Hyppää pääsisältöön

Iskelmän supertähti Anna Eriksson aprikoi, onko enää iskelmälaulaja ollenkaan

Iskelmälaulaja Anna Eriksson oli 2000-luvun menestyneimpiä suomalaisia naisartisteja. Huima työtahti johti kuitenkin burn outiin. Uuden motivaation laulaja löysi omien kappaleiden tekemisestä, ja vuonna 2010 modernin kotimaisen iskelmän edelläkävijä julkaisi ensimmäisen englanninkielisen albuminsa. Arto Nyberg ihmetteli ohjelmassaan, missä nyt oikein mentiin.

Anna Erikssonin iskelmäura käynnistyi Kiitorata-laulukilpailun kautta vuonna 1995. Hänen koko silloinen bändinsä oli pyrkinyt kisaan mukaan, mutta lopulta jatkoon kelpuutettiin vain solisti Eriksson. Karsinnoissa tämä ei suinkaan laulanut iskelmää vaan James Brownin soulklassikon I Got You.

Arto Nybergin ohjelmassa nähdään katkelma Erikssonin varhaisimmasta Yle-taltioinnista, jossa 19-vuotias tulokas esittää ensimmäisen menestyskappaleensa, käännösversion Ruotsin rasisminvastaisesta euroviisusta Juliet ja Joonatan.

Erikssonista tuli nopeasti yksi Suomen menestyneimmistä naislaulajista, 2000-luvun popvaikutteisen iskelmän suunnannäyttäjä ja soittolistojen valtias. Isoimpia hittejä oli Kun katsoit minuun.

Nuori tähti otti suosiosta kaiken irti ja kertoo tahkonneensa töitä "28 keikkaa kuukaudessa". Hurja työtahti poltti hänet kuitenkin loppuun vuonna 2004. Uran jatkamisen kannalta ratkaisevaa oli, että Eriksson alkoi tehdä omia kappaleita, tässä vaiheessa vielä suomeksi.

Vuonna 2008 Eriksson jäi keikkatauolle, jonka aikana alkoi kirjoitella uusia biisejä. "Ne vain tulivat englanniksi", hän kuvaa luomistyötä Nybergin haastattelussa. Itse hän ei ollut lainkaan varma, oliko tämä musiikki enää iskelmää. Se oli joka tapauksessa musiikkia, jota hän halusi tehdä, ja toistaiseksi fanit olivat seuranneet muutoksissa uskollisesti mukana.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit