Hyppää pääsisältöön

Muotibloggaaja - uusi media-asiantuntija?

Muotibloggaaja – uusi media-asiantuntija. Kuva: Yle, Mikko Kilpinen.

Helmikuussa 2012 julkaistun TNS Gallupin tutkimuksen mukaan 38 % suomalaisista lukee blogeja. Monet ovat ennustaneet muotiblogivillityksen uutuudenviehätyksen laantuvan, mutta toistaiseksi ilmiö on osoittanut tulleensa jäädäkseen. Suosituimmilla muoti- ja tyyliblogeilla on kymmeniätuhansia lukijoita joka viikko. Muotiblogien seuraamisesta on muodostunut pysyvä osa monien median kuluttajien arkipäivää. 

Perinteiset muotilehdet ja muut mediat ovatkin joutuneet ottamaan vakavasti tämän uuden asiantuntijajoukon – mitä bloggaajilla on, mitä muilla ei ole?  

Suosion summa 

suositun blogin takana on kuitenkin paljon työtä ja usein myös laajempaa asiantuntijuutta kuin äkkiseltään ymmärtää.
Sattumalla on aina osansa, mutta suositun blogin takana on kuitenkin paljon työtä ja usein myös laajempaa asiantuntijuutta kuin äkkiseltään ymmärtää.

Emmi Tissari on suomalaisessa muotiblogosfäärissä konkari. Hän on blogannut aktiivisesti vuodesta 2008, ja No Fashion Victims on vakiinnuttanut paikkansa luetuimpien blogien top kympissä. Emmi luettelee asioita, joita bloggaajan pitää hallita. Ensiksi on tietenkin itse blogin pitäminen, johon lukeutuu tiheä päivitysväli, laadukkaat kuvat ja osuva kielenkäyttö. Tissarin mukaan nykyään menestyksekkään blogin pyörittäminen vaatii läsnäoloa sosiaalisessa mediassa. 

- Mä en tiedä, onko se niin, että lukijat haluavat tietää vielä enemmän, olla yhä laajemmin osa sitä bloggaajan elämää, Tissari pohtii. 

- Sen voi nähdä uutena asiantuntijuuden muotona, joka on pitkälti itse opittua ja myös lukijoiden myöntämää. 

Bloggaajan näkemys saa tukea Tampereen yliopiston viime vuonna valmistuneesta tutkimuksesta Kovaa työtä olla minä – muotibloggaajat mediamarkkinoilla.

Muotibloggaaja – uusi media-asiantuntija. Kuva: Yle, Mikko Kilpinen.Tutkimus listaa seuraavanlaisia tekijöitä, jotka suositun blogin pitäjä hallitsee: 

Menestyvä bloggaaja osaa annostella omaa tarinaansa lukijoilleen sopivassa määrin.
1. Minätyö. Muotiblogit rakentuvat bloggaajan persoonan ja henkilökohtaisen elämän esittämisen ympärille. Sosiaalisessa mediassa tarinoiden merkitys korostuu, ja muotibloggaajan tarina kiinnostaa. Menestyvä bloggaaja osaa annostella omaa tarinaansa lukijoilleen sopivassa määrin. Tärkeää on myös tavallisen tytön ”autenttisesta” imagosta kiinni pitäminen, vaikka suosion  myötä bloggaaja nousisikin lulkijoihin verrattuna epätavalliseen asemaan. 

Vaikka myös yleisesti muotimaailman uutisia kommentoivia blogeja on olemassa, nimenomaan henkilökohtaisista, blogin pitäjän omaa tyyliä ja arkea esittelevistä blogeista on tullut muotibloggaamisen suosituin muoto. Ilmiön yhtenä alkupisteenä pidetään yhdysvaltalaista nogoodforme-blogia, jonka perusti Kat Asharya vuonna 2003. 

Bloggaajat myös verkostoituvat toistensa kanssa.
2. Vertaisasiantuntijuus. Muotibloggaaja luo lukijoihinsa tiiviin vuorovaikutussuhteen, tuntee heidät ja osaa puhutella heitä. Bloggaajat myös verkostoituvat toistensa kanssa. Nämä verkostot ja yleisöyhteistyön hallinta ovat tärkeä resurssi, joka tekee bloggaajasta tavoitellun yhteistyökumppanin. 

3. Verkon toimintatapojen tunteminen. Muotiblogien puheen yleissävy on positiivinen ja kannustava. Bloggaajat tietävät, että verkkoviestinnällä on rajoitteensa: asiat kärjistyvät ja tunteet nousevat helposti pintaa. Tämän he tiedostavat eräänlaisena lainalaisuutena, jota vastaan on turha taistella. Bloggaajat hallitsevat tarkasti mainettaan ja blogin ilmapiiriä. Myönteisyyttä suositaan ja omaa ilmaisua suodatetaan sen mukaisesti, jotta blogi säilyisi halutunlaisen puheen areenana, mikä osaltaan kertoo verkon lainalaisuuksien tuntemisesta. 

Lisää muotiblogeista ja bloggaajien media-asiantuntijuudesta 12.3.2013 Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Linkit:

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

 • Säveltäjä Kaija Saariaho: "Inspiraatiota täytyy oppia ohjelmoimaan"

  Säveltäjälle ei suositeltu synnyttämistä.

  Säveltäjä Kaija Saariaho on eri elämänvaiheiden myötä oppinut ohjelmoimaan inspiraatiota, sillä säveltäminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Se on hänelle elämän tarkoitus, sillä ilman säveltämistä elämä valuu hukkaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

 • Säveltäjä Kaija Saariaho: "Inspiraatiota täytyy oppia ohjelmoimaan"

  Säveltäjälle ei suositeltu synnyttämistä.

  Säveltäjä Kaija Saariaho on eri elämänvaiheiden myötä oppinut ohjelmoimaan inspiraatiota, sillä säveltäminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Se on hänelle elämän tarkoitus, sillä ilman säveltämistä elämä valuu hukkaan.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Syksyn talousnäkymät

  Hyytyykö talouskasvu - ja jos niin käy, mitä siitä seuraa Suomelle? Miltä uuden hallituksen talouspolitiikan päälinjat vaikuttavat? Muun muassa näiden kysymysten äärelle kokoontuu Mikä maksaa? -ohjelman perinteinen ekonomistiraati. Mukana ennustepäällikkö Janne Huovari Pellervosta, ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajista ja uutena jäsenenä Etlan tuore toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

 • Filosofi Mikko Lahtinen muokkaa kehoaan antiikin Kreikan ihanteiden mukaan

  Akateeminen kehonrakentaja mietiskelee salilla.

  Tampereen yliopistossa vaikuttava yliopistolehtori ja filosofi Mikko Lahtinen voimailee viisi kertaa viikossa. Kehonrakennusta harrastava filosofi löytää harrastukselleen akateemiset perusteet. Mieli ja keho kuuluivat jo antiikin Kreikassakin yhteen.

 • Taidehistorioitsija Anna Kortelainen: "Ei hylätä enää ketään!"

  Tietokirjailijalle avautui hylkäämisten historia.

  Taidehistorioitsija Anna Kortelainen tutustui väitöskirjaa tehdessään Albert Edelefeltin maalausten malleihin ja heidän tarinoihinsa. Erityisesti Virginien tarina kiehtoi häntä tuoreena äitinä. Myöhemmin hän löysi oman äitinsä suvun tarinasta liittymäkohtia hylkäämisten historiaan.

 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.