Hyppää pääsisältöön

Koirat haukkuvat ranskaksi

Vaalea, pieni (terrierin sukuinen?) koira katselee suu auki, kieli ulkona.
Loulou-koira. Vaalea, pieni (terrierin sukuinen?) koira katselee suu auki, kieli ulkona. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi koira

Ranskalaiset rakastavat koiria, sen käsityksen saa ainakin Montpellier’ssä, jossa sorahtavan ärrän päälle haukahtelevat pikku olennot kipittävät lukuisina isäntien ja emäntien perässä pitkin vanhan kaupungin katuja ja puistokäytäviä.

Ranskalaisia koirarotuja

 • briard
 • basset
 • perhoskoira
 • bretoni
 • braque de l’Ariège - seisova lintukoira
 • pyreneittenkoira
 • ranskanspanieli

Koirarakkaat ranskalaiset

Montpellierissä, kuten muissakin Ranskan kaupungeissa, näkee saman, merkillisen ilmiön, jota olen jaksanut ihmetellä maailmalla: koirat juoksevat vapaana kaduilla, pääasiassa jalkakäytävillä, jäämättä autojen alle. Ne vain puikkelehtivat sujuvasti ja osaavat selvästi varoa autoja. Meillä eivät koirat tuota taitoa voi oppia, koska ne ovat aina kytkettyinä. Ihmisen kanssa eläminen on opettanut koirat jopa liikennekulttuuriin siellä, missä se vain on mahdollista.

Miksi ranskalaisilla on niin paljon koiria? Ei tiedetä varmasti, mutta tutkijat väittävät, että seuran puute syystä tai toisesta on useimmiten koiran hankkimisen perusmotiivi. Myös Ranskassa on paljon yksinäisiä vanhuksia, jotka kaipaavat seuraa ulkoiluun ja arkipäivän rutiineihin. Koiria näkee paljon myös hölkkääjillä tai pyöräilijöillä, joilla on seuranaan vapaana juokseva urheilullinen, karvainen kumppani.

Koirien suuri määrä on aina aiheuttanut ulosteongelmia kaupunkien kaduilla. Nyt asiaan on puututtu ja koiranomistajat osaavat jo kulkea tarkoituksenmukaisten muovipussien kanssa lemmikkiään ulkoiluttaessaan. Myös Montpellier’n vanhan kaupungin siloiset laattakivikadut pyritään pitämään jätöksistä puhtaina, niinpä julkisilla paikoilla ja suosituissa koirapuistoissa näkee ”kakkapussiautomaatteja”. Erittäin fiksua!

Ranskan omia koirarotuja

Ranskassa koiria on aina tarvittu metsästykseen, mutta niiden sosiaalisia ominaisuuksia on myös osattu arvostaa. Ranskan omien rotujen edustajat ovat merkillinen yhdistelmä hienostunutta metsästystaitoa ja rakastettavaa sosiaalisuutta, lieneekö yhdistelmä ranskalainen erikoisuus?

Suomessakin suosittuja ranskalaisia tai ranskalais-belgialaisia rotuja ovat bassetit ja perhoskoirat. Ranskaksi haukkuvia rotuja on yllättävän paljon ja ne ovat usein tiettyjen maakuntien omia kasvatteja. Rodut ovat siksi sopeutuneet hyvinkin erilaisiin olosuhteisiin. Ranskan hoviin on aina otettu koiria sekä töihin että lemmikeiksi eri puolilta maata.

Brie, joka sijaitsee Pariisin itäpuolella Île-de-Francen maakunnassa, on tunnettu koko maailman valloittaneesta valkohomejuustostaan. Samaisesta paikasta on kotoisin myös suosittu koirarotu Brien paimenkoira eli briard (berger de Brie), joka palveli mm. Kaarle Suurta. Toisen maailmansodan aikana briardit toimivat lääkintäkoirina, jotka etsivät ruumiiden seasta elossa olevat haavoittuneet. Tämän koiran luonne on hyvin lämpöinen ja se tunnetaan lapsirakkaana ja taitavana ”lasten paimentajana”. Luonteessa on tarvittaessa myös rohkeutta ja uhmakkuutta vaaratilanteissa. Briard on myös erinomainen vahtikoira, kelpasi jopa Napoleonille.

Älykkyydestään ja kouluttautumishalukkuudestaan kuulu bretoni (épagneul breton) on kotoisin Keski-Bretagnen kelttiseuduilta. Se on varsin sopeutuvainen ja monipuolinen metsästyskoira, jota käytetään etenkin lintukoirana. Bretoni on myös mainio seurakoira. Tämä on yksi maailmalle kaikkein laajimmin levinneistä ranskalaisroduista.

Midi-Pyrénéen maakunnasta, Languedoc-Roussillonin läntisestä naapurista on kotoisin harvinaiseksi käynyt ranskalainen ajokoirarotu, seisova lintukoira braque de l’Ariège. Se oli vähällä kadota 1990-luvulla, mutta on onneksi saatu elvytettyä, kiitos asialle vihkiytyneiden kasvattajien. Rekisteröityjä yksilöitä on Ranskassa tällä hetkellä noin 200 ja rodun arvostus on voimakkaasti noussut. Tämä lempeäluonteinen ja helposti koulutettava kumppani on mitä taitavin metsästyskoira.

Pyreneittenkoira (chien des Montagnes des Pyrénées) on peräisin ranskalaisilta Pyreneiltä ja tunnettiin sekin jo keskiajalla. Tämä rotu oli karjalaumojen paimenkoira ja urhea vahti, joka uhmasi susia ja karhuja. Nykyään se on loistava seurakoira hienon luonteensa ja hellyttävän ulkonäkönsä vuoksi. Pyreneittenkoiria pidettiin Aurinkokuninkaan hovissa Versaillesissa, joten siitä on sukeutunut ranskalaisen ihmisluonteen ekspertti.

Versaillesin hovia esittävissä maalauksissa komeilee usein kaunis ranskanspanieli (épagneul français), jonka kantaisien ja äitien tiedetään olleen suosittuja metsästyskoiria jo varhaisella keskiajalla. Seisovien lintukoirien roduista se lienee vanhimpia, niinpä sen tarkkaa maantieteellistä alkuperää on vaikea määrittää Ranskassa. Rotumääritelmässä koira kuvataan elegantiksi ja urheilulliseksi. Erittäin rakastettu rotu on seurakoirana, joka viihtyy vilkkaissa lapsiperheissä. Tälle tarkkaavaiselle älykölle on myönnetty jopa Ranskan kansalliskoiran arvonimi

Koiramaisia sanontoja

Ranskan kielessä on monta koiriin liittyvää sanontaa. Meillekin tuttu koiranilma, temps de chien, on niistä käytetyimpiä. Tunnelmallinen ilmaisu on myös ”entre le chien et le loup” (koiran ja suden välimaastossa). Sanonta tarkoittaa iltahämärän hetkeä eli hämärän laskeutuessa. Psykologisesti mainio sanonta ”Tel chien tel maître" kertoo paljon: millainen koira, sellainen isäntä. Vai pitikö sen olla päinvastoin?

Katso aiheeseen liittyvä video suomeksi tekstitettynä:

Koirat haukkuvat ranskaksi

Katso video ilman tekstitystä:

Video: Ohjelmasarjasta Talo Ranskassa. Vuosi: 2010.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!