Hyppää pääsisältöön

Oliiviöljy on ranskalaista lähiruokaa

Ranskalaisen Le Domaine de l’Oulivie -luomuoliivitarhan myymälän hyllyjä ja tuotteita.
Roch Viallan luomuoliivitarhan myymälä, Combaillaux. Ranskalaisen Le Domaine de l’Oulivie -luomuoliivitarhan myymälän hyllyjä ja tuotteita. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi oliiviöljy,myymälät,Talo Ranskassa,Ranska,Combaillaux

Combaillaux’ssa, noin 10 kilometriä Montpellier’stä luoteeseen karun villipensastovyöhykkeen sydänmailla, oliivipuu on onnellinen. Languedoc-Roussillonin maakunnassa, joka on lähiruoan parhaimpia alueita Ranskassa, on uskallettu antaa sijaa paikallisuudelle. Vanhoja lajikkeita on pelastettu varmalta tuholta ja moni luomutilallinen keskittyy viljelemään vain seudun omimpia lajikkeita.

Lähiruoka-ajatus lähti viininviljelystä

Ranskalainen keittiö on heittänyt kansainvälisille ruokakentille termin ”produit du terroir”, lähiruoka tai lähiruokatuote. Lähituotannosta innostuttiin ensin puhumaan varsinkin viininviljelyssä. Termi tuli massatuotettuun markettiruokaan tottuneille länsimaisille kuluttajille raikkaana uutuutena. Lähiruokaa syötiin ahkerasti koko Euroopassa ja Yhdysvalloissa kuitenkin vain muutama vuosikymmen sitten, joten uutuusarvoa ei käsitteellä sinänsä ole. Oman aikamme lähiruokaan liittyy puhtaan tuottamisen ideologia.

Languedoc-Roussillonin maakunta on yksi Ranskan lähiruokaparatiiseista, koska suurteollisuus puuttuu. Matkailukin on sijoitettu hauskasti nurkkakuntaisen maatalouden siivelle. Viini-, juusto- ja oliivitiloilla turistit poikkeavat mielellään, samalla kun tutustuvat läheiseen luostariin tai muuhun nähtävyyteen.

Ranskalainen osaaminen ja yritteliäisyys näyttäytyvät tässä parhaimmillaan. Kohteet on pidetty sopivan maalaismaisina ja pienimuotoisina, massat puuttuvat. Matkailija ostaa mielellään pienehköstä puodista, jossa isäntä tai emäntä ehtii kertoa tuotteista ja vaihtaa muutenkin kuulumisia. Jos ei muuten niin elekielellä eteläranskalaiseen tapaan.

Vanhat oliivipuut kunniaan

Oliivipuuta viljellään laajalti Etelä-Euroopassa ja Lähi-idässä. Languedoc-Roussillonissa on kilpailusta huolimatta uskaltauduttu antaa sijaa paikallisuudelle. Vanhoja lajikkeita on pelastettu varmalta tuholta ja moni luomutilallinen keskittyy viljelemään vain seudun omimpia lajikkeita (esim. Lucque, Violette, Picholine).

Roch Vialla, Pierre-veljensä kanssa perheviljelmää pyörittävä perheenisä, on yksi heistä. Luomuviljely oli luonteva vaihtoehto. Veljeni kanssa mietimme, että lapsemme eivät voi leikkiä myrkyllisissä puissa, muistelee Roch.

Le Domaine de l’Oulivie, Mas de Fourques sijaitsee Combaillaux’ssa, n. 10 kilometriä Montpellier’stä luoteeseen, garrigue- eli karun villipensastovyöhykkeen sydänmailla. Siellä oliivipuu on onnellinen, sillä maasto on kumpuilevaa. Puu ei siedä seisovaa vettä ja vaatii läpäisevän maan. Puita ei luomutiloilla saa olla liian tiheässä, 300 puuta hehtaaria kohti on mainio suhde.

Yksi puu tuottaa noin neljä litraa oliiviöljyä satoa kohti. Kun lajikkeita on muutama, ehtii hyvin odottaa juuri oikeaa hetkeä alkaa korjata satoa. Roch kertoo, että tilalla riittää touhua koko vuoden, koska eri lajikkeet kypsyvät eri aikoina ja vaativat eri toimenpiteitä. Tila tuottaa irto-oliiveja purkitettuina, oliiviöljyä ja oliiviöljypohjaista saippuaa. Mainioita kulutushyödykkeitä ja oivallisia tuliaisia matkailijalle!

Oliiveihin ja öljyihin voi tutustua oliiviöljynmaistajaisissa, jotka muistuttavat viininmaistajaisia. Jopa terminologia kuulostaa samalta. Makuadjektiivien kirjo kulkee runollisesta lähes koomiseen. Hyviä makuja on osattava luonnehtia ytimekkäästi. Kuten viinien makumaailmassa, tässäkin paras tuomari on jokainen ihminen itse omine mieltymyksineen.

Oliiviöljyisiä elämyksiä - aromeja ja jälkimakuja

Hérault’n departementin kuningatarlajike on la Lucque -oliivi. Siinä on hento ja selkeästi pähkinäinen maku. Montpellier’n ikioma lajike on Violette, jonka oliivit kerätään lähes violetinvärisinä tietyssä kypsyysvaiheessa. Niissä tuntuu raa'ahko hedelmäinen aromi sekä voimakas, pippurinen jälkimaku. Kun la Violette -öljy avautuu, siinä tuoksahtaa vastaleikattu nurmi ja heinä, innostuu Roch kuvailemaan lempilastaan. Violette -lajiketta tuotetaan ainoastaan Viallan omalla tilalla. Se on erittäin arvostettu maakunnan herkkupuodeissa ja ravintoloissa.

Mikä oliiviöljy sopii mihinkin ruokaan, miettii maallikko. Miedosti maustettu ruoka vaatii miedon öljyn, vahvasti maustettu vahvan öljyn, kuuluu karkea perussääntö, Roch valistaa. Oliiviöljyn mystiikka on kuitenkin pitkälle henkilökohtainen makuasia, kuten viini. Totuuden etsiminen on nautinnollinen ja jännittävä seikkailu.

Katso aiheeseen liittyvä video suomeksi tekstitettynä:

Oliiviöljy on ranskalaista lähiruokaa

Katso video ilman tekstitystä:

Video: Ohjelmasarjasta Talo Ranskassa. Vuosi: 2010.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!