Hyppää pääsisältöön

Lentokonekaapparin paluu

Aarno Lamminparras
Aarno Lamminparras elää uudella nimellä keski-Ruotsissa. Aarno Lamminparras Kuva: Yle, Mot aarno lamminparras

Vuonna 1978 Finnairin matkustajakoneen kaapannut oululainen liikemies Aarno Lamminparras vakuuttaa, ettei hänelle itselleen ole koskaan täysin selvinnyt miksi hän teon teki.

"Aivan kaikki oli impulsiivista. Se oli räjähdys aivoissa", nyt 71-vuotias Lamminparras kertoo MOT:lle antamassaan haastattelussa. Hän sanoo heti tajunneensa, että kaikki oli myöhäistä sen jälkeen kun hän oli vetänyt pistoolin esiin koneen ohjaamossa.

Lamminparras pakotti syys-lokakuun vaihteessa 1978 matkustajakoneen lentämään useamman kerran Oulun ja Helsingin väliä sekä Helsingistä Amsterdamiin ja takaisin. Hän päästi useammassa erässä matkustajat pois koneesta, ja päätti lopulta antautua.

Aivan kaikki oli impulsiivista. Se oli räjähdys aivoissa

Kaappausdraama päättyi Oulussa kun Karhukopla teki rynnäkön kaappaajan kotiin. Lamminpartaan mukaan rynnäkkö oli niin huonosti suunniteltu, että hän olisi kyennyt surmaamaan kaikki poliisit. Hän kertoo, että oli säästänyt vain yhden ammuksen itseään varten.

Lamminparras tuomittiin yli seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen, josta hän hyväkäytöksisenä ensikertalaisena istui puolet. Vuonna 1984 hän muutti Ruotsiin ja vaihtoi nimensä. Lamminparras katsoo, että kaappauksesta ja hänen elämästään on vuosikymmenten aikana julkisuudessa annettu vinoutunut kuva.

Hänen mukaansa tärkeintä oli, että kukaan ei loukkaantunut.