
Google ei ole koskaan luvannut, että sen tarjoamat ilmaispalvelut toimisivat ikuisesti. Nyt oli Google Readerin vuoro asettua jonoon saunan taakse.
Uutinen RSS-lukijan lahtaamisesta heinäkuun alussa sai nörtit hermostumaan suuresti. Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun nettijätti on ilmoittanut sulkevansa pienen käyttäjäryhmän suuresti rakastaman palvelun.
Muistatteko vielä Jaikun, suomalaisen mikroblogipalvelun, jonka Google osti syksyllä 2009? Kehittäjät menivät tai joutuivat Googlella muihin hommiin ja Jaikun tarina päättyi pari vuotta myöhemmin. Lähdekoodin julkaiseminen ei riittänyt pitämään palvelua hengissä.
Google Wavesta piti tulla mullistava vekotin, joka korvaa sähköpostin, pikaviestimet ja varmaan astianpesukoneetkin. Se julkaistiin vuonna 2009, mutta ainakaan minä en koskaan oppinut käyttämään Wavea, joten en ollut erityisen hämmästynyt, kun se lopetettiin alkuvuodesta 2012.
Jossain vaiheessa Google päätti, että jokainen käyttäjä voisi haluta rakentaa omanlaisensa aloitussivun, eräänlaisen henkilökohtaisen portaalin. Vuonna 2005 julkaistun tuotteen nimi oli iGoogle, ja se sai elää melkoisen pitkään – töpseli vedetään seinästä tämän vuoden marraskuussa.
Viime vuoden loppupuolella Windows Phone -käyttäjät kiroilivat vuolaasti, kun Google kertoi, että ActiveSync-palvelu poistuu käytöstä. Sittemmin Google on antanut hieman lisää armonaikaa Microsoftille. ActivesSync on yksi monista tavoista synkronoida kalenteritietoja eri laitteiden välillä. Sen lopettaminen on perinjuurin hankalaa siksi, että Windows Phonella se on ainoa tapa. (Google-kalenterien sisällön saa näkymään puhelimessa, mutta se vaatii purukumia.)
Lisää riemua kalenterien kanssa on luvassa, sillä Readerin tappamisen yhteydessä Google ilmoitti rajoittavansa CalDAV-protokollan käyttöä ja suosittelevansa sen sijaan Google-kalenterin omaa ohjelmointirajapintaa. On vielä varsin mahdotonta sanoa, mitä se käytännössä tarkoittaa, mutta huonolla tuurilla iso osa muistakin Googlen tietoja hyödyntävistä kalenteriohjelmista hajoaa.
Kyynikot sanovat, että näin käy, kun luottaa mainosrahoitteisiin ilmaispalveluihin. Toisaalta netistä löytyy lukuisia esimerkkejä palveluista, jotka ovat maksullisia, mutta jotka ovat silti vähitellen rapistuneet – katsokaapa vain, miten paljon Yahoo! on panostanut Flickrin kehittämiseen sitten vuoden 2005.
Ai niin, jos tarvitset uuden RSS-lukijan, vaihtoehtoja on pilvin pimein: Newsblur, Feedly, Google Currents, Feedspot, Netvibes, The Old Reader. Ovatko ne yhtä hyviä kuin Google Reader ja kaikki sen päälle rakennetut sovellukset? En ole ehtinyt vielä ottaa selvää, mutta lupaan palata asiaan.