Hyppää pääsisältöön

Paras tapa herkutella osteri on pureskella se kunnolla

Osterinviljelijä ja ravintoloitsija Jean-Pierre Molina taustallaan osteriviljelmät, Bouzigues, Etelä-Ranska.
Osterinviljelijä ja ravintoloitsija Jean-Pierre Molina, Bouzigues. Taustalla viljelmät. Osterinviljelijä ja ravintoloitsija Jean-Pierre Molina taustallaan osteriviljelmät, Bouzigues, Etelä-Ranska. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Ranska,Bouzigues,osteriviljelmä,Ranskalaiset,Talo Ranskassa

Bouzigues, viehkeä pikkukylä Sète’in kyljessä, tunnetaan osteriviljelmistään ja merenrantaravintoloistaan. Restaurant-dégustation eli maisteluravintola tarjoaa makuelämyksiä äyriäisten maailmasta, tärkeimmässä roolissa taatusti tuoreet osterit ja simpukat.

Sinisen laguunin vedenalaiset viljelmät

Montpellier’stä runsaat 30 kilometriä lounaaseen, Sète’in maalauksellisen satamakaupungin edustalla avautuu Thau’n suolavesilaguuni, Etang de Thau, jonka kokonaispinta-ala on 7500 ha. Syvyys vaihtelee 4 – 15 metriin. Laguuni on alueensa suurin ja lajissaan ainutlaatuinen koko Euroopan mittakaavassa. Sète’in satamassa laguuniin laskee kuuluisa Atlantin ja Välimeren yhdistävä Canal du Midi-kanava, joka alkaa Bordeaux’sta ja kulkee Toulousen kautta.

Sininen vesialue tunnetaan kauneutensa lisäksi simpukoiden- ja osterinviljelystä. Jos vierailee Sète’issä tai ajelee lähiseudulla pitkin lumoavaa Välimeren rantaa, ei voi välttyä näkemästä merkillisiä puukehikkoja merellä. Ne ovat osteriviljelmiä, parcs à huîtres, joita on paikoin silmänkantamattomiin. Ne onneksi sopeutuvat harmonisesti ympäristöön, kiitos rakennusmateriaalin, tumman mangrove-puun. Osterit on taitavasti kiinnitetty sementillä köysiin, jotka puolestaan kiinnittyvät mangrove-paaluihin. Köydet ostereineen ovat kokonaan veden alla.

Osterit - huîtres - laitetaan viljelmään poikasina ja ne viettävät veden alla 12 – 15 kuukautta. Vuosituotanto on noin 14 – 16 000 tonnia. Kysyntä on suuri vuoden ympäri. Ranskassa, varsinkin etelässä, ostereita syödään kaikkina vuodenaikoina. Marseille on varsinainen suurkuluttaja. Myös Pariisi tarjoaa ostereita lähes aina. Pieni notkahdus saannissa tapahtuu kesäaikaan, jolloin on ostereiden lisääntymisaika.

Osteriviljelmä Välimeren rannalla Bouziguessa.
Osteriviljelmä Etelä-Ranskassa. Osteriviljelmä Välimeren rannalla Bouziguessa. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi osterit,Bouzigues,Ranska,Talo Ranskassa
Avattuja ostereita ja sitruunaa tarjoilulautasella.
Tarjolla eteläranskalaisia ostereita! Avattuja ostereita ja sitruunaa tarjoilulautasella. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi osterit,Ranska,osterilautanen,Talo Ranskassa

Bouzigues, viehkeä pikkukylä aivan Sète’in kyljessä tunnetaan paitsi viljelmistä myös merenrantaravintoloistaan. Monet niistä kulkevat nimellä restaurant-dégustation eli maisteluravintola. Ne tarjoavat makuelämyksiä äyriäisten maailmasta, tärkeimmässä roolissa taatusti tuoreet osterit ja simpukat. Simpukoita tuotetaan Thau’n laguunissa noin 8 – 10 000 tonnia vuodessa.

Kylän rantakadun varressa sijaitsevan L’Arseillère -nimisen maisteluravintolan isäntä ja osterinviljelijä Jean-Pierre Molina vei seurueemme tutustumisretkelle osteriviljelmälle. Matkaa oli rannasta noin 10 minuuttia moottoriveneellä. Vene parkkeerattiin mangrove-rakennelman viereen ja isäntä nosteli ostereita vedestä näytille. Hän myös avasi pari ja demonstroi oikeaoppisen tavan nauttia näitä Välimeren hedelmiä.

Näin nautit osterin

Paras tapa herkutella osteri on pureskella se kunnolla eli jauhaa kevyesti jonkin aikaa suussa. Näin merenelävän herkät maut irtoavat suoraan kielelle: vahva suola ja kevyt pähkinäisyys.

On siis harhaluuloa ajatella, että osteri pitää äkkiä vain nielaista.  Jean-Pierre Molina ihmettelee myös sitruunan tai minkä tahansa mausteen tai kastikkeen käyttöä ostereiden kyytipoikana. Makuasioista on vaikea kiistellä. Asia erikseen ovat uunissa gratinoidut osterit, joita Molinan ihastuttava pikku ravintola myös tarjoilee matkailijoiden iloksi.
Hienovaraisesti ikääntynyt, komea ja kookas Jean-Pierre Molina ei ole kuka tahansa riviravintoloitsija. Hän maakuntansa rakastama julkkis, erityisen ammattiylpeä, kotiseuturakas ja mainio kulttuurintuntija. Legendaarinen ranskalainen lauluntekijä Georges Brassens oli hänen hyvä ystävänsä. Sète’in poikia kumpainenkin, fils de Sète, kuten yksi Brassensin lauluista kertoo.

Katso aiheeseen liittyvä video suomeksi tekstitettynä:

Osteri - huître

Katso video ilman tekstitystä:

Video: Ohjelmasarjasta Talo Ranskassa. Vuosi: 2010.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!