Hyppää pääsisältöön

Rugbyn taustalla ovat eteläranskalaiset kyläkamppailut

Toimittajat haastattelevat Montpellier'n rygbyjoukkueen kapteenia Fulgence Ouedraogoa (2010).
Montpellierin rugbyjoukkueen kapteeni Fulgence Ouedraogo lehdistötilaisuudessa ottelun jälkeen. Toimittajat haastattelevat Montpellier'n rygbyjoukkueen kapteenia Fulgence Ouedraogoa (2010). Kuva: Yle/Sini Sovijärvi rugby,Fulgence Ouedraogo,Ranska,Montpellier,Talo Ranskassa

Rugbyn edeltäjä ”soule” oli ikivanha, eteläranskalaisten kylien välillä pidetty voimainmittelö, jossa yhteisöt pääsivät kilpasille erilaisissa juhlissa. Merkintöjä kyläkamppailuista on jo 1000-luvulta, joten perinteen juuret ovat syvällä. Ei ihme, että peli on seudulla edelleen huippuarvostettu ja suosittu.

Rugbyn taustalla tuhatvuotiset kyläkamppailut

Mitä minä, suomalainen nainen tiesin rugbystä? Enpä juuri mitään. Silmiini on joskus osunut kuvia komeista pelaajista, mutta siihen kiinnostus on jäänyt. Jos matkailee Etelä-Ranskassa, rugbyottelu on suorastaan pakko kokea, muuten ei voi sanoa tutustuneensa paikalliseen kulttuuriin. Suosittelen lämpimästi varsinkin naisille!

Rugbyn edeltäjä ”soule” oli ikivanha, eteläranskalaisten kylien välillä pidetty voimainmittelö, jossa yhteisöt pääsivät kilpasille erilaisissa juhlissa. Merkintöjä kyläkamppailuista on jo 1000-luvulta, joten perinteen juuret ovat syvällä. Ei ihme, että peli on seudulla edelleen huippuarvostettu ja suosittu.

Rugbyn nykymuoto tulee Englannista

Rugbyn nykymuoto sai alkunsa Englannissa 1820-luvulla. Ranskalaiset pitävät silti tiukasti kiinni lajin vanhimman muodon merkityksestä pelin synnylle ja mainitsevat historiikeissa, että rugby ”käväisi välillä” Englannissa ja toi sieltä tuliaisina uuden nimen. Tätä kautta laji on levinnyt Englannin vaikutuspiiriin kuuluviin maihin ympäri maailmaa.

Ranskalaisten lähimuistissa ovat vielä vuonna 2007 pidetyt suurkisat Lyonissa, Ranskassa. Kerran neljässä vuodessa järjestettävät rugbyn MM-kisat, Rugby World Cup ratkaistiin silloin Etelä-Afrikan hyväksi. Lajin suosiota maailmalla kuvaa hyvin se, että turnaus on maailman kolmanneksi suurin urheilutapahtuma. Suositumpia ovat ainoastaan jalkapallon MM-kisat ja kesäolympialaiset. Viimeinen Rugby World Cup pidettiin vuonna 2011 Uudessa Seelannissa, jolloin isäntämaa vei voiton. Vuonna 2015 rugbyn MM-kisat palaavat lajin nykymuodon kotikonnuille Englantiin.

Kihelmöintiä Montpellierin rugbystadionilla

Jännitin rugbyjutun tekemistä ylenpalttisesti. Alue oli minulle tuiki tuntematon, lisäksi näin itseni sieluni silmin taistelemassa oikukkaiden, suurten tähtien haastatteluista vastassani koko Etelä-Euroopan media. Ajattelin kai jalkapalloa, mutta sehän on toinen laji.

Toisin kävi. Kun olin löytänyt Montpellierin huikean rugbystadionin, kaikki lähti käyntiin sujuvaakin sujuvammin. Vastaanotto oli äärimmäisen ystävällinen ja asiallinen. Sain kaiken infon ja tarkat ohjeet heti, sekä kutsun ottelun jälkeiseen VIP-tilaisuuteen… Lisäksi oli luvattu pelaajien tapaaminen lehdistötilaisuudessa heti ottelun jälkeen. Vain Canal+ sai haastatella pelaajia ennen ottelua.

Kun yleisöä alkoi virrata sisään, ensimmäinen havaintoni oli ikärakenne, kaikki mahdolliset sukupolvet olivat innokkaina läsnä. Mikä hämmästyttävintä, mukana oli paljon naisia ja kokonaisia perheitä, ei ainoastaan isiä ja poikia, vaikka heitäkin selkeästi erottui. Joukossa oli rakastuneita nuoria pareja ja iloisia, meluisia tyttöporukoita lippuineen. Montpellierissä toimii kuulemma myös naisten rugbyjoukkue.

Tämä auringonpaisteen siunaama kamppailu käytiin Toulonia vastaan. Kun ottelu käynnistyi, en pitkään aikaan käsittänyt pelistä mitään. Aina, kun vaikutti, että tilanne etenisi tietyllä tavalla, pallo lennätettiin aivan muualle. Hitaasti aloin ymmärtää, että pallo on vietävä vastakkaiseen maaliin lähes keinolla millä hyvänsä. Hurjaa katseltavaa.

Pelin salaisuuksia

Lajissa on vastakkain kaksi 15 pelaajan joukkuetta. Tavoitteena on palloa kantamalla, syöttämällä, tai potkaisemalla edetä vastustajan maalialueelle ja tehdä maali. Maali syntyy, kun pelaaja painaa pallon maahan vastustajan maalialueella. Kuulostaa teoreettiselta, käytäntö onkin melkoinen spektaakkeli.

Rugbyssa nähdään paljon taklauksia ja muita kontaktitilanteita. Maalintekokeinoista yleisin on lähes koomiselta vaikuttava ryömiminen mahtavassa mieskasassa eteenpäin, pallon litistyessä jonnekin massan alle. Kaikilla rykelmätilanteilla on tarkoituksensa ja sääntönsä. Taklaukset on sallittu koko vartaloon, hartialinjasta alaspäin. Jääkiekkotyylinen olkapäätaklaus on sääntöjen vastainen. Oikeaoppisessa rugbytaklauksessa taklaajan tulee pyrkiä saamaan ote taklattavan vartalon ympäriltä. Vain ”pallollista” pelaajaa saa taklata.

Rugby eroaa amerikkalaisesta jalkapallosta monessa suhteessa. Näkyvin ero on suojusten puuttuminen. Rugbyn säännöt sallivat ainoastaan kypärän, hartiasuojat, alasuojat ja säärisuojat. Suojusten tulee olla molemmilta puolilta pehmeät ja puristuksissa alle 0,5 cm paksut. Vaatteet ovat kestäviä, sillä niiden tulee sietää repimistä. Varusteiden niukkuus tuo pelaamiseen rehdin meiningin tunnun. Kun jenkkifudiksessa pelaaja kaadetaan tai tyrkätään ulos pelialueelta, peli katkeaa. Rugbyssa taas noudatetaan eurooppalaista juoksevaa peliaikaa. Peliaika on 2 x 40 minuuttia sekä tuomarin antama lisäaika.

Erittäin kiintoisaa oli katsella yleisöä, kuinka lämpimästi ja tunteella se eli mukana. Häiriköistä ei ollut tietoakaan. Hyvä henki, nauru ja ilo kuplivat kaikkialla. Ottelu kääntyi Montpellierin voitoksi viimeisen viiden sekunnin aikana, uskomattoman yhteisryömimisen tuloksena. Tunnelma oli katossa!

Leppoisa lehdistötilaisuus  - pelaajat perhekuviin

Lehdistötilaisuudessa oli selkeät säännöt ja pääsin vaikeuksitta haastattelemaan Montpellierin joukkueen tummaihoista, raamikasta kapteenia Fulgence Ouedraogoa. Vastatessaan nerokkaaseen, ensimmäiseen kysymykseeni lajin viehätyksestä hän painotti otteluissa syntyvää kiihkeää, mutta lämmintä tunnelmaa ja hyvää vuorovaikutusta yleisön kanssa. Kysyin avuttomasti myös, kuinka hän vertaisi rugbyä jääkiekkoon. Miesten peliä, viriiliä, oikeaa urheilua, oli ystävällinen vastaus. Aivan, mieleeni nousi kuitenkin Suomen naisten menestys lajissa.

Käsittämättömintä oli nähdä, kuinka auliisti ja kärsivällisesti pelaajat, nuo isot, massiiviset lihaskimput, poseerasivat tavallisille katsojille lehdistötilaisuuden jälkeen. He ottivat vauvoja syliin, silittelivät lapsia, menivät mukaan perhepotretteihin ja jakoivat loputtomasti nimikirjoituksia. Ei oikkuja, ei ylimielisyyttä, ei kiirettä.

Katso aiheeseen liittyvä video suomeksi tekstitettynä:

Ranskalainen rugby

Katso video ilman tekstitystä:

Video: ohjelmasarjasta Talo Ranskassa. Vuosi: 2010.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!