Hyppää pääsisältöön

Twitterissä voi pelleillä toisen nimissä tiettyyn rajaan asti

Kun perustaa julkkiksen nimissä Twitter-tilin, kannattaa pitää huoli, ettei syyllisty esimerkiksi kunnianloukkaukseen.

Jörn Donnerin nimissä tehty Twitter-tili, jota siteerattiin aitona mediassa.

Mikroblogi-palvelu Twitterissä on tukuittain parodia-tilejä, jotka on luotu jonkun julkisuuden henkilön nimissä. Kotimaisista tällaiseksi paljastui hiljattain elokuvaohjaaja ja poliitikko Jörn Donnerin Twitter-tili. Poliisi sanoo, että identiteettivarkaus ei ole rikos.

- Se voi olla nettipalvelun vastaista, mutta ei siinä rikokseen syyllisty. Korkeintaan kuvan käyttäminen voi olla tekijänoikeusrikkomus, sanoo nettipoliisina tunnettu vanhempi konstaapeli Jutta Antikainen Helsingin poliisilaitokselta Yle Uutisille.

Parodiatilin käyttäjä saattaa silti syyllistyä kunnianloukkaukseen. Sillä on siis väliä, mitä tviittaa. Kunnianloukkaus on asianomistajarikos eli seuraamuksia tulee vain, jos loukattu henkilö ottaa yhteyttä poliisiin.

Kunnianloukkauksen ohella parodiatviittaaja voi syyllistyä esimerkiksi laittomaan uhkaukseen tai petokseen. Riippuen tietenkin lähetettyjen viestien sisällöstä.

Jörn Donner -tilin perustaja kertoo Yle Uutisten haastattelussa, ettei hänen tarkoituksensa ollut luoda parodiatiliä vaan tviittaaminen liittyy uuden vaatebrändin perustamiseen.

Lähteet: Yle Uutiset