Hyppää pääsisältöön

Soffaparonin tyhjennysmyynti

suomi-soffa,
suomi-soffa, Kuva: Yle, Mot suomi-soffa

Suomi-Soffa oli viime vuosikymmenen puolivälissä Suomen nopeimmin kasvava huonekaluketju. Yrityksen Kajaanin-tehtaalle myönnettiin erilaisia julkisia tukia hyvin avokätisesti. Yrityksen vetäjien henkilökohtaiset tilit karttuivat.

Vuonna 2008 Soffan toimitusjohtajan Harri Toivaisen ja omistajan Marita Keskinen-Toivaisen pääomatulot olivat yhteensä noin 5,7 miljoonaa euroa.

Tuolloin Marita Keskinen-Toivainen kertoi Kainuun sanomissa, että rahat olivat tulleet ”aivan muista toiminnoista” kuin sohvakaupasta. Huonekalukaupan ohella Toivaiset pyörittivät kiinteistöbisnestä Arto Merisalon luotsaaman Nova Kiinteistökehityksen avulla.

Kiinteistökeinottelu ja aggressiivinen laajentuminen koituivat lopulta Soffan kohtaloksi. Kesällä 2011 huonekaluketju meni konkurssiin. Siltä jäi kolmelle sadalle taholle yhteensä yli 30 miljoonan euron velat.

Sohvakauppa käy jälleen ja asialla ovat osin samat tahot. Suomi-Soffan konkurssikamppailun ollessa vielä kesken Kajaanissa aloitti toimintansa uusi huonekalualan yritys, Suomen sänkytukku. MOT kertoo tarinan sohvabisneksestä, joka ei päättynytkään konkurssiin.

Haastateltavat

  • Arto Merisalo, toimitilakonsultti
  • Mikko Tiilikka. pesänhoitaja, Asianajotoimisto Krogerus Oy
  • Riitta Järvenpää, Oulu
  • Saija Haverinen, Laukaa
  • Viljo Ylisirniö, Liperi