Hyppää pääsisältöön

Facebook-tykkäily uhkaa käyttäjien yksityisyyttä

Facebookissa tykkääminen kertoo yllättävän paljon käyttäjästä.

Facebook kaatui.

Maanantaina 11. maaliskuuta julkaistu tutkimus kertoo, että tykkää-napin painallus voi paljastaa käyttäjän poliittisen kannan tai mahdollisen huumeidenkäytön. Facebookin mukaan uusia tykkäyksiä kertyy noin 2,7 miljardia päivässä.

Yhdysvaltalaisessa PNAS-tiedelehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että tykkää-napin painalluksista voidaan päätellä esimerkiksi henkilön uskonnollinen kanta tai seksuaalinen suuntautuminen.

Tutkimusta varten tutkijat tarkastelivat yli 58 000 yhdysvaltalaisen Facebook-käyttäjän tykkäyksiä. Tutkijat syöttivät tykkäykset algoritmiin, joka tuotti henkilökuvia käyttäjistä. Näitä henkilökuvia verrattiin käyttäjien itsensä antamiin kuvauksiin. Tutkimus osoitti, että algoritmin henkilökuvat rakentuivat joiltakin osin yllättävän tarkoiksi.

Tykkää-napin painallus kertoo esimerkiksi 95 prosentin tarkkuudella onko käyttäjä valko- vai mustaihoinen. Miespuolisten käyttäjäjien seksuaalinen suuntautuminen selvisi 88 prosentin tarkkuudella. Tykkää-nappi painajan poliittinen kanta selvisi 85 prosentin tarkkuudella. Tutkijat myös onnistuivat 65 prosenttisesti päättelemään käyttikö henkilö huumeita.

Osassa tapauksista yhteys tykkää-napin painalluksen ja henkilökuvan välillä oli ilmiselvä. Esimerkiksi Yhdysvaltain entisestä presidentistä George W. Bushista tykänneet henkilöt olivat pääsääntöisesti republikaaneja. Miehet, jotka tykkäsivät musikaalikomedia Gleestä olivat useammin homoseksuaaleja kuin miehet, jotka tykkäsivät ammattilaispainista. Epäselväksi kuitenkin jäi yhteys korkean älykkyysosamäärän ja kiemuraisten ranskanperunoiden välillä.

Facebook esitteli tykkää-painikkeen vuonna 2009. Viime vuonna yhtiö kertoi, että yhdessä päivässä uusia tykkäyksiä kertyy noin 2,7 miljardia kappaletta. Facebook on kertonut käyttäjämääränsä nousseen yli miljardiin, joten keskimäärin jokainen käyttäjä näyttää peukkua uudelle asialle reilut kaksi kertaa päivässä.

Nyt tutkijat varoittavat, että liika tykkääminen Facebookissa uhkaa käyttäjien yksityisyyttä. Kuten aikaisemminkin, helpoin ratkaisu tähän ongelmaan on omien yksityisyysasetusten säätäminen.

Lähteet: Yle Uutiset, AP