Hyppää pääsisältöön

Hämeen hukka nostatti susipelkoa Etelä-Hämeessä

"Hukkako perii Hämeen suden" kirjoittivat lehdet kun Etelä-Hämeen alueella liikkuneen suden kohtaloa pohdittiin. Markku Lehmuskallion vuonna 1972 kuvaamassa Sudenkarvahattu -dokumentissa tarkastellaan Hämeen suden nostattamaa pelkoa ja pohditaan kuuluuko susi osaksi Suomen luontoa.

"Kuinka luonnoneläimen käy, kun se yrittää tulla toimeen inhimillisen järjestyksen kanssa?"

Dokumentissa on haastateltu niin kansanedustajia, sudelle lampaansa menettäneitä maatilallisia kuin luonnonsuojelijoitakin. Kansanedustajilta löytyi kommentteja sekä suden suojelemisen puolesta, että sutta vastaan. "Vanha satu Punahilkka ja susi pitää edelleen paikkansa, susi ei ole muuttunut ja Punahilkka on edelleen vaarassa", totesi toinen dokumenttiin haastatelluista kansanedustajista.

Vaikkei ollut täyttä varmuutta siitä liikkuiko alueella susi vai koira lähdettiin susijahtiin. Jahtiporukan mielestä paras keino kaataa susi olisi saada avuksi lentokone tai helikopteri, josta eläimen voi ampua suoraan tai ohjata ansaan. Avuksi voisi tarvittaessa pyytää myös varusmieskomppanian.

Pelon lisäksi suden löytämiselle on taloudellinen motiivi. "Jos se saadaan kiinni ja kyseessä on villi koira ei vahinkoja korvata minkään lain nojalla", toteaa eräs jahtiporukan jäsen viitaten maatilallisten menettämiin eläimiin.

Valtion luonnonsuojeluvalvonnasta ollaan sitä mieltä, ettei se voi tehdä suden suojelemiseksi mitään muuta kuin jakaa asiallista tietoa sudesta. "Käytännössä susi on kuollut sukupuuttoon Pohjoismaista", totesi haastateltava.

Lopulta susi saadaan kaadettua hirvikiväärillä.

Luonnonsuojeliiton edustaja ei usko, että he olisivat voineet tehdä mitään Hämeen suden auttamiseksi, vaan suden pelastaminen olisi kuulunut maa- ja metsätalousministeriölle. Haastateltava toteaa, että luonnonsuojeluliiton toiminta kohdistuu lähinnä mielipiteen herättämiseen ja viranomaisten painostamiseen. "Tuon suden käyttäytyminen ei todista suden erinomaisesta julmuudesta vaan ihmisen alkeellisuudesta lähinnä."

Lopuksi dokumentin toimittaja Tarja Laine käy sudenkarvahattu ostoksilla ja kysyy: "Luuletteko, että olen kyyninen jos väitän, että sudenkarvahattu sopii minulle?"

Teksti: Amanda Stavén

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto