Hyppää pääsisältöön

Asbestista monia sairauksia

Akuutti 13.3.2013Asbestisairauksissa niitetään nyt sitä satoa, jota kymmenien vuosien takainen tietämättömyys tuon salakavalan aineen vaaroista tuottaa nykypäivänä. Asbesti aiheuttaa nykyään eniten työperäisiä kuolemia Suomessa, yli sata vuodessa. Kerran elimistöön jouduttuaan asbesti ei sieltä poistu ja erilaiset asbestisairaudet, yleensä keuhkoperäiset, voivat ilmaantua vasta vuosikymmeniä tuolle kuidulle altistumisen jälkeen. Vaikka asbestin käyttö kiellettiin kokonaan vuonna 1994, on monissa rakennuksissa tätä hengenvaarallista ainetta edelleen.


Asbesti on salakavala aine, se hiipii huomaamatta elimistöön eikä poistu sieltä milloinkaan. Vakava tauti voi puhjeta kymmenien vuosien päästä altistuksesta.

Yle Akuutti– Tällä hetkellä asbesti tappaa enemmän ihmisiä kuin humalaiset liikenteessä, toteaa Työterveyslaitoksen ylilääkäri Panu Oksa.


Asbestista ei pääse eroon, eli asbestikuidut jäävät keuhkoihin. On olemassa kehon omia puolustusmekanismeja, joilla osa pölystä voi lähteä pois, mutta osa erityisesti ohuimmista kuiduista jää keuhkoihin. Näin altistuminen jatkuu. Asbestisairauksia ei voida hoitaa yrittämällä poistaa asbestihiukkasia kehosta.

Hiukkanen menee syvälle

Tiimipäällikkö Markku Linnainmaa Työterveyslaitokselta tutkii hiukkasia, joista asbesti on yksi. Hänen mukaansa asbestikuitu on pitkä ja ohut ja menee siksi syvälle keuhkoon. Täällä se kehittää erilaisia asbestisairauksia.

Yle Akuutti– Kun tehdään asbestianalytiikkaa, on kuidun määritelmä sellainen, että sen pitää olla vähintään 5 mikrometriä pitkä ja enintään 3 mikrometriä halkaisijaltaan. Pituuden suhde halkaisijaan on vähintään kolmen suhde yhteen. Mutta yleensä asbestikuidut ovat jopa useiden mikrometrien mittaisia kuituja.


Vakavimmat asbestin aiheuttamat sairaudet ovat keuhkosyöpä ja keuhkopussin syöpä eli mesoteliooma. Muita tämän hiukkasen mukanaan tuomia sairauksia ovat muun muassa pölykeuhko eli asbestoosi sekä hyvänlaatuiset paksuuntumat eli plakit. Ylilääkäri Oksan mukaan asbestisairauksista syöpä hoidetaan kuten muutkin syövät. Plakkeja ei puolestaan tarvitse hoitaa. Asbestoosiin taas ei ole hoitokeinoa.


– Tällä hetkellä uudet asbestoosit, jotka diagnosoidaan, ovat varsin lieviä. Jopa niin lieviä, ettei ihmisellä ole mitään oireita. Edes keuhkojen toimintakokeessa ei nähdä poikkeavuutta, vaan asbestoosi diagnosoidaan röntgenkuvasta, ohutleikekerroskuvauksella, jolloin nähdään pienetkin muutokset keuhkoissa ja voidaan tunnistaa asbestoosi, kertoo ylilääkäri Oksa.


AYle Akuuttisbestoosin oireina ovat muun muassa hengenahdistus ja huonontunut fyysinen suorituskyky.


Asbestin sairastuttamia on siis juuri nyt paljon, koska vuosikymmeniä sitten tapahtunut asbestin kanssa työskentely on jo muutamien vuosien aikana muuttunut monilla erilaisiksi sairauksiksi. Yli 800 asbestille altistunutta sairastuu vuosittain asbestin aiheuttamaan keuhkojen sairauteen. Suomessa arvioidaan olevan noin 200 000 asbestille altistunutta henkilöä. Asbestista aiheutunutta ammattitautia sairastaa noin 10 000 henkilöä. Mutta nykypäivänäkin voi altistua asbestille, jos vaikka korjaa vanhoja rakennuksia.

Vanhoissa rakennuksissa vaara

Tiimipäällikkö Linnainmaa pitää riskinä erityisesti tee se itse -korjaajia, jotka eivät tiedosta korjaustöissä asbestivaaraa. Erityisen vakavana hän pitää sitä, että lapset altistuvat kotiremonteissa asbestille. Melkein kaikissa 1950–80 -luvuilla rakennetuissa taloissa on käytetty asbestia. Nuo vuodet heijastuvat asbestisairauksina nykypäivänä.


Asbestia käytettiin 60–70 -luvuilla paljon rakennusalalla, telakoilla, voimalaitoksissa, autojen ja muiden ajoneuvojen asennus-, korjaus- ja huoltotöissä sekä asbestiteollisuudessa. Asbestille ovat altistuneet jossain määrin lähes kaikki tuolloin rakennuksilla työskennelleet ihmiset. Myös kaivoksissa esiintyy asbestia.

Yle Akuutti– Tärkein altistumislähde nykyaikana ovat huonosti hoidetut korjaukset rakennuksissa, joissa asbestia on käytetty, usein vahingossa. Ei tiedetäkään, että on asbestimateriaalia. Purkamalla saadaan pölyä ilmaan ja altistutaan, taikka sitten tehdään huolimattomasti jälkisiivoukset tai muut. Mutta jos toisaalta kaikkien taiteen sääntöjen mukaan tehdään asbestipurkutyöt, niin periaatteessa kukaan ei altistu, kertoo kymmeniä vuosia asbestikorjauksia tehnyt toimitusjohtaja Pentti Saloniemi Ylöasbest Oy:stä.


Vuonna 1988 asbestityöt tulivat luvanvaraisiksi ja ne vaativat erikoiskoulutuksen. Ne ovat myös tarkasti valvottuja, niin kuin myös asbestin parissa työtä tekevät itse. Muun muassa Ylöasbestin työntekijät käyvät kolmen vuoden välein lakisääteisissä työterveystutkimuksissa. Myös asbestille altistuneita seurataan, samoin kuin niitä, joilla jo on asbestisairaus.


Tiimipäällikkö Linnainmaa arvioi, että asbestisairauksia ilmenee nykyisessä mitassa vielä noin 10–20 vuotta.


Asbestin aiheuttamissa ammattitaudeissa olennaiset kaikkia koskevat korvaukset maksetaan tapaturmavakuutuslain mukaan. Joissakin tapauksissa voidaan hakea lisäkorvausta myös muiden lakien perusteella.


Asiantuntijat:

PANU OKSA, ylilääkäri, Työterveyslaitos

MARKKU LINNAINMAA, tiimipäällikkö, Työterveyslaitos

PENTTI SALONIEMI, toimitusjohtaja, Ylöasbest Oy


Toimittaja: LASSE TUORILA

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 14.4.2016