Hyppää pääsisältöön

Kulttuuria

Santoriini
Santorini. Kuva: EPA/Louisa Gouliamaki. Santoriini Kuva: EPA/Louisa Gouliamaki. tuulimyllyt,Kreikka,Santoríni

Kreikan saariryhmään, Kykladeihin kuuluu yhteensä 27 saarta, joita tunnetuimmat ovat Delos, Mykonos, Naksos, Paros, Syros ja Thera (nyk. Santorini).

Kykladien saariryhmä

Kykladit sijaitsevat Aigeianmeressä Attikan eteläpuolella ja ovat jatkoa Attikan ja Euboian vuorijonoille. Kreikaksi sana kyklos tarkoittaa piiriä, mistä saarien nimi on peräisin; ne näet muodostivat piirin pyhän Delossaaren ympärille. Kykladien saariryhmässä kukoisti jo n. 3000-1100eKr. pronssikautinen kulttuuri, joka on nimetty saariryhmän mukaan kykladiseksi kulttuuriksi.

Se toimi välittäjänä Anatolian (nyk. Turkkia), Kreetan ja Manner-Kreikan välillä. Se jaetaan kolmeen jaksoon: Varhais-kykladinen vaihe n. 3000-2000 eKr. oli alueen kukoistuksen aikaa. Tällöin syntyi ensimmäinen kaupunkimainen asutus Meloksen saarelle, Fylakopiin. Kaudelle ominaisia arkeologisia jäänteitä ovat Paroksen marmorista työstetyt kiviruukut ja yleensä naispuoliset idolit. Idolit ovat pieniä kivisiä patsaita, alastomia ja kasvot vailla silmiä ja suuta. Keraamiset paistinpannua muistuttavat esineet, joita käytettiin mahdollisesti kulttimenoissa, ovat myös tyypillisiä löytöjä. Niihin on kaiverrettu geometrisiä kuvioita.

Keskikykladisella ajalla n.2000-1600 saariin kohdistui Kreetalta levinneen minolaisen kulttuurin vaikutus. Myöhäiskykladisella ajalla n.1600-1100 eKr. saaret olivat mykeneläisen kulttuurin piirissä.

Saariryhmän suurin ja vehrein saari on Naksos ja sen luonnontilaiset hiekkarannat kuuluvat Kreikan upeimpiin. Mykonos on tunnettu tuulimyllyistään, perinteisestä arkkitehtuuristaan ja valkeista kirkoistaan. Myös Paroksen maisemat ovat tuttuja postikorteista, jotka esittävät saaren valkoisia taloja sinisine ovineen ja ikkunaluukkuineen. Paroksessa on myös paljon historiallisia nähtävyyksiä, mm. Venetsialaisen linnan rauniot ja yksi Kreikan merkittävimmistä bysanttilaisista monumenteista, Sadan oven kirkko. Tuliperäinen Santorini eli Thera on Kykladeista eteläisin. Siellä sijaitsee myös Kreikan ainoa toimiva tulivuori. Akrotirin kaivausalueelta on löydetty merkkejä minolaisesta kulttuurista. Santorinin on joskus oletettu olevan tarunhohtoinen ja maaginen kadonnut Atlantis.

Syros, Kykladien pääsaari, on tunnettu jo antiikin ajoista Ferekideksen, Pythagoraan opettajan kotisaarena. Syroksen pääkaupunki Hermoupolis on Kreikan vallankumouksen luomus Uusklassisine rakennuksineen. Se syntyi muilta saarilta, Khioskelta, Psaralta, Kidoniasta ja Kassokselta lähteneiden pakolaisten toimesta, sillä Syros ei koskaan ollut joutunut itse kosketuksiin sodan kanssa. Se oli vapaa ja suuren eurooppalaisen mahdin, Ranskan, suojeluksessa. Köyhyydestä kasvoi kukoistava kauppakaupunki, joka on nimetty kaupankäynnin suojelusjumalan, Hermeksen mukaan. Keskiaikainen roomalaiskatolisten hallitusaikana rakennettu Ano Syroksen kaupunki on vaikuttava näky valkoisine taloineen ja mukulakivikujineen.

Delos - pyhä saari

Delos on Kykladien pienin ja keskeisin saari. Siellä oli asutusta jo 2000-luvun lopulla eKr, jolloin se oli jo uskonnollinen keskus ja tärkeä satamapaikka. Mytologian mukaan se oli alunperin ajelehtiva saari, jonka Zeus kiinnitti paikoilleen, kun Leto oli paennut sinne Heran, Zeuksen vaimon, mustasukkaisuutta. Deloksella Leto synnytti Zeukselle Apollonin ja Artemiksen.

Apollonin kultti vakiintui Deloksella geometrisen kauden (900-700 eKr.) aikana, jolloin siitä tuli Delfoin oraakkelin ohella kreikkalaisen maailman tärkein Apollonin palvontapaikka ja oraakkeli.

Pyhyytensä vuoksi Delos säästyi ensimmäisen persialaissodan tuhoilta ja toisen persialaissodan jälkeen 447 eKr. perustettiin Deloksen meriliitto Ateenan johdolla. Liiton tarkoituksena oli alunperin taistella Persiaa vastaan ja vapauttaa Vähän-Aasian kreikkalaiskaupungit.

Saaren asukasluku kohosi sen jälkeen, kun Kykladien hallinto siirtyi Egyptin alaisuuteen 315 eKr. ja Delos sai takaisin osittaisen riippumattomuutensa.
200-luvun puolivälistä eKr. lähtien roomalaisia ja muita itaalisia kansoja alkoi asettua Delokselle.

Roomalaiset tekivät siitä vapaasataman v. 166 eKr. häiritäkseen Rhodoksen kauppaa. Tästä johtuen Deloksesta kehittyi tärkeä kaupankäynnin keskus, jossa sanottiin myydyn jopa 10 000 orjaa päivässä. Rikkaassa kaupungissa oli runsaasti ylellisiä hellenistisen ajan yksityistaloja.

 

Koonnut: Tiina Jensen

Pohjautuu: kielikurssiin Kreikkaa matkailijoille (2004). Teksti: Marja Oksanen. 

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!