Hyppää pääsisältöön

Ulkonäköpaineet vaivaavat koulun liikuntatunneilla

Epävarmuus omasta vartalosta näkyy esimerkiksi haluttomuutena osallistua uimaopetukseen. Jo alakouluikäiset saattavat kokea uimaopetukseen osallistumisen ahdistavaksi.

Uimahyppääjä uimahallissa // Kuva: YLE/Mikko Savolainen

Ulkonäköpaineet vaikuttavat yhä nuorempien tyttöjen ja poikien elämään ja koulunkäyntiin.

- Joskus tulee tunne, että ei ole riittävän hyvä, jos katsoo vaikka jonkun nätin naisen kuvaa. Alkaa ajatella, että itse olisi jotenkin huonompi, kertoo Kemin Syväkankaan koulun yhdeksäsluokkalainen Senja Kovanen Yle Perämeren haastattelussa.

Senjalle ja tämän ikätoverille Hanna Vakkalalle ei uimaopetukseen osallistuminen ole enää ongelma.

- Joskus ala-asteella ajatteli, että se on ihan hirveää. Mutta tänä vuonna se ei ollut niin hirveää kuin vaikka vielä seiskalla. Varmaan on tullut vähän itsevarmuutta lisää, Senja arvelee.

- Niin ja nuorempana ajatteli, että mitä muut ajattelevat vartalostani. Eipä sitä enää niin ajattele. Mä oon mä, enkä sille mitään tee, Hanna nauraa.

Liikunnanopettajat voivat patistaa koululaisia uimaan paitsi ongelmista puhumalla, myös todistuksen liikuntanumerolla.

- Jos oppilas ei päättövuonna suorita ollenkaan uintia liikuntatunneilla, hän ei voi saada seiskaa parempaa liikunnan arvosanaa. Tämä uimattomuus on ihan koko Suomen ongelma, ja sitä kautta tulee huoli uimataidottomista nuorista. Se voi mahdollisesti tulevaisuudessa näkyä hukkumisten lisääntymisenä, Syväkankaan ja Hepolan koulujen liikunnanopettaja Sanna Gröndahl huomauttaa.

Lähteet: Yle Perämeri