Hyppää pääsisältöön

Suomen Hair-sensaatio vuonna 1969

Tampereen Popteatteri esittää Hair-musikaalia
Tampereen Popteatteri esittää Hair-musikaalia. Kuva: Yle. Tampereen Popteatteri esittää Hair-musikaalia Hair,musikaali,hippiliike

Hair oli ajan ilmiö, joka levisi kulovalkean tavoin myös Suomeen asti. Se oli Beatlesien syntymään verrattava suurtapahtuma Suomessa. Mukana muutama videoklippi.

Tampereen Popteatteri esitti Hairin ensimmäistä kertaa elokuussa 1969 ja esitykset myytiin loppuun jo ennen ensi-iltaa.

Vuoden 1969 Hairin ohjaaja muistelee esitystä

Musikaali herätti kohua tuolloin uskaliaalla alastonkohtauksella, vaikka se kuului oleellisesti musikaalin juoneen. Version esitysoikeudet Yhdysvalloista hankkinut Reijo Paukku kertoo.

Vuoden 1969 Hairin näyttelijä muistelee esitystä

Helsingin ruotsalainen teatteri esitti myös vuonna 1969 ruotsinkielisen version nimeltä Hår, jossa esiintyivät  mm. Anki ja Hector. Näyttelijät perustivat musikaalin jälkeen yhtyeen Cumulus.

Vuonna 2013 Heikki "Hector" Harma esiintyy Lahden kaupunginteatterin Hair-tulkinnassa Vietnamin sodan veteraanin roolissa. Ikoninen teos, aina taitava Hector, joka kurkottaa aikojen yli. Maarit Pyökärin ohjaama Hair-musikaali on saanut runsaasti kiitosta.

Hairin tunnettu musiikki

Amina Hietikko laulaa Aquariuksen suomeksi ja Raya Alenius muistelee Pop-teatterin esiintyjiä. Elävän arkiston vuoden 1969 filmissä Raya laulaa Hairin tunnetuimmat musiikit: Aquarius ja Let the sunshine in.

Kulttuuriarvosteluja 45 vuoden takaa

Helsingin Sanomat 18.8.1969: Hiukset huiskivat Hämeessä

Gerome Ragnin ja James Radon hippiemusical on ottanut katsomonsa ehdoitta kaikkialla. Eikä suinkaan kuuluisan alastomuuskohtauksen takia eikä näyttämöllä ristiin rastiin rakastelun vuoksi. Se on yksinkertaisesti täynnä elämää. Enkelinlempeän humoristin naamalla varustettu Rauli  "Rale" Koiviston Claude laulaa, että hänellä on tukka, pää, kädet, kieli ja ääni psykedeelisten valojen kieppuessa hurjasti.”

Uusi Suomi 16.8.1969: Hiuksien raikas pop-rituaali

”Tampereen ensimmäinen teatterikesä vuonna 1969 alkoi poikkeuksellisella menestyksellä. Hiukset on tullut Suomeen Tampereen Popteatterin esittämänä. Hairin jälkeen Reijo Paukku on ohjaaja, johon on syytä kiinnittää mitä vakavinta huomiota ja joka olisi ehdottomasti ja pikaisesti saatava vaikuttamaan ammattiteatterimme hyväksi.”

Lue myös: Kulttimusikaali Hair ja 1960-luku

Musikaali Hair: ohjaaja Reijo Paukku ja tanssija Marja Lakkala. Kuva: Antero Tenhunen/Yle.

Musikaali Hair: ohjaaja Reijo Paukku ja tanssija Marja Lakkala. Kuva: Antero Tenhunen/Yle.Musikaali Hair: ohjaaja Reijo Paukku ja tanssija Marja Lakkala. Kuva: Antero Tenhunen/Yle.
Ohjaaja Reijo Paukku. Kuva: Antero Tenhunen/Yle.

Ohjaaja Reijo Paukku. Kuva: Antero Tenhunen/Yle.Ohjaaja Reijo Paukku. Kuva: Antero Tenhunen/Yle.

Koonnut: Rita Trötschkes

Perustuu tv-ohjelmiin Priima (13.11.2008), Artistporträtt: Cumulus (5.1.2009), Missä olit silloin kun (17.3.1997)
Arvostelulähteet
Helsingin Sanomat ja Uusi Suomi.

Hairin tekijä Georg Malvius

Muokattu 8.11.2016: Korjattu Areena-upotus

Ihminen ja yhteiskunta

 • Mihin veroeurosi menevät? Palvelujen todelliset hintalaput yllättävät

  Julkisen palvelun hinta ei kerro todellisista kustannuksista

  Veroista purnataan, mutta mitä niillä saa? Oppilaan vuosi peruskoulussa maksaa yhteiskunnalle n. 9000 euroa, oppilaalle oppi on ilmaista. Keräsimme esimerkkejä koulutuksen, terveydenhuollon ja päivähoidon todellisista hinnoista. Koulutuksen maksaa yhteiskunta Suomessa opiskeleminen on aina korkeakouluun asti ilmaista - opiskelijalle.

 • Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua?

  48 tunnissa sähkökatkos lamaannuttaisi arkielämän.

  Suomi toimii nykyään täysin sähkön varassa. Lyhyetkin sähkökatkot hankaloittavat elämää, mutta jo 48 tunnissa hankaluudet muuttuvat vakaviksi ongelmiksi: veden tulo lakkaa, ruoat pilaantuvat, pakkasella kotien lämpötila laskee. Nykyisten suositusten mukaan ihmisten kannattaisi varautua ns. kotivaralla selviytymään 72 tunnin ajan.

 • Miksi demokratia?

  10 kysymystä, miksi demokratia on tärkeää.

  Kuka hallitsee maailmaa? Onko hyviä diktaattoreita olemassa? Voiko terrorismi tuhota demokratian? Julkkikset, poliitikot ja tavikset eri puolilla maailmaa vastaavat kymmeneen demokratiaa koskevaan kysymykseen.

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Suomen historia Virtasten silmin – näin köyhästä maatalousmaasta tuli moderni hyvinvointivaltio

  20 min video Suomen valtion kehityksestä 8 eri kielellä.

  Videoissa kerrotaan Suomen kehitys hyvinvointivaltioksi kahdeksalla eri kielellä: selkosuomi, arabia, englanti, farsi, kurdi (sorani), somali, thai ja venäjä. Emilia Virtanen on 2000-luvun koulutettu ja kansainvälinen suomalainen, mutta hänen isoisänsä isoisä Kustaa Virtanen eli hyvin erilaisissa oloissa köyhänä torpparina 1900-luvun alussa.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?