainoskasvoina – Michael Monroe ei lähtisi sipsimannekiiniksi

Artisti päättää viime kädessä itse millaisiin kampanjoihin lähtee mukaan, kertoo EMI:n maajohtaja Markku Takkunen.

Michael Monroe ja yleisöä // Kuva: Tomi Mikola

Viime vuosina artistien käyttäminen eri tuotteiden mainoskasvoina on koko ajan lisääntynyt. Aiheesta kertooYle Uutiset.

Aivan viime aikoina on nähty muun muassa Nightwishin Reino-tossut, Kotiteollisuus-olut ja Voice of Finland -tuomareiden omat Ässä-arvat. Oman viininsä ovat kotimaisista artisteista saaneet , Popeda ja Katri Helena sekä postuumisti myös Topi Sorsakoski. Nyt Michael Monroe on suunnitellut Kalevalan kanssa yhdessä koruja. Ne kuuluvat suomalaisyrityksen kevätmallistoon.

- Mä oon alusta asti ollut aika epäileväinen mainoskampanjoita kohtaan. Nykyään muusikot tekevät niitä enemmän ja enemmän, eikä siinä ole mitään vikaa, jos se on ihan cool asia, Monroe sanoo Yle Uutisten haastattelussa.

Myös yritykset ovat alkaneet ymmärtää, mikä valtava kiinnostus artisteihin kohdistuu. Levy-yhtiöistä kerrotaan, että artistien ja yritysten välisissä sopimuksissa liikkuu rahaa parhaimmillaan kymmeniä tuhansia euroja.

- Artistin näkyvyyden arviointi voidaan kokea vielä vaikeammaksi. Kuinka paljon keikkoja he tekevät, minkälaisia haastatteluja he antavat tai tekevätkö he esimerkiksi perjantai-iltana jotain sopimatonta, josta seuraa sitten ei-haluttua julkisuutta, sanoo markkinoinnin tutkija Lauri Pitkänen Turun kauppakorkeakoulusta.

Yhteistyö on Lauri Pitkäsen mukaan parhaimmillaan, kun artistin oma mielenkiinto ja sponsoroivan brändin mielenkiinto ovat samanlaisia.

EMI:n maajohtaja Markku Takkunen kertoo, että viime kädessä artisti asettaa yhteistyösopimukselle ehdot.

- Osa artisteista ei halua, ja se on ihan kunnioitettava päätös. He ovat taiteilijoita ja jotkut kokevat, että haluavat olla esillä vain musiikin kautta, Takkunen sanoo.

Artistit eivät kuitenkaan lähde mukaan ihan mihin tahansa. Michael Monroe sanoo valitsevansa yhteistyökumppaninsa tarkkaan.

- Se ei saa olla kornia. En ala mainostamaan esimerkiksi jotain roskaruokaa, tai ryhdy mannekiiniksi jollekin sipsilafkalle, joka on sellaista safkaa, mitä en ikinä panisi suuhuni, Monroe sanoo.

Lue lisää Yle Uutisten jutusta: Ostaisitko tältä artistilta kaulakorun?

Lähteet: Yle Uutiset