Hyppää pääsisältöön

Hairin tekijä - Georg Malvius

Georg Malvius Hairin tekijä
Georg Malvius. Kuva: Rita Trötschkes/Yle. Georg Malvius Hairin tekijä Kuva: Rita Trötschkes/Yle. Hair,hippiliike,Georg Malvius

Legendaarisesta musikaali Hairista on tehty monia teatteriversioita. Musikaalin syntyhistoriasta on kulunut jo 45 vuotta. Uusimmat tulkinnat on tehty Lahdessa ja Turussa. Turun ruotsalaisen teatterin ohjaaja Georg Malvius kertoo musikaalista englanniksi.

Tietolaatikko

Georg Malvius

 • syntynyt vuonna 1945
 • ruotsalainen teatteriohjaaja
 • musikaaliteatterin professori
 • ohjannut yli 80 musikaalia

Musikaalin käsikirjoittajat James Rado ja Germo Ragni tapasivat toisensa ensi kertaa vuonna 1964, kun he näyttelivät musikaalissa Hang down your head and die. He halusivat tehdä musikaalin Broadwaylle.

Käsikirjoittajat löysivät musikaalin hahmot ystäväpiiristä ja elinympäristöstä New Yorkin East Villagesta. Kaduilla, puistoissa ja hippitapahtumissa kävi siihen aikaan kova kuhina. Musikaalin ensi-ilta oli 17.10.1967. Hair oli ensimmäinen musikaali, joka teatterihistoriassa siirtyi off-Broadwayltä Broadway-teatteriin.

Hairin nykyohjaaja kertoo englanniksi

Ruotsalainen kosmopoliitti ja teatteriohjaaja Georg Malvius ohjasi Turun ruotsalaisen teatterin musikaalin Hair keväällä 2013. Hän kuvaa Hairia aikalaisdokumentiksi, jossa yhdistyy Yhdysvaltojen symbolinen käännekohta.

Kansainvälinen huippuohjaaja

Georg Malvius on alkujaan teatteriohjaaja ja tehnyt peräti 178 teatterituotantoa. Hän on ohjannut näytelmiä, oopperaa ja yli 80 musikaalia. Musikaalit hän rakentaa tarinan kautta ja sanoo yhdistävänsä mielellään näyttelijöiden, laulajien ja tanssijoiden panokset. Vaikka hän kertoo työstään vaatimattomaan tyyliin, lopputulos on erittäin laadukas ja kunnianhimoinen.

Georg Malvius näki Hairin ensi kerran Lontoon pienellä näyttämöllä ja se teki häneen suuren vaikutuksen. Hänestä musikaali ei syyllistä, vaan sanoma kerrotaan huumorin keinoin.

Erilainen käsikirjoitus

Georg Malvius kertoo lyhentäneensä vanhentunutta dialogia, vahvistaneensa päärooleja ja lisänneensä dokumentaarisuutta mukaan. Turun ruotsalaisen teatterin versiossa näyttämölle onkin tuotu taitavasti lavamonitorit, joista yleisö kuulee kolme kuuluisa puhetta.

kuva: Roger Seger/Åbo Svenska Teater

Teatteriesityksen historialliset puheet

 1. Elokuussa vuonna 1963 musta ihmisoikeusaktivisti Martin Luther King piti kuuluisan ”I Have a Dream”.
 2. Presidentti JF Kennedy puhui kesäkuussa 1963 siitä, että vapaus on jakamatonta, ja kun yksikin ihminen on orjuutettu, kukaan ei ole vapaa.
 3. Vuonna 1964 presidentti Lyndon B. Johnson puhui suuresta yhteiskunnasta, joka ennakoi kansalaisoikeuksien laajentamista Yhdysvaltain mustalle väestönosalle.

Sanoma on voimissaan

Vuonna 1969 musikaali haluttiin kieltää, sillä musikaalin viestiä oli vaikea ottaa vastaan. Georg Malvius vertaa musikaalin liittyvää Vietnam-sodan problematiikkaa nykypäivän Syyriaan ja Afganistaniin. Tänä päivänä moni viaton joutuu sotaan tahtomatta kuten 1960-luvulla.

Mustien eriarvoinen kohtelu on edelleen huonoa, vaikka tilanne on huomattavasti parantunut verrattuna 1960-lukuun. Huumeiden käyttö ja niiden salliminen on edelleen poliitikkojen agendalla.

Uudet musikaalit suomalaisvoimin

Georg Malvius tekee kunnianhimoisia laatuproduktioita kansainvälisissä tiimeissä eri puolilla maailmaa. Hän toivoo, että musikaalitietämys lisääntyisi ja kehittäisi ohjaamista myös Suomessa. Toistaiseksi monet musikaaliohjaajat Suomessa ovat ulkomaalaisia.

Malvius toimii musikaalikoulutuksessa opettajana ja kehittäjänä. Uusi suomalainen musikaalisukupolvi on hänen mielestä kasvamassa.

Georg Malviuksen uusi ohjaustyö on suurmusikaali Les Misérables, jonka ensi-ilta on Tampereen teatterissa syksyllä 2013.

Lisää aiheesta

Kulttimusikaali Hair ja 1960-luku
Suomen Hair-sensaatio vuonna 1969

Musikaali Hair ÅST:n näyttämöllä. Kuva: Robert Seger/Åbo svenska teater.

Musikaali Hair ÅST:n näyttämöllä. Kuva: Robert Seger/Åbo svenska teater.Musikaali Hair ÅST:n näyttämöllä. Kuva: Robert Seger/Åbo svenska teater.
Musikaali Hair ÅST:n näyttämöllä. Kuva: Robert Seger/Åbo svenska teater.

Musikaali Hair ÅST:n näyttämöllä. Kuva: Robert Seger/Åbo svenska teater.Musikaali Hair ÅST:n näyttämöllä. Kuva: Robert Seger/Åbo svenska teater.

Haastattelu 13.3.2013. Toimittaja Rita Trötschkes.

Muokattu 8.11.2016: Korjattu Areena-upotus

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?