Hyppää pääsisältöön

Suomi polvilleen 15 minuutissa

voimalinjat
voimalinjat Kuva: Yle, Mot voimalinjat

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson sanoi muutama viikko sitten, että Ruotsi kestäisi omin voimin vihollisen hyökkäystä korkeintaan viikon. Göransonin kommentit herättivät myös täällä hetkeksi keskustelun, jossa pohdittiin, kuinka monta päivää, viikkoa tai kuukautta Suomen puolustus kestäisi.

Tähän saakka keskustelussa on pitkälti sivuutettu energiahuollon avainkohtiin tehtävä strateginen isku. Suomi voidaan saada polvilleen jopa viidessätoista minuutissa, jos vihollinen esimerkiksi ohjusiskulla panee Helsingin seudun energiahuollon sekaisin.

– Periaatteessa uhkakuva on täysin realistinen, se on mahdollista toteuttaa, insinöörieversti Olli Sarvaranta sanoo MOT:lle.

Tekniikan tohtori Sarvaranta johti pitkään Pääesikunnan teknillistä tarkastusosastoa ennen eläköitymistään neljä vuotta sitten. Hänen mukaansa voimahuoltoa vastaan tehtävä strateginen isku on todennäköisempi uhkakuva kuin perinteinen maahyökkäys – jollaiseen Suomi vahvasti edelleen valmistautuu.

Voimahuolto altis sabotaaseille

Strategisen iskun ohella voimahuolto on haavoittuvainen hyvinkin kevyillä välineillä tehdyille sabotaaseille. Yhdysvalloissa tehdyn raportin mukaan pieni joukko asiansa osaavia tihutyön tekijöitä voi saada sähköt poikki isoltakin alueelta.

– Sähköasemat ja sähköjohdot ovat tuolla ympäri peltoja ja metsiä, ja niiden suojaaminen on hyvin vaikeaa, sanoo johtaja Reima Päivinen Suomen kantaverkkoa operoivasta Fingridistä.

Tietokoneita ja tietoliikennettä sotkevilla haittaohjelmilla voimahuollon valvontajärjestelmiä voi saada sekaisin ilman, että kukaan huomaa etukäteen mitään. Ohjelma kertoo myös mitkä ovat laajan ja pitkäkestoisen sähkökatkon välittömät vaikutukset arkeemme.

Haastateltavat

  • Olli Sarvaranta, insinöörieversti (evp.)
  • Reima Päivinen, johtaja, Fingrid
  • Veli-Pekka Nurmi, johtaja, Onnettomuustutkintakeskus
  • Aapo Cederberg, pääsihteeri, Turvallisuuskomitea
  • Olli Kivinen, kolumnisti
  • Alpo Juntunen, professori emeritus, Maanpuolustuskorkeakoulu

Linkit