Hyppää pääsisältöön

Elämä kassiin – näillä sanoilla erosimme

Näillä sanoilla erosimme. Kuva: Yle Olotila, Anni Alatalo.

Erotessamme sanomme toisillemme sanoja, jotka jäävät mieleen ehkä lopun elämäksi. Mitä nuo sanat ovat ja kuinka ne löytyvät eron hetkellä?

"Olen rakastunut toiseen mieheen, ja haluan erota."

– Vaikka asia ei tullut miehelleni yllätyksenä, kahden lapsen perheessä asia ei hoidu pelkästään ilmoittamalla. Koin, että olen velkaa pitkälle yhdessäololle ja lapsille sen, että kävimme vielä avioliittoneuvonnassa tämän jälkeen. Mutta ero siitä tuli, kertoo Vilma, 30.

”Kiitos, että teit päätöksen, nyt voit tulla hyvästelemään poikasi.”

Ihmettelin mistä tässä on kyse, kunnes mieheni yhtäkkiä päräytti ”Olen pettänyt sinua”.
– Mieheni kävi terapiassa masennuksen vuoksi ja pyysi minua mukaansa eräälle käynnille. Kehuin ja vakuuttelin rakkauttani mieheeni terapeutille, mutta samalla tunsin, että terapeutti puski miestäni kertomaan minulle jotakin. Ihmettelin mistä tässä on kyse, kunnes mieheni yhtäkkiä päräytti ”Olen pettänyt sinua”. Menin shokkiin ja seuraavat viikot välttelimme toisiamme, mutta yritimme kuitenkin selvittää tilannetta ja jatkaa yhdessä avioparina, 35-vuotias Marika summaa kahden vuoden takaista eroaan.

– Mieheni työmatkan aikana sain tietää, että hänellä oli ollut suhde jo pitkään toiseen naiseen, ettei kysymyksessä ollutkaan yhden illan juttu. Työmatkan jälkeen istuimme kahdestaan autossa ja kysyin mieheltäni hänen päätöksestään lopettaa tuo toinen suhde. Mies kertoi haluavansa erota minusta. Sanoin vain tuon yhden lauseen…

”Elämme kahta eri elämää samassa talossa.”

Näillä sanoilla Jarkko, 49 aloitti keskustelun vaimonsa kanssa. Heidän lapsensa olivat jo teini-ikäisiä, ja perheenjäsenet olivat kukin kiireisiä omissa menoissaan.

Vaimoni ja minun välissä oli joka yö iso rako, niin fyysinen kuin henkinen kuilu.
Vaimoni ja minun välissä oli joka yö iso rako, niin fyysinen kuin henkinen kuilu. Riitelimme usein ja tunsin, että ajattelimme lähes kaikista asioista aivan päinvastoin. Tiesin, etten enää halunnut tehdä asioita vaimoni kanssa, vaan mieluiten yksin. En vain enää tuntenut vaimoani, Jarkko kertoo.

”Oho, kuka tuo on?”

– Kun näin vieraan naisen alastomana avopuolisoni takana astuessani sisään asuntomme eteiseen, sanoin ensin vain: Oho, kuka tuo on? Sitten jo huusin, että en halua nähdä Oskaria enää koskaan. Tajusin, että kotonamme on yöpynyt vieraita naisia minun poissa ollessani ennenkin. Keräsin tavarani asunnosta ja muutin saman tien takaisin vanhempieni luokse. En puhunut Oskarin kanssa enää koskaan tuon jälkeen, Sanna, 22 kertoo.

”Tämä ei vaan toimi.”

Luulin ensin, että hän tarkoitti Skype yhteyttä, mutta aika pian tajusin, että hän tarkoittikin meidän suhdettamme.
– Olimme saksalaisen tyttöystäväni kanssa tavalliseen tapaan yhteydessä Skypellä, kun hän pamautti, että tämä ei toimi. Luulin ensin, että hän tarkoitti Skype yhteyttä, mutta aika pian tajusin, että hän tarkoittikin meidän suhdettamme. Kyselin häneltä syytä, mutta hän ei osannut sanoa syyksi muuta kuin välimatkamme ja ettei halua seurustella tietokoneen kanssa. Minä en tuntenut samoin ja pyysin häntä miettimään ratkaisuaan vielä. Tuon Skypekeskustelun jälkeen en ole enää saanut häntä kiinni, en sähköpostilla enkä Facebookissa, kertoo 24-vuotias Tommi.

”Meidän on varmaan parasta tehdä se, mitä olisi pitänyt tehdä jo kaksi vuotta sitten.”

– Soitin silloiselle miehelleni töihin ja sanoin, että nyt on keskustelun paikka. Kun mies viimein saapui kotiin ja oli valmis keskustelemaan, kysyin häneltä, että mitä täällä tapahtuu, missä me oikein mennään tässä parisuhteessa, kertoo 42-vuotias Katariina vuodentakaisesta erostaan.

Silloin kerroin, että tiesin hänen suhteestaan toiseen naiseen, ja olin jo viikkoa aiemmin allekirjoittanut avioeropaperit.
– Mieheni vastasi vain, että meidän täytyy varmaan tehdä se mikä olisi pitänyt tehdä jo kaksi vuotta sitten. Silloin kerroin, että tiesin hänen suhteestaan toiseen naiseen, ja olin jo viikkoa aiemmin allekirjoittanut avioeropaperit.

”Tämä tuntuu liian hyvältä toimiakseen.”

– Olimme eronneet tyttöystäväni kanssa, mutta palanneet yhteen. Hän oli kutsunut minut luokseen ja makailimme sohvalla, pussailimmekin. Yhtäkkiä tyttöystäväni purskahti itkuun ja sanoi, että suhteemme tuntuu liian hyvältä toimiakseen. Hän halusi erota lopullisesti. En muista tilanteesta oikein muuta kuin pitkän hiljaisuuden kun kumpikaan ei osannut sanoa mitään. Sitten lähdin pois, kertoo 34-vuotias Jaakko.

Jaakko mietti monta vuotta tuota tyttöä ja sitä miten suhde voi olla liian hyvä toimiakseen. Tuo entinen tyttöystävä on yrittänyt ottaa nyt vuosien päästä yhteyttä Jaakkoon, mutta hän kertoo jo päässeensä asiasta yli, eikä halua enää tytön ”ystävyyttä”. 

Jutussa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu.

Millä sanoilla sinä olet jättänyt tai tullut jätetyksi? Ovatko sanat erossa tärkeitä?

Kerro omia kokemuksiasi kommenttikentässä.

Linkit:

Kommentit