Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Yleiskaukosäätimien testissä selvä voittaja

Yleiskaukosäätimien testissä selvä voittaja
Yleiskaukosäätimien testissä selvä voittaja Kuva: Yle kaukosäädin

Kuningaskuluttaja on testannut yleiskaukosäätimiä viimeksi reilut 6 vuotta sitten, mutta teknologia kehittyy nopeasti. Kimmokkeen tämänkertaiseen testiin saimme 8-vuotiaalta Joelilta Forssasta.

Yleiskaukosäätimien valikoima on laaja, malleja on monen sadan euron kosketusnäytöllisistä ohjainkeskuksista kympin peruskapulaan. Testiin valikoitui keskihintaisia malleja. Syyniin valikoituneet säätimet ovat hinnaltaan noin 25 ja 90 euron väliltä ja niitä löytyy yleisimpien elektroniikkaliikkeiden valikoimista.

Kaukosäätimien testaajiksi ryhtyneet kolme kovaa ovat Kymenlaakson Virolahdelta lähtöisin oleva kaveriporukka, joita yhdistää erityisesti rock-musiikki ja soittaminen. Haminassa asuvan Lauri Mustamaan kotoa löytyy kolme kaukosäädintä: digiboksiin, televisioon ja viritinvahvistimeen. Lappeenrannassa asuvan Juha-Pekka Suomalaisen kotoa löytyy pari kaukosäädintä televisioon ja säätimeen. Sama kaukosäädintilanne on myös lappeenrantalaisella Atte Alasella.

Testissä neljä yleiskaukosäädintä

Thomson 8 in 1 voi kaitsea jopa kahdeksaa laitetta aina telkkarista viritinvahvistimiin. Kaukosäätimessä on myös LCD-näyttö. Värinäytöllä varustetun Logitech Harmony 650 pitäisi olla toimintakelpoinen noin 225 000 eri laitteen kanssa. Testin kallein. One for all Smart Control 6+3 on yleiskaukosäädin kuudelle eri laitteelle. Pitäisi toimia muun muassa digiboksin, telkkarin ja kotiteatterin ohjastukseen. Philipsin Perfect replacement markkinoi itseään täydellisenä korvikkeena. Isojen painikkeiden ansiosta pitäisi olla helppokäyttöinen. Testin halvin lupaa yhteensopivuutta 1200 eri merkin kanssa.

Plussat ja miinukset

LOGITECH
+ Värinäyttö, joka opastaa suomen kielellä ja varmistaa vielä että kaikki laitteet toimii oikein.
+ Kaukosäädin tunnistaa liikkeen: käteen otettuna syttyy valot näppäimiin ja näyttöön (toimii pimeässä)
+ Laitteiden monipuolisuus; jopa PS3:n saa yhdistettyä (vaatii tosin Logitechin erillisen tunnistimen konsoliin)
+ Asettaminen helppoa, koska laite kertoo automaattisesti mitä seuraavaksi tehdään → ei tarvinnut ohjekirjaa
- Asennus vaatii tietokoneen, nettiyhteyden ja asennusohjelmistoon pitää kirjatua
- koodin sijasta pitää selvittää laitemalli (löytyy laitteen takaa)

THOMSON
+ Hyvä LCD-näyttö, jossa oli myös päivämäärä ja aika
+ Monipuolinen laitevalikoima
- Ei suomenkielisiä ohjeita ja käyttöohjeet epäselvät
- Pienet näppäimet eivät sovi kaikille


ONE FOR ALL
+ Suomenkieliset käyttöohjeet
+ Kattava laitelista
- Laitteiden hakumenetelmä on työläs
- Simple set -ohjeet aika epäselvät, ei tiedä missä järjestyksessä mikäkin tehdään
- Ei pattereita (AAA) mukana, joita kaukosäädin vaatii 4

PHILIPS
+ Isot ja selkeät näppäimet
- Suppea liitäntävalikoima (TV, STB, DVD, VCR). Ei löytynyt mahdollisuutta laittaa toimimaan stereoiden kanssa eli ei AMP mahdollisuutta
- Epäselvät ohjeet
- Laitetuki oli liian suppea, joka merkille oli vain yksi koodi, kun muissa kaukosäätimissä saattoi olla jopa 10 koodia

Pisteet


Kaukosäädin Pisteet (1-5) Hinta
Logitech Harmony 650 4,7 89,95 e
One for all Smart Control 6+3 (URC7960) 2,3 54,90 e
Thomson 8 in 1 (ROC8507) 2,3 39,00 e
Philips, Perfect replacement 1,7 24,90 e

Panu Vatanen, Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.