Hyppää pääsisältöön

Sète, meren kaupunki

Turistivene kierroksella Sèten satama-alueella.
Sète on maalauksellinen satamakaupunki täynnä Välimeren makuelämyksiä ja kulttuuria. Turistivene kierroksella Sèten satama-alueella. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Ranska,Sète,satamat,laivat,Talo Ranskassa

Sète on Välimeren tärkein ranskalainen kalasatama. Se tarjoaa merellisen ruoan ystävälle taivaalliset puitteet. Bouillabaisse-keittoa saa kaikkialta. Kalan tuoreus ja taitava maustaminen takaavat paikallisen maun. Kaupunki on myös vahva kulttuurin kehto. Sète’in satamakorttelista oli kotoisin lauluntekijä ja runoilija Georges Brassens (1921 - 1981).

Kalasatama valaan kupeessa

Sète on Välimeren tärkein ranskalainen kalasatama. Noin 50 000 asukkaan kotikaupungin nimi tarkoittaa valasta.

Lempinimeltään ”ihmeellinen saari" (île singulière) Välimeren rannalla ja kanaalien katveessa kylpevä Sète on varsinainen helmi. Noin 50 000 asukkaan kotikaupungin nimi tarkoittaa valasta (latinaksi cetus, kreikaksi kêtos). Läheinen vuori, le Mont Saint-Clair näyttää muodoltaan merenpintaan nousseelta valaalta, jonka merimiehet erottivat jo kaukaa seudulle purjehtiessaan.

Maalauksellinen Sète sijaitsee Languedoc-Roussillonin maakunnassa Hérault’n departementissa, 33 km Montpellier’stä lounaaseen. Sinne on helppo tehdä päivän retki tai mieluummin majoittua johonkin pikkukaupungin omista viehättävistä hotelleista, jolloin aikaa jää enemmän itse kaupungin ja ympäristön tutkimiseen.

Sisilialaisia sukuja ja lauluntekijöitä

Matkaamme lähtee kaupungin oma opas, vilkas ja kultivoitunut Danielle Dumontelle, jonka sukujuuret (Marinello) ulottuvat Sète’ille ominaiseen tapaan Sisiliaan. Selvästi aistittava italialaisuus antaa oman leimansa koko kaupungille. Marinellot näkyvät kaupunkikuvassa vahvasti.

Marinellon suvun tarina on kaupungille tyypillinen. Esi-isät ja -äidit tulivat Sisiliasta etsimään helpompaa leipää. Nyt osa suvusta pyörittää suosittua kalakauppaa (Poissonnerie Marinello) suussa sulavine valmisannoksineen ja toinen viehättävää Porto Pollo -ravintolaa Quai Gal Durand -rantakadulla. Keittiömestari Frédéric Marinello näyttää meille ystävällisesti, kuinka merikrottia (lotte) ja simpukoita (moules) valmistetaan paikalliseen tapaan, à la sétoise. Pääruoka- annokset (kala) maksavat 13 – 18 euroa. Kalleimmat pääruoat ovat alle 25 euroa. Salin puolella työskentelevät Mamma Marinello ja pikkuveli Vincent kehuvat myös talon oman bouillabaissen maasta taivaaseen, eivätkä suotta!

Sète’in satamakorttelista oli kotoisin lauluntekijä ja runoilija Georges Brassens (1921 - 1981), jonka sukujuuret juontuvat Basilicataan, Etelä-Italiaan. V. 1966 kirjoittamansa laulun (Supplique pour être enterré à la plage de Sète) mukaan taiteilijan harras toive oli tulla haudatuksi Sète’in hiekkarannalle, jota muuten riittää ainakin 20 km:n verran. Haave ei toteutunut. Laulaja lepää paikallisella le Pyn hautuumaalla. Brassens ehti jättää kokonaisen chanson-perinnön Ranskan kansalle, joka arvostaa suuresti legendaarista ”Sète’in poikaa”. Brassens ikuisti kotiseutunsa kuvia moniin lauluihinsa ja uskalsi ilmaista itseään myös kipakan terävästi ja kantaa ottavasti.

Välimeren tärkein ranskalainen kalasatama

Sète on Välimeren tärkein ranskalainen kalasatama, jossa vuosittain käsitellään 3,6 miljoonaa tonnia merellistä satoa. Varsinaisessa kalastussatamassa (la Criée), jonne alukset klo 16 jälkeen iltapäivällä saapuvat pitkän rupeaman jälkeen, toimii valtava, täysin automatisoitu kalatukku, josta kauppiaat ostavat kalansa joka päivä. Sataman ydinjoukkoon kuuluvia elinkeinonharjoittajia on 30 kalastusalusta, joista jokainen kuljettaa satamaan jopa runsaat 5000 tonnia kalaa päivässä. Saaliiksi nostetaan niin sanottua valkoista kalaa (mm. meriahven, piikkikampela, mullo) ja sinistä (mm. sardiini, anjovis, tonnikala).

Kun Sète’in kauppahallissa haluamme kuvata tonnikalaa käsittelevää kauppiasta, tämä kiusaantuu ja lähtee kaivamaan kalastuslupaa, joka oikeuttaa hänen yrityksensä pyytämään tonnikalaa sallitun kiintiön verran. Kuulemme jälkeenpäin, että paikalla aiemmin vieraillut ulkomaalainen toimittaja oli halunnut tehdä juttua tonninkalan ryöstöpyynnistä, joten kalastajan reaktio on ymmärrettävä. Kyse on raskaasta peruselinkeinosta ja Ranskassa kalastus on valvottua, onneksi.

Bouillabaissea saa kaikkialta

Sète tarjoaa merellisen ruoan ystävälle taivaalliset puitteet. Etelä-Ranskan omaa, pienellä liekillä muhitettua, paksua kalakeittoa - bouillabaisse - saa kaikkialta, se on lähes tainnuttavan herkullista. Makuun vaikuttanee kalan tuoreus ja taitava maustaminen. Ostereita, simpukoita ja kaikkea Välimeren kalaa voi nauttia mielin määrin inspiroivissa, boheemeissa tai eleganteissa ympäristöissä, terasseilla, sisätiloissa...

Kaupungin ravintolat valmistavat myös paikallisia erikoisuuksia, esim. mustekalapohjaisia piiraita tai vuokia (tielle), tai mainioita kalapyöryköitä. Niitä voi ostaa kalakaupoista, joissa myydään valmisannoksia (plats à emporter).

Symbolistirunoilijan kalmisto meren rannalla

Näkymä Sèten Cimetière Marin -hautausmaalta Välimerelle.
Cimetière Marin, Paul Valéryn runon mukaan nimetty hautausmaa. Näkymä Sèten Cimetière Marin -hautausmaalta Välimerelle. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Sète,Ranska,hautausmaa,Cimetière Marin, Sète,Välimeri

Kaupungin merellisyyden vaikuttavimpia ja kauneimpia muistomerkkejä on Cimetière Marin, joka sijaitsee jyrkällä, mereen pudottavalla rinteellä hiukan kaupungin ulkopuolella. Hautausmaa on kuuluisa kauneudestaan ja ennen kaikkea samannimisestä runosta, jonka symbolistirunoilija Paul Valéry (1871 – 1945) kirjoitti v. 1920 (Kalmisto meren rannalla, suomennos Lauri Viljanen 1951). Sète’in kuuluisimpiin asukkaisiin kuulunut Paul Valéry sai viimeisen leposijansa runonsa kalmiston sylistä, merelliseltä hautuumaalta, jonka vitivalkeat kivet ja ristit säihkyvät meren syvänsinistä taustaa vasten.

Katso aiheeseen liittyvä video tekstitettynä tai ilman:

Sète, meren kaupunki

Katso video ilman tekstitystä.

Video: Ohjelmasarjasta Talo Ranskassa. Vuosi: 2010.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!