Hyppää pääsisältöön

Andalusia oli islamin ensimmäinen etappi Euroopassa

Granadassa oleva Alhambran palatsi
Granadassa oleva Alhambran palatsi. Kuva: Rita Strömmer/Coolvision. Granadassa oleva Alhambran palatsi Kuva: Rita Strömmer/Coolvision. islam,Andalusia,Alhambra,Granada

Islamilaisen Espanjan aromi on peräisin kaukaisista maista kuten Syyriasta ja Mesopotamiasta.
Eteläisen Espanjan musiikki, kirjallisuus, kuvataiteet, arkkitehtuuri ovatkin kulttuurien sekoituksia.

Monet ilmiöt ovat saaneet vaikutteita Lähi-idästä ja islamilaisesta kulttuurista. Ilman arabeilta saatua oppia olisi Euroopan 1600-luvun tiedemiesten kuten Kopernikuksen, Newtonin ja Galilein työ ollut mahdotonta.

Entinen Eurooppa muuttui

Hispanian alue muuttui, kun arabialaiset saapuivat Iberian niemimaalle 700-luvulla. Kulttuurimuutos sai aikaan historiallisen prosessin, jolla oli suuri vaikutus - ei vain Iberian niemimaalle, vaan koko läntiselle maailmalle. Maureiksi kutsutut muslimit saapuivat Andalusiaan Gibraltarin salmen yli ja aiheuttivat kulttuurisen mullistuksen.

Iberian niemimaassa oli vallalla länsimainen kulttuuri, kristinusko ja maassa puhuttiin latinaa. Islamilaistumisen kautta maahan tuli asteittain itämainen kulttuuri, jossa puhuttiin arabiaa, ja jonka uskontona oli islam. 

Koko vanha kulttuuri voimistui islamilaisen maailman vaikutuksesta ja toi itämaiset vaikutukset Eurooppaan.

Kulttuurin ja urbaanin elämän koheneminen sai aikaan Euroopan ensimmäisen renessanssin, jona se tunnetaan Italiassa. Islam vaikutti kulttuurin kukoistukseen ennen varsinaista renesanssia 1400-1500-luvuilla.

Maurien rakennustaidetta

Andalusian Cordoba oli 900-luvulta eteenpäin sivistyksen kehto. Se oli pitkään myös läntisen Euroopan suurin kaupunki, jossa asui puoli miljoonaa ihmistä.

Cordoban moskeijan pylväikköjen keskelle valmistui vuonna 1599 goottilaista ja renessanssityyliä yhdistelevä katedraali. Yli kuusikymmentä pylvästä tuhottiin katedraalin tieltä. Jäljelle jäi noin 850 pylvästä ja koristeellinen mihrab (syvennys, joka osoittaa suunnan Mekkaan). Cordoba ja sen moskeija olivat kuin laboratorio, joissa syntyivät espanjalais-islamilaisen arkkitehtuurin alkuainekset.

Alhambra on maurien rakentama kaunis palatsi, joka sijaitsee Granadassa. Alhambra on toisaalta myös muslimien viimeinen linnake.

Myös Sevillan arkkitehtuurissa näkyy islamilaisuuden menneisyystekijöitä kuten La Giralda, joka oli minareetti, mutta josta tehtiin Sevillan katedraalin kellotorni. El Alcázarin kuninkaan palatsi on islamilaisen arkkitehtuurin taidonnäyte ja Torre del Oro on entinen vartiotorni.

Mudéjar-arkkitehtuuriksi sanotaan Andalusiassa niiden muslimien taidetta, jotka tekivät työtä kristityille kuninkaille. Se on eräänlainen sekatyyli, missä on maurilaisia ja goottilaisia aineksia.

Arabialaista kulttuuriperintöä

Silmälasit, monet hedelmät, mausteet, sohva, karahvi, kahvi, vapaa-ajan pelit kuten shakki ovat peräisin arabeilta. Shakki on persian kieltä ja tarkoittaa kuningasta ja matti on taas arabiaa ja tarkoittaa kuollutta.

Espanjan tai kastilian kielessä onkin paljon arabismeja. Espanjalaisissa paikannimissä esiintyvä alkuliite al- on arabian kielen määräinen artikkeli. Algoritmit, algebra ja tähtitiede ovat täynnä arabialaisia lainasanoja.

Musiikkiin on sekoittunut arabimusiikkia. Etenkin Andalusiassa on arabialaisverta ja sen kulttuurivaikutusta. Syvällisen flamencon sävelkulussa on paljon arabimusiikin vaikutusta.

Islamin imperiumi

Arabian kieltä puhuvat ovat islamia tunnustavien joukossa vähemmistönä. Toisaalta arabiankielinen maailma pitää yhä johtoasemaa islamin tulkinnassa shiialaisen Iranin ohella.

Yli viidesosa maapallon väestöstä lukeutuu muslimeihin. Islamilainen maailma ulottuukin Marokosta Indonesiaan ja Keski-Aasiasta Nigeriaan.

Kaikkialla Andalusiassa moskeija on joko entisen kirkon päällä, kirkko entisen moskeijan päällä tai viimeisenä vaihtoehtona yhdistelmä kirkosta ja moskeijasta.

Islamilainen maailma on sekä maantieteellinen ja toisaalta ideologinen käsite. Nykypäivän länsimaiden kuva islamilaisuudesta liittyy median välittämään kuvaan väkivaltaisuudesta ja hunnuista, ja Lähi-idässä länsimaista muodostuneet stereotypiat perustuvat usein taivaskanaviin.

Granadassa oleva Alhambran palatsi. Kuva: Rita Strömmer/Coolvision.

Granadassa oleva Alhambran palatsi. Kuva: Rita Strömmer/Coolvision.Granadassa oleva Alhambran palatsi. Kuva: Rita Strömmer/Coolvision.
Rhonda kylä. Rita Strömmer/Coolvision.

Rhonda kylä. Rita Strömmer/Coolvision.Rhonda kylä. Rita Strömmer/Coolvision.

Koonnut: Rita Trötschkes

Perustuu ohjemaan Islamin vieraana, osa 1/6. Haastateltavat tutkija Julio Navarro, Escuela de Estudios Arabes, arkkitehti Rafael Manzano, andalusialainen kitaristi Javier García Sevilla, professori Jaakko Hämeen-Anttila. Tuotanto Coolvision Oy. Toimittaja Rita Strömmer. Vuosi 2003.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?