Hyppää pääsisältöön

Canal du Midi

Matkailjoita kuljettava vene lipuu Canal du Midiä pitkin pikkukylän ohi Ranskassa.
Canal du Midi kuuluu maailmanperintökohteisiin. Matkailjoita kuljettava vene lipuu Canal du Midiä pitkin pikkukylän ohi Ranskassa. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Canal du Midi,Ranska,matkailijat,kanavaliikenne

Canal du Midi saatiin päätökseen vuonna 1681 ja Välimeri yhdistyi Atlanttiin! Monen hallitsijan unelma tavara- ja henkilöliikenteen helpottamiseksi toteutui. Nykyään Canal du Midi on puhtaasti matkailukohde, jota pitkin voi verkkaisesti vaeltaa proomulla. Suosio on suunnaton, sillä kanava merkittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1996.

Kuninkaiden unelma

Ludvig XIV oli edeltäjiensä tapaan mietiskellyt meret yhdistävää vesireittiä, joka helpottaisi sekä tavaroiden kuljetusta että henkilöliikennettä. Aurinkokuninkaan valpas ministeri Colbert kiinnostui kanavatekniikasta, jonka kehittelijä oli Béziers'ssä syntynyt Pierre-Paul Riquet (1609 - 1680), paikalliset olot hyvin tunteva viljelijä, yrittäjä ja pankkiiri, jonka sinnikkyys lopulta palkittiin. Lupa kanavan rakentamiseen heltisi ja työt alkoivat v. 1667.

Urakka kesti 14 vuotta. Noin 12 000 miestä kaivoi lapioin ja kuokin työlään uoman, joka yhdistää Ranskaa ympäröivät meret toisiinsa. Myös naisia oli mukana. Riquet jopa rakensi palkka- ja sosiaaliturvajärjestelmän, jonka avulla seutujen viljelijät ja käsityöläiset malttoivat tulla kanavatöihin.

Välimeri yhdistyi Atlantiin

Vuonna 1681 Canal du Midi saatiin päätökseen ja 240 km pituinen vesireitti Toulouse - Sète oli valmis. Välimeri yhdistyi Atlanttiin. Roomalaisten, Ludvig XIV:n ja Pierre-Paul Riquet’n unelma oli toteutunut. Roomalaiset ja Pierre-Paul Riquet eivät tätä loiston hetkeä nähneet. Sisukas Riquet menehtyi vain muutamaa kuukautta ennen kanavan lopullista valmistumista.

Toulouse’ista pääsi Atlantille Bordeaux’hon Garonne-jokea ja sen rinnakkaista Canal lateral à la Garonne -kanavaa pitkin, joka rakennettiin loppuun vasta 1856, jolloin kanavia uhkaava vihollinen, rautatie, jo teki tuloaan. Etelä-Ranskan komeasti halkovaa Canal du Midin vesireittiä hyödynnettiin paitsi tavarankuljetukseen myös matkustusreittinä. Parhaina päivinä henkilöliikenne taittui neljässä päivässä päästä päähän, mikä oli merkittävä muutos tuonaikaisissa olosuhteissa.

Rautatie kahmaisi kanavan tavarakuljetukset

Uusin keksintö, huomattavasti nopeampi rautatie alkoi syödä kanavaa pitkin tapahtuvia tavarakuljetuksia, niin viinin, viljan kuin hiilenkin, 1800-luvun loppupuolella. Vihoviimeiset kuljetukset tehtiin 1970-luvulla. Kanavan varrelle nousseet rakennustaiteellisesti arvokkaat monumentit, kuten sillat, sulkuportit vartijakoppeineen ja ympäröivine kyläyhteisöineen, olivat muodostuneet houkutteleviksi visuaalisiksi ja kulttuurihistoriallisksi kokonaisuuksiksi, jotka kaiken aikaa kiinnostivat myös matkailijoita. Nykyään Canal du Midi on puhtaasti matkailukohde, tavarakuljetukset ovat päättyneet.

Jokilaiva pysähtyneenä sulun jälkeiselle taukopaikalle Canal du Midissä, Ranskassa.
Taukopaikka Canal du Midin varrella. Jokilaiva pysähtyneenä sulun jälkeiselle taukopaikalle Canal du Midissä, Ranskassa. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Canal du Midi,jokilaivat,Ranska
Laiva lähestyy sulkua Canal du Midillä, Ranskassa.
Vene lähestyy sulkua. Laiva lähestyy sulkua Canal du Midillä, Ranskassa. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Canal du Midi,Ranska,sulku,jokilaivat

Kanava palvelee nyt matkailijoita

Canal du Midin uusi suosio nähtävyytenä ja retkeilykohteena on suunnaton, sillä kanava merkittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1996 ja se on lisäksi osa Ranskan kansallisia historiallisia muistomerkkejä. Innostunutta turismia riittää.

Canal du Midi on visuaalisesti todella kiintoisa, sillä se halkoo rakennustaiteestaan ja luonnonkauneudestaan kuuluja seutuja. Vesireittiä koristavat mahtavat plataanit ja pinjat, joiden juuret tarkoituksellisesti myös pönkittävät kanavan penkereitä. Hivelevät maisemat houkuttelevat pyöräilijöitä ja lenkkeilijöitä, jotka hyödyntävät kanavan reunalla kulkevia, entisiä hevospolkuja, joita pitkin urheat ranskalaishepat vetivät sulkuportilta toiselle uivia proomuja.

Kanavalla lipuvan proomun kyydissä kokee aidon aikamatkan. Vuosisadat ja sukupolvet vierähtävät ohi silmien rauhallisesti, Ranskalle ominaiseen vaihtelevaan, milloin maalaismaiseen, milloin mahtipontiseen tyyliin. Canal du Midi on historiallisen insinääritaidon mestarinäyte, osa yhteistä eurooppalaista perintöämme, jota kannattaa poiketa ihailemaan, oman aikataulunsa mukaan.

Viehättäviä kanavaretkiä on valittavana muutamasta tunnista muutamaan vuorokauteen, eri kokoisten ja tyylisten proomujen (péniche) leppoisassa matkassa. Suosittu aloituspiste on Fonséranes, yhdeksän sulkuportin reitti, jossa vedenpinnan korkeusero vaihtuu 21 metriä vain 280 m pituisella matkalla!

Katso aiheeseen liittyvä video suomeksi tekstitettynä:

Canal du Midi

Katso video ilman tekstitystä:

Video: Ohjelmasarjasta Talo Ranskassa. Vuosi: 2010.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!