Hyppää pääsisältöön

Kenkä kerrallaan maailmasta kauniimpi ja parempi paikka

Iron High -kengät by Emmi Malmström ja Jesse Sipola. Kuva: Daniela Talvitie

Emmi Malmströmin värikkäitä uniikkeja kenkäluomuksia on nähty viime vuosina näytöksissä, lehtien sivuilla ja televisio-ohjelmissa. Meriitteihin lukeutuu myös Andiamo-ketjun suunnittelukilpailun voitto vuodelta 2010. Nyt nuori suunnittelija on uusien haasteiden edessä: ensimmäinen tehdasvalmisteinen mallisto on tekeillä.

Emmi opiskelee viimeistä vuottaan jalkinemuotoilua Wetterhoffin maineikkaalla linjalla Hämeen ammattikorkeakoulussa. Koulun pajassa hän on oppinut tekemään kenkiä käsin. Suomessa uraa ei voi kuitenkaan rakentaa käsityön varaan, niin hidasta ja työlästä käsin valmistaminen on. Työvaiheita on jopa 250.

- Käsin voi Suomessakin tehdä vaikka minkälaisia kenkiä, mutta tehdasvalmistuksessa raja tulee vastaan, harmittelee Emmi. 

Mallisto valmistuu Alicantessa

Koska kotimainen jalkineteollisuus on viime vuosina vähentynyt merkittävästi, pienelle sarjalle persoonallisia naisten kenkiä ei ole tehdasta. Valmistaja piti etsiä ulkomailta.

- Yhteistyökumppani löytyi Espanjan Alicantesta. Vaikka valmistusmaa ei ole Suomi, se on kuitenkin toinen EU-maa. Espanjassa on helppo käydä ja kuljetusmatkat ovat verrattain lyhyitä. Alicanten alueella on satojen vuosien perinne kenkäalalta ja kaikki materiaalit tulevat lähiseudulta, Emmi kertoo.

Halvemmalla valmistajia olisi löytänyt kauempaa, mutta Emmille on tärkeää tietää, että kenkien viimeistellyn ulkonäön lisäksi myös tuotantoketju on kunnossa. 

Voin mennä illalla rauhallisin mielin nukkumaan, kun tiedän, millaisessa paikassa suunnittelemani kengät tehdään
- Voin mennä illalla rauhallisin mielin nukkumaan, kun tiedän, millaisessa paikassa suunnittelemani kengät tehdään, ja ketkä niitä tekee, hän iloitsee. 

Ensimmäinen Espanjassa tehty mallisto valmistuu toukokuussa ja tulee myyntiin nettikaupan lisäksi ainakin muutamiin Helsingin keskustan putiikkeihin. 

Tulevaisuudessa nuori suunnittelija aikoo pärjätä monipuolisuudella: Kenkien lisäksi Emmillä on jo nyt ideoituna ja tekeillä laukkuja, asusteita ja koruja.

Emmi Malmström - kenkäsuunnittelija. Kuva: Yle.

Koulun jälkeen yhteistyö on voimaa 

Oman tehdasvalmisteisen malliston lisäksi Emmi Malmström haluaa jatkaa uniikkien mallien tekoa jatkossakin, sillä se tarjoaa suunnittelijalle mahdollisuuden leikitellä sekä toteuttaa ideansa nopeasti. Koulussa Wetterhoffin kenkäpaja on tarjonnut tilat ja koneet kenkien tekemiseen käsin, mutta valmistumisen jälkeen koittavat haasteelliset ajat: Mistä kalliit koneet, joita tarvitaan eri työvaiheisiin? Entä tilat, joihin isot koneet mahtuvat? 

Emmin ratkaisu olisi suomalaisten suunnittelijoiden välinen yhteistyö. Jokainen tekijä ei tarvitse koneita omakseen, joten tekijät voisivat yhdistävää voimansa. Pienessä maassa verkostoitumalla pystyy muutenkin saavuttamaan yhdessä enemmän. 

Helsingin ydinkeskustaan syntyy siis pian kenkäalan tulevaisuuden toivojen yhteinen verstas ja ideahautomo.
Alkuvuodesta 2013 Suomen Kulttuurirahasto myönsi Emmille ja neljälle muulle nuorelle suunnittelijalle apurahan yhteisen työtilan perustamiseen. Apuraha mahdollistaa työtilan vuokraamisen sekä tarpeelliset laitehankinnat. Helsingin ydinkeskustaan syntyy siis pian kenkäalan tulevaisuuden toivojen yhteinen verstas ja ideahautomo.

Katso Emmi Malströmin haastattelu Puoli seiskasta, kohdasta 00:12:05

Linkit:

Kommentit
 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Aamusydämellä: Tatuoidut

  Tatuoinneista on tullut valtakulttuuria.

  Tatuoinnit olivat aiemmin merimiesten ja vankien alakulttuuria, mutta nykyisin niistä on tullut osa valtakulttuuria. Yksittäinen tatuointi ei enää edes herätä huomiota, mutta jos tatuoinnit peittävät lähes koko kehon, on kyseessä vakavampi harrastus. Anu Lehtiölle ja Antti Räisäselle oma keho on taideprojekti.

 • Aamusydämellä: Koukussa kauneuteen - 30.03.2014

  Erilaisista kauneusleikkauksista ja muista esteettisistä hoidoista on tullut sosiaalisesti hyväksytympiä ja sitä kautta myös yleisempiä. Kynnys leikkauksiin on laskenut ja usein yksi leikkaus johtaa toiseen. Kokemuksistaan kauneuskirurgiasta ja niiden suhteesta itsetuntoon kertovat Minna Klintrup (vas.) ja Jannika Peltonen.

 • Kuka sinun vaatteesi on tehnyt?

  Vaateteollisuus etsii uusia, kestävämpiä materiaaleja ja kuluttaja etsii eettisiä vaatteita. Vaatekaupassa on käynnissä sama murros kuin ruokakaupassa: yhä useampi haluaa entistä parempaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tyyli

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

  Persoonallisen ja ekologisen hameen ohjeet.

  Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia! Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella vaikkapa hameen.

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä on suora teemalähetys kierrättämisestä

  Ruokaa, muotia ja asiantuntevia ihmisiä - kierrätysteemalla.

  Mikä luokitellaan jätteeksi ja miten suhtaudumme jätteeseen? Heitätkö sinä täysin ehjiä vaatteita roskiin - tai pois 20 kiloa ruokaa vuodessa? Miten tunnollisesti me suomalaiset kierrätämme jätteitämme? 6. syyskuuta, suorassa lähetyksessä valotetaan aihetta eri näkökulmista. Teemaa mukaillen iltaan mahtuu niin ruokaa, muotia kuin asiantuntevia vieraita.

 • Harmaan charmin voittokulku

  "Kun ei pukeudu kuin muut, ei tarvitse ajatella kuin muut."

  Kun täytin 30 vuotta, syntymäpäiväkutsussani oli Iris Apfelin kuva ja teksti: "ikääntyminen on etuoikeus". Ja etuoikeus se toden totta tuntuu olevan, kun seuraa, miten ikäihmisistä on tullut muotimaailman lemmikkejä.

 • #lapsistailaa-hassuttelu innosti pääsiäisenä

  #lapsistailaa - näistä asuista ei väriä ja stailia puutu!

  Puoli seitsemän #lapsistailaa-kuvahaaste innosti vanhempia ja lapsia hassuttelemaan yhdessä pääsiäisenä. Haaste levisi Instagramissa, kun Suomen suosituimmat perhebloggaajat innostuivat joukolla mukaan.

 • KoVe on uusi musta

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii!

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii! Tyyliviikolla vierailleen stylisti ja malli Maryam Razavin mielestä asun tyylikkyys syntyy siitä, että kantajalla on siinä mukava olla. Millainen on sinun #KoVe-tyylisi?

 • Kuuletko pieruverkkareiden kutsuhuudon?

  Miten ihanaa vaihtaa farkut mukaviin kotipöksyihin!

  Ah, miten ihanaa onkaan vaihtaa työpäivän jälkeen kiristävät farkut mukaviin kotipöksyihin! Ne tuntuvat niin hyviltä, mutta näyttävät varsin pahoilta. Pitäisikö parisuhteen vuoksi pukeutua paremmin myös kotona? Millainen on sinun kotiasusi - lähetä meille kuva!