Hyppää pääsisältöön

Sormisuolaa Camarguesta

Suolavuoria kuivaamossa meren äärellä Aigues-Mortesissa, Camarguessa, Ranskassa.
Suolavuoria Aigues-Mortesissa, Camarguessa. Suolavuoria kuivaamossa meren äärellä Aigues-Mortesissa, Camarguessa, Ranskassa. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi suola (mausteet),Aigues-Mortes,Ranska,Camargue,suolakuivaamo,Talo Ranskassa

Tätä suolaa ei käytetä ruoan keittämisessä tai paistamisessa, se höystää ateriaa mieluiten vasta pöydässä, omin sormin suoraan purkista tai tarjoiluastiasta nyppäistynä. Raaka-aine - kukkamaiset suolakiteet eli fleur de sel - kerätään käsin suoraan merestä. Arvostettuun sormisuolaan on auringon ja tuulen luonnollisesta vaikutuksesta imeytynyt Välimeren kevyen suolainen maku.

Camargue on sormisuolan kostea koti

Ranskan kuuluisaa sormisuolaa sanotaan myös Camarguen suolaksi, sel de Camargue, koska Aigues-Mortes'in suolakuivaamo sijaitsee Camarguen maa-alueella Languedoc-Roussillonin ja Provencen maakuntien välissä. Camargue on Rhône-joen suistoalue, pinta-alaltaan 930 km² laajuinen, mikä tekee siitä läntisen Euroopan suurimman suiston. Se muodostuu pääasiassa soista, järvistä ja lammikoista, joten eläimistölle ja kasvistolle on tarjolla runsaasti kosteikkoja. Vesistöolot ovat erityiset Rhône-joen haarojen ja Välimeren kohtaamismaastossa.

Camargue tunnetaan villistä ja vapaasta luonnostaan. Siellä kulkee vielä Camarguen omia rotuhevosia, lentää vaaleanpunamahaisia flamingoja ja kasvaa lukemattomia muualla harvinaisia kasveja ja puita. Se on vaeltajan, urheilijan, purjehtijan ja kulinaristin paratiisi. Alueen tutkimiseen ja luonnosta nauttimiseen tarvitaan aikaa, kiireiselle kävijälle kohde ei sovi.

Famingoja meressä lähellä rantaa Camarguessa, Ranskassa.
Flamingoja Aigues-Mortesin suola-alueella. Famingoja meressä lähellä rantaa Camarguessa, Ranskassa. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi flamingot,Camargue,Ranska,Aigues-Mortes,Talo Ranskassa

Herkät suolakiteet kerätään käsin

Montpellier’stä noin 25 km kaakkoon sijaitseva Aigues-Mortes ("kuolleet vedet") on viehättävä pikku kaupunki, jonka kuuluisin nähtävyys on suolakuivaamo, le Salin d’Aigues-Mortes. Täältä kerätään käsin kukkamaisia suolakiteitä, fleur de sel, joista valmistetaan arvostettua sormisuolaa. Siihen on auringon ja tuulen luonnollisesta vaikutuksesta imeytynyt Välimeren kevyen suolainen maku. Tätä suolaa ei käytetä ruoan keittämisessä tai paistamisessa, se höystää ateriaa mieluiten vasta pöydässä, omin sormin suoraan purkista tai tarjoiluastiasta nyppäistynä.

Roomalaisten perustama Aigues-Mortes’in suolakuivaamo sijaitsee Pariisin laajuisella alueella (10 800 ha). Muuta yhteistä Pariisin kanssa ei sitten olekaan, paitsi itse tuote, suola, jota pariisilaiset ravintolat mielellään pitävät tarjolla. Kuivaamo lienee koko Välimeren alueen suurin. Rooman keisari tarvitsi suolaa maksaakseen armeijansa palkan (salarium). Osa palkasta, noin 1/3, maksettiin suolana. Suola oli elintärkeä säilöntäaine.

Kuivaamoalue on kuin autiomaa, jota ympäröi aava, syvänsininen meri. Siellä täällä näkyy altaita, joihin suolavesiä siirrellään, kunnes vesi on tarpeeksi suolapitoista ja suola voidaan vihdoin kerätä pinnasta. Tämä tapahtuu käsin, heinäkuun puolestavälistä elokuun puoliväliin.Yhdessä litrassa merivettä on luonnostaan 29 - 30 grammaa suolaa. Auringon ja tuulen työstämällä haihduttamismenetelmällä päästään noin 300 grammaan suolaa merivesilitraa kohti. Altaiden kautta kuljetettu ja näin kiteytynyt suola kerätään kidealtaisiin (table salante), joista kiteytynyt suola kerätään syyskesällä ”suolasatona”.

Ekologinen tuote

Suolakuivaamolla ihmismassoja ei näy missään, jokin hajanainen maastoauto tai kuorma-auto voi pistää silmään. Matkailijat voivat tutustua laajaan alueeseen pienellä turistijunalla. Käyntiin kannattaa varata puoli päivää. Mahtavinta nähtävää ovat häikäisevä meri, sen karut rannat kivineen ja huikeat flamingoparvet, jotka lentoon noustessaan paljastavat vaaleanpunaisen vatsansa ja siivenalusensa. Väri johtuu lintujen ravinnosta, katkarapulajista, joka elää alueen vesissä.

Koska suolatuotanto on puhdasta eikä teollista maataloutta, linnut ja muut eläimet voivat pesiä ja elellä kaikessa rauhassa. Tuotanto on ekologista, siitä hyötyvät kaikki. Eri linnut nauttivat eri suolapitoisista vesistä, joten tasapaino ja kannat säilyvät.

Kulutusyhteiskunta astuu näyttämölle vasta kiertokäynnin jälkeen, joka päättyy kuivaamon portilla sijaitsevaan pikku museoon ja myymälään, jossa on tarjolla mitä houkuttavimpia suolapakkauksia ja -purkkeja, alueen lähituotteita ja tarjoiluastioita. Mukaan tarttuu takuuvarmasti jo klassikoksi muodostunut pyöreä Sel de Camargue -suolapurkki, jonka sisältö ryydittää salaatteja ja muita herkkuja ympäri maailmaa.

Katso aiheeseen liittyvä video suomeksi tekstitettynä:

Sormisuolaa Camarguesta

Katso video ilman tekstitystä:

Video: ohjelmasarjasta Talo Ranskassa. Vuosi: 2010.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!