Hyppää pääsisältöön

Raappana tarjoaa sulateltavaksi vuoden suurimman reggaejärkäleen

YleX:n Viikon albumina soi Raappanan Tuuliajolla. Kuuntele levy!

Raappana // Kuva: Juhani Kenttämaa

Lahtelaismies Janne Pöyhönen tunnetaan paremmin yhtenä maamme suosituimpana reggaeartistina nimeltä Raappana. Miehen kolmas albumi Tuuliajolla luottaa samaan tuotantoporukkaan kuin edellinenkin, lähes kolme vuotta sitten julkaistu Maapallo. Letkeät rytmit ovat siis toistamiseen työstetty Jukka Pojankin tuottajana kunnostautuneen Bommitommin Ylivoima-studiolla, jossa taustatyötä on ollut hoitamassa myös pitkäaikainen yhteistyökumppani Sound Explosion Band.

- Vaikka osa kappaleista onkin syntynyt jo heti edellisen albumin äänitysten jälkeen, Tuuliajolla äänitettiin hyvin intensiivisen periodin aikana. Tiukasta aikataulusta huolimatta yhdessä tekeminen oli todella hauskaa, kun koko porukka teki töitä koko sydämellä. Lisäksi Tommi osasi sopivasti potkia minua persuuksille, että homma eteni oikeassa tahdissa, kertoo Raappana tyytyväisenä levyntekorupeamastaan.

Tuuliajolla koostuu 15 kappaleesta ja 67 minuutista one drop -rytmiin luottavaa reggaeta. Järkälemäiselle teokselle tehtiin yhteensä 17 kappaletta, joista kaikki äänitetyt päätyivät levylle. Biisimäärän karsimista ei edes alettu harkita, sillä perus tusina raitoja albumiin -mentaliteetti tuntui määrällisesti riittämättömältä.

- Teen niin harvakseltaan levyjä, että päätin julkaista kerrankin kunnon paketin ja tarjota vastinetta kuulijoiden rahoille. Lisäksi jamaikalaiset esikuvani julkaisevat nykyään keskimääräistä pitempiä albumeita, joten se siitä.

Albumin teemat kulkevat Suomen talven ja synkkyyden pohtimisesta elämän leppoistamiseen sekä arkisten viisauksien kertaamiseen ja moraalikysymyksien pohtimiseen. Suurin osan tekstien inspiraatiosta Raappana nappaa lähipiiristään, omista kokemuksistaan sekä äidiltä saaduista elämänohjeista.

- Olen perheen ainoa lapsi, joka on saanut aina paljon huomiota ja rakkautta. Nyt haluan jakaa tuota lempeyttä eteenpäin, ja uskon että tekstieni ihmisläheisyys onnistuu parantamaan monta kiireen ja vastoinkäymisten nujertamaa mieltä. Haluan tarjota musiikkini kautta pakokeinoa pois harmaasta arjesta edes väliaikaisesti.

Lähteet: YleX Viikon albumi -haastattelu