Hyppää pääsisältöön

Viikset, baskeri, patonki – kliseitä ranskalaisesta perusmiehestä

Kaksi viiksekästä miestä ravintolan terassilla nauttimassa jälkiruokia ja kahvia.
Ranskassa miehet hoidattavat parturissa paitsi hiuksensa, myös parran ja viikset. Kaksi viiksekästä miestä ravintolan terassilla nauttimassa jälkiruokia ja kahvia. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi viikset,miehet,ravintolat,terassit,jälkiruoat,kahvi,Ranska,Talo Ranskassa

Ranskalaisuuden vahvat symbolit – patonki, baskeri ja viikset. Viikset ovat pitäneet pintansa hiukan eri näköisinä ranskalaisten miesten lookissa halki vuosisatojen. Mitä viiksille ja muille maskuliinisille merkeille kuuluu nykyään?

Monen monsieurin kantapaikka

Laurent Garcia, tyylikäs, kypsään ikään ehtinyt herrasmies pyörittää Montpellier’n vanhan kaupungin sydämessä eleganttia miestensalonkia. Mainoksessa sanotaan hauskasti: ”Haute coiffure masculine” eli huippuparturointia miehille. Salonki on kuin suoraan sisustuslehdestä tai elokuvasta: tummaa puuta, suuria peilejä, marmorilattia. Kaikki on viimeisteltyä ja säteilevän puhdasta. Ilmassa leijuu raikas, hienostunut miesten eau de toilette.

M. Garcia huolehtii suurimmasta osasta asiakkaita itse. Apuna hänellä on siro, nuori tyttö, joka hoitaa assistentin tehtävät, kuten hiusten pesun. Parturimestarin liikkeet ovat opitun ammattimaiset, nopeat, varovat ja kohteliaat, vieläpä elegantit. Puhetapakin on harkitun huoliteltu, rytmiltään rauhallinen. Asiakas varmasti tuntee itsensä vähintään Aurinkokuninkaaksi. Maestron olemuksesta säteilee myös miellyttävä varmuus ja ammattiylpeys.

Asiakkaat selvästi pitävät hänestä ja heittäytyvät luottamuksellisesti hänen osaavaan hoivaansa. Salongista on muodostunut kantapaikka uskollisille asiakkaille. M. Garcian taitoja hyödyntävät silmäätekevät, sillä Montpellier’n kaupungintalo sijaitsee aivan nurkalla. Laurent Garcia kertoo, että maailmalla elää vieläkin voimakkaana kliseinen kuva perusranskalaisesta: baskeri, patonki ja viikset. Nykyään viikset ovat väistymässä. Parta on viiksiä huomattavasti yleisempi.

Välimeren viikset - ja sänki 

Käsiteltävänä oleva siisti herra, M. Miellard on eläkkeellä oleva journalisti. Hän täsmentää, että huomattavan monella ranskalaismiehellä on edelleen viikset. Lähinnä keski-ikäisillä tai eläkeläisillä. Vielä törmää miehiin, jotka käyvät trimmauttamassa huoliteltuja viiksiään. Viikset kuuluvat Välimeren kulttuuriin. Etenkin Espanjassa ja Italiassa, arabimaissa ja Lähi-idässä, ne ovat vahva miehisyyden merkki. Ranskassa vähemmän, vaikka vanhoista elokuvista saattaa saada toisenlaisen kuvan. Kliseiset, Napoleon III -tyyliset viikset ovat menettäneet kokoaan, jopa tyystin kadonneet käytöstä.

M. Garcia toteaa ammattimaisesti, että nyt on muodissa viiksistä ja parrasta muistuttava sänki. Se on myös M. Miellard’in valinta. Halutaan antaa vaikutelma, että parta on ajettu. Todellisuudessa parta on kuitenkin ajelematon, siististi leikattu sänki. Herrat toteavat sopuisasti, että sänki on hillitysti, mutta sopivan trendikkäästi maskuliininen.

Ei enää risupartoja

Samassa salongissa käyvä parikymppinen François Dimarco vahvistaa, että sänki on ehdoton trendi, mutta sängen on oltava puhdas ja hyvin hoidettu. Mies ei missään tapauksessa saa näyttää 60-luvun epäsiistiltä risuparralta. Huoliteltu, selkeä lopputulos on 2010-luvun nuorukaisten mieleen. Jonkin verran muotiin on tullut myös myös goatee -tyylinen parta koko suun ympärillä.

Viiksiä eivät nuoret halua, ne kuuluvat selkeästi iäkkäämpien tyyliin. Hiukset leikataan nykyään lyhyemmiksi kuin ennen. Monet nuoret harrastavat urheilua. Lyhyet hiukset ovat silloin käytännöllisemmät kuin pitkät, toteaa François yksiselitteisesti.

Kaupungin vanhin parturinliike

M. Garcian tyylikkäällä salongilla on perinteitä. Paikka avattiin v. 1962 ja se on Montpellier’n vanhin, yhä toimiva parturinliike. Asiakaskuntaan kuuluvat kaikki ikäluokat. Vanhat montpellieriläiset ovat tuoneet salonkiin myös lapsensa ja nämä vuorostaan omat lapsensa. Meillä käy paljon 18 – 25 -vuotiaita. He ovat uusia asiakkaitamme, toteaa Laurent Garcia ylpeänä. Hienointa on 3-4 sukupolven katkeamaton asiakasuskollisuus. Sitä on hauska seurata, pesualtaalle on juuri siirtynyt 6-vuotias Raphaël. Kehkeytyykö hänestä aikanaan viiksiniekka? Ranskalainen muoti on arvaamaton.

Katso aiheeseen liittyvä video suomeksi tekstitettynä:

Ranskalaiset viikset

Katso video ilman tekstitystä:

Video: ohjelmasarjasta Talo Ranskassa. Vuosi: 2010.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!