Hyppää pääsisältöön

Ranskalainen romantikko

Nuori ranskalaisnainen värikkään ulkoilmakahvilapöydän ääressä mehulasin kanssa.
Onko ranskalaismies vielä mestariromantikko? Pohtimassa Joanne. Nuori ranskalaisnainen värikkään ulkoilmakahvilapöydän ääressä mehulasin kanssa. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Ranska,ranskalaiset,ulkoilmakahvila,Appelsiinimehu

Ranskalaismiesten fyysiset huomionosoitukset julkisilla paikoilla vaikuttavat rohkeammilta kuin meillä päin. Onko niin, että Ranskassa näkee rakastuneita, toisiaan jatkuvasti hipelöiviä pariskuntia enemmän kuin muualla?

Ranskalaiset umpirakastuneet

Ranskassa näkee valtavasti toisiinsa umpikietoutuneita, rakastuneita pareja. Onko tuo fyysinen, kihelmöivä jännite miesten ja naisten välillä kliseitä kuvittelevan silmän omaa tuotetta? Ranskalaismiesten fyysiset huomionosoitukset julkisilla paikoilla vaikuttavat ainakin rohkeammilta kuin meillä päin. Ravintoloissa, busseissa, kadulla on tavallista nähdä mies, joka hukuttaa kumppaninsa helliin suudelmiin, pitkiin katseisiin tai yltiölempeisiin pikku eleisiin.

Muistan, kuinka opiskeluaikojeni ihana ranskalainen ystävätär, kaunis ja älykäs strasbourgilainen Marie-Louise selosti minulle, mitä kaikkea hän miehiltä odottaa. Hyvää ja hienostunutta erotiikkaa seremonioineen, siitä hän jutteli avoimesti. Ranskatar miettii tarkkaan alusasunsa ja odottaa, että mies ostaa niitä hänelle lahjaksi. Anaïs Ninin tai muun eroottisen kirjallisuuden lukeminen on suositeltavaa.

Romanttiset olosuhteet on osattava rakentaa huolellisesti, jotta h-hetki onnistuu täydellisesti. Tähän leikkiin on kummankin osallistuttava ja siinä prosessissa miehen huomaavaisuus on naiselle tärkeää.

Instituutioavioliitto?

Marie-Louisen ihanne oli kirjailija Balzacin luoma käsite ”une femme de trente ans”, kolmekymppinen, tyylikäs ja itsenäinen nainen, joka tapailee tarkkaan valitsemiaan miehiä. Ystävätär paljasti minulle, että ei aikoisi suostua ”instituutioavioliittoon”. Mitä se tarkoitti? Että vielä 1970- ja 1980-luvuilla Ranskassa solmittiin paljon suvun sanelemia liittoja, joissa tarkoituksena oli rahan saattaminen rahan luo tai muut intressit. Olin järkyttynyt, koska mielestäni Suomessa ei tuota käytäntöä enää lainkaan ollut.

Marie-Louise valisti minua myös rakastaja / rakastajatarjärjestelmästä, joka Ranskassa on ollut avoimen yleinen ja lienee edelleen. Jos joutuu väärään liittoon, voi sentään lohduttautua hankkimalla rakastajan, jos ei esimerkiksi taloudellisista syistä raaski ottaa avioeroa. Tuolloin kuvittelin sen kuuluvan lähinnä kirjallisuuteen ja elokuviin. Erehdyin.

Ranskalaismies rakastajana - kukkia ja ravintoloita?

Haastattelin Montpellierissä muutamia ranskattaria heidän käsityksistään ranskalaisten nykymiesten romanttisista ansioista. Kaunis, martiniquelainen Corinne, 48, oli sarkastinen ranskalaisten miesten suhteen. Kaikesta kuulsi läpi pieni katkeruus epärehellisyydestä. Kun kysyin, mikä on tärkein piirre miehessä, hän vastasi empimättä: rehellisyys ja naisen kunnioittaminen. Corinnea harmittaa miehessä tapahtuva nopea muutos seurustelun alkuvaiheen jälkeen. Kaikki huomaavaisuus ja romantiikka lopahtaa jo parin viikon päästä. Ei enää kukkia eikä ravintolakäyntejä.

Ärsyttävää on myös miesten suuri tarve saada osakseen naisten paapomista. Haluaisin tuntea itseni enemmän naiseksi kuin äidiksi miehen seurassa, Corinne huokaa. Loppukuittaus on kuitenkin ranskalaisen miehen ylistäminen rakastajana, vaikka surkimuksiakin kuulemma löytyy.

Chloë, 16, kehui poikaystäväänsä helläksi ja huomaavaiseksi. Nuorimies tuo kukkia ja suputtaa helliä sanoja tyttöystävän korvaan. Näinkin untuvikkoa tyttöä arvelutti romanttisen vaiheen kesto. Kun aika kuluu, tuntuu, että huomionosoituksista tulee vähemmän aitoja, miettii Chloë.

Pitääkö miestä opastaa?

Emilie, 28, on varsin tyytyväinen nykyiseen kumppaniinsa, vaikka joutuu tätä välillä ohjastamaan. Mies ei tajua tehdä asioita, ellei nainen niitä hänelle kerro. Spontaanit huomionosoitukset jäävät vähäisiksi. Täytyy olla jokin merkkipäivä tai juhla, jotta parisuhteessa elävä ranskalaismies muistaa osoittaa romanttista huomaavaisuutta naiselleen. Nykyinen kumppani pyrkii aktiivisesti tuottamaan mielihyvää ja rakentamaan suhdetta hyvään suuntaan. Siitä mies saa korkeat pisteet. Exäni olivat pahempia, muistelee Emilie nauraen.

Kreikkalaissyntyinen ranskatar Joanna, 32, painotti rakkauden taitojen subjektiivisuutta. Kaikki on niin herkkää ja tapauskohtaista. Kyllä ranskalaismiehissä löytyy todella taitavia rakastajia. Henkilökohtaisesti uskon ja toivon, että tuo kaunis klisee pitää edelleen paikkansa. Yleisesti ottaen ranskalainen nimittäin ON hyvä rakastaja, paljastaa Joanna.

Ranskalaismiehen vahva imago rakastajana ei siis vieläkään ole murentunut. Romantiikka lienee saanut muutaman kolhun sitten Balzacin päivien. Se ei tunnu olevan ranskattarien mieleen.

Katso aiheeseen liittyvä video suomeksi tekstitettynä:

Ranskalainen romantikko

Katso video ilman tekstitystä:

Video: Ohjelmasarjasta Talo Ranskassa. Vuosi: 2010.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!