Hyppää pääsisältöön

Urbaani kaappauslegenda

Finnair
Finnair Kuva: Yle, Mot finnair

Huippuhiihtäjät douppasivat 1970-luvulla. Valtio oli konkurssikypsä 1990-luvun laman aikana. Ruotsin poliisi tietää Palmen murhaajan. Totta vai tarua?

Monet hyvinkin julkiset tapahtumasarjat jäävät yllättävän usein loppuun saakka selvittämättä. Mitä todella tapahtui? Vaihdettiinko verta? Paljonko markkoja oli jäljellä? Tapahtumasarjoista kehkeytyy urbaaneja legendoja, jotka alkavat elää omaa elämäänsä ja muuttuvat vuosien saatossa kuin ketjussa kerrotut tarinat.

MOT: Lentokonekaapparin paluu kertoo syksyllä 1978 tapahtuneesta kaappauksesta, johon syyllistyi oululainen liikemies Aarno Lamminparras. Hän kaappasi Finnairin matkustajakoneen, lennätti sitä Oulun, Helsingin ja Amsterdamin väliä ja piti konetta hallinnassaan 18 tuntia. Lopulta Lamminparras ilmoitti antautuvansa Oulun poliisille. Poliisin erikoisryhmä, Karhukopla, iski kuitenkin ennen määräajan umpeutumista.

Kukaan ei vahingoittunut kaappauksessa, mutta Lamminparras sai siitä kovan, yli seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen.

Kolme vuosikymmentä myöhemmin ilmestyi kirja, joka perustui poliisin kuulustelupöytäkirjoihin ja joidenkin draamassa mukana olleiden muistikuviin. Lamminparras oli kertonut asioista itsekin kunnes riitautui kirjailijan kanssa ja yritti kieltää tarinansa julkaisemisen. Kirjan pohjalta syntyi elokuva, joka Lamminpartaan mukaan keksii syyt ja seuraukset. Tosin tämäkin kommentti perustuu tuttavien kertomaan, koska Lamminparras itse ei ole elokuvaa nähnyt.

Suomen ainoasta matkustajakoneen kaappauksesta kertovat televisiotallenteet on pitkälti poistettu arkistosta, aikalaiset eivät ole halunneet enää puhua asiasta omilla kasvoillaan, urbaani legenda syvenee. Oli aika tallentaa nyt 71-vuotiaan Aarno Lamminpartaan omat muistikuvat. Ne tuovat legendaan ainakin uusia yksityiskohtia ja sävyjä.

Kommentit