Hyppää pääsisältöön

Saako vieraat lapset ärsyttää?

Saako vieras lapsi ärsyttää? Kuva: Rita Mezzela, stock.xchng

Omat lapset varsinkin aamuisin saavat veren kiehumaan. Mutta kun vieras lapsi huutelee kadulla törkeyksiä, riehuu bussissa tai lääppii näyteikkunoita, saako lasta ojentaa? Entä jos ei ole omia lapsia, onko oikeutta ottaa kantaa toisen lapsen käytökseen?

Anni, 31

"Tuttavaperheen lapsilla on tapana lyödä meitä muita aikuisia. Se on heidän tapansa hakea läheisyyttää ja halia. Tuo nyrkillä takominen ärsyttää minua aivan hirveästi, ja se sattuu! Omille lapsilleni olen yrittänyt toitottaa, että ketään ei saa missään tilanteessa lyödä. Tätä hoen myös tuolle vieraalle lapselle, mutta se ei tehoa. Lapsen vanhemmat komentavat lasta laiskasti olemaan lyömättä, mutta se ei toimi. Koskaan mitään rangaistusta lapsi ei lyömisestään saa; ei jäähyä, ei anteeksipyyntöä, ei leikistä irrottamista hetkeksi rauhoittumaan."

Reetta, 41

"Täysinäinen ratikka iltapäivällä. Joukko eri-ikäisiä lapsia ja nuoria riehuu, pitää meteliä, sotkee ja vaan häslää. Muut ratikassa olijat seuraavat tilannetta selvästi hermostuneena, mutta kukaan ei puutu. Mietin silloin, että miksi kukaan ei sano mitään? Miksen minä sanonut mitään?"

Siiri, 25

"Kahvilassa lounasaikaan on minua ennen äiti kolmen pienen lapsensa kanssa. Kahvilan pullat ja piirakat on tiskillä esillä. Lapset juoksentelevat ympäri kahvilaa niin, että aikuisten on varottava kahviensa ja tarjottimiensa kanssa. Yksi lapsista lähmii likaisilla sormillaan croisantteja, joita olin ajatellut ostaa kahvin seuraksi. Miksi äiti ei kiellä lasta? Tai kahvilan työntekijä ei reagoi mitenkään? Tiedän, että jos kieltäisin lasta, niin äiti suuttuisi minulle ja vaatisi minulta jotain pätevyyttä äitiyteen. Mutta minulla ei ole. Lapsettomana ärsyttää vanhemmat, jotka eivät saa lapsiaan kuriin."

Saako vieraat lapset ärsyttää? Mitä kokemuksia sinulla on ärsyttävistä lapsista? Miten olet toiminut tilanteessa? Keskustele! 

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus