Hyppää pääsisältöön

Kreikan luontoa ja historiaa

Plaka-silta
Plaka-silta. Kuva: EPA/Orestis Panagiotou. Plaka-silta Kuva: EPA/Orestis Panagiotou. silta,Kreikka,Pláka

Kreikan luonnon tunnuspiirteitä ovat karut vuoret ja jylhät rannikkoalueet sekä Egeianmeren, Joonianmeren ja Kreetanmeren lukuisat saaret.

Pelion

Pelion (lausutaan Pilion) on metsien peittämä vuorijono Thessalian Magnesiassa, Manner-Kreikassa, lähellä merta. Se on ihanteellinen paikka vaeltajille ja patikoijille. Lähin suuri kaupunki on Volos, joka sijaitsee Pagasition lahden pohjoisrannalla. Vuoren rinteillä on useita pieniä kyliä, jotka elävät kalastuksesta.

Pelion on n. 1650 metriä korkea. Vehreä kasvillisuus ulottuu aina 1600 metrin korkeuteen. Rinteet ovat vihreitä ja viileitä ja lähteitä on paljon. Pelionin rinteillä vallitsee rauha ja harmonia. Se on kuin oma erillinen, luonnontilainen pienoismaalimansa.

Nykyäänkin Pelionin rinteiden asukkaat ovat lähinnä kreikkalaisia, mutta kyliin on muuttanut asukkaita myös ulkomailta. Turismin lisäännyttyä 1950-luvulla vanhoja polkuja alettiin kunnostaa, jotta niitä olisi helpompi ja turvallisempi kulkea. 1900-luvun alussa rakennettiin myös rautatie Voloksesta Pelionille. Junalla pääsee siis mukavasti kipuamaan korkealle katselemaan nähtävyyksiä. Kunnostettuja polkuja ja teitä pitkin voi kiivetä jalan, pyörällä tai hevosella. Myös laskettelu on talvella mahdollista.

Paimen ja lampaat. Kuva: EPA/Orestis Panagiotou

Epeiros

Epeiroksen maakunta Manner-Kreikan lounaisosassa ulottuu Joonianmereltä Pindos-vuoristoon ja Albanian rajalle. Nimen sille antoivat vastapäisen saaren, Kerkyran (nyk. Korfu) asukkaat. Epeiros on kreikkaa ja tarkoittaa mannerta.

Antiikin aikana Epeiros oli eristynyt muusta Kreikasta vuoristoisuutensa ja huonojen kulkuyhteyksiensä vuoksi. Alue sai poliittista merkitystä 300-luvulla kun kuningas Aleksanteri Molossoslainen, joka oli Filippos II:n lanko ja liittolainen, yhdisti sen alueisiinsa ja aloitti sen kukoistuskauden. Filippos II:n oli Makedonian kuningas ja Aleksanteri Suuren isä.

Bysantin ja turkkilaisten vallan aikana Epeiros, kuten koko Kreikka joutui idän vaikutuksen piiriin.Tämä näkyy alueella nykyäänkin. Epeiroksen suurimpiin kaupunkeihin kuuluvaan Ioanninaan rakennettiin bysanttilainen linnoitus jo vuonna 580 jKr. Turkin sulttanien Epeirokseen lähettämät maaherrat ja pashat (pasha on turkkia ja oli aina 1934 asti Turkin valtakunnan korkein siviili- ja sotilasmiehiä osoittava arvonimi) rakennuttivat Ioanninaan minareetteja ja moskeijoita.

Tunnetuin niistä lienee Aslan Pashan vuonna 1618 rakennettu moskeija, joka toimii museona nykyisin. Ali Pasha, lisänimeltään Ioanninan Leijona, alunperin albanialainen rikollinen mutta silti kreikkalaismielinen hallitsija, saattoi Ioanninan kukoistuksen kauteen ollessaaan Ioanninan pashana 1788–1821, toimittuaan sitä ennen Trikkalan pashana 1787.

Ioanninasta tuli Turkin valtakunnan suurin läntinen hallinnollinen keskus, jossa kauppa, taiteet, kirjallisuus ja korkeakulttuuri kukoistivat. Jopa Lordi Byronin tiedetään vierailleen Ali Pashan hovissa. Myös maalaustaide ikonimaalauksen ja kirkkotaiteen alalla kukoistivat siinä määrin, että epeiroslaisia maalareita kutsuttiin muualle Kreikkaan koristelemaan kirkkoja ja maalaamaan niiden suuret ikonit.

Plastiras-järvi. Kuva: EPA/Vassliki Paschali

Plastiras-järvi

Plastiras-järvi sijaitsee Thessaliassa, Manner-Kreikassa, entisellä Nevropolin tasangolla 25 kilometriä Karditsasta länteen. Sitä ympäröivät Agrafon-vuoret. Järvi on tekoallas. Idean järven tekemisestä sai Nikolas Plastiras vuonna 1925. Hanke toteutettiin vasta 1950-luvun lopulla idean isän jo kuoltua. Megdova-jokeen rakennettiin pato ja sen vedet loivat Megdova-järven, joka lopulta nimettiin Plastiras-järveksi sen luojan muistoksi.

Järveä ympäröivien vuorten rinteillä asustaa edelleen hirviä, metsäkauriita, oravia, susia, kettuja ja jopa villisikoja. Agrafon-vuorten läntiset huiput muodostavat nukkuvan naisen profiilin, kuuluisan "Agrafon-vuorten nukkujan", jonka voi erottaa suurimmasta osasta Thessalian tasankoa.

Järven ympärillä on useita pikkukyliä, joissa tullaan toimeen luonnon ehdoilla. Ympäröivä seutu tarjoaa mahdollisuuksia monenlaisiin aktiviteetteihin: vuorilla voi kiipeillä, polkupyörillä ajellen voi nauttia luonnosta sen omilla ehdoilla ja sitä häiritsemättä. Ratsastustaitoiset voivat samoilla metsissä hevosilla. Myös metsästys, kalastus ja laskettelu on mahdollista. Seudulla on myös useita bysantin aikaisia ja bysantin ajan jälkeisiä luostareita ja kirkkoja.

Koonnut: Tiina Jensen

Teksti: Marja Oksanen. Vuosi: 2003.
Julkaistu alunperin osana Kreikkaa matkailijoille -verkkokurssia.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!