Hyppää pääsisältöön

Ylioppilaskunnan Laulajat on mieskuorojen monivivahteinen edelläkävijä

Ylioppilaskunnan Laulajat on Suomen vanhin suomenkielinen kuoro. Oheisissa ohjelmissa seurataan vuonna 1883 perustetun maineikkaan mieskuoron vaiheita eri vuosikymmenillä. YL on tunteisiin vetoavaa tulkintaa ja kuorolaisille itselleen laulun ja sattumusten täyteistä aikaa.

Kuoro miehen iässä -ohjelmassa juhlistetaan 90-vuotiasta Ylioppilaskunnan Laulajat -kuoroa vuonna 1973. Ohjelmassa on mukana entisten ja silloisten kuorolaisten värikkäitä haastatteluja sekä katkelma Me krokotiilit -ohjelmasta, jossa edesmennyt Merimiesunionin puheenjohtaja Niilo Wälläri johtaa kuoroa. Muu musiikki on YL:n ohjelmistoa isänmaallisesta "Herää Suomesta" moderniin Erik Bergmanin "Miks ei'hin". Kuoroesityksiä johtavat Ensti Pohjola, Heikki Pohjola ja Mauno Konttinen.

Keväällä 1983 Ylioppilaskunnan Laulajat vietti satavuotisjuhliaan. Eila-Maija Mirolybovin uutisjutussa YL harjoittelee Sibeliuksen Kullervo-sinfoniaa ja Einojuhani Rautavaaran teosta Runo.

A-studio seurasi kuoroa Ylbatrossi-reportaasissaan vuonna 1996. Ohjelma kertoo Ylioppilaskunnan Laulajien yli satavuotisesta kesäkuoroperinteestä ja kuvaa 40 laulajaa purjelaivalla valloittamassa Suomenlahden rannikkoa.

Vuosien varrella YL on matkannut merien yli toisille mantereillekin. Vuonna 1964 kuoro pyysi presidentti Urho Kekkosta Yhdysvaltain-matkansa suojelijaksi laulun voimin ja vuonna 1992 YL oli harjoittelemassa Sibeliuksen Kullervoa Los Angelesissa Esa-Pekka Salosen johdolla.

Mittavista mieskuorovuosista on jäänyt meheviä muistoja. Kuoron värikkäitä vaiheita kertaavat vuonna 1952 tehdyissä haastatteluissa YL:n kunniajohtaja Heikki Klemetti sekä kuoron perustajiin kuulunut Walter Lampén.

Ylioppilaskunnan Laulajien tulkintoja

Fredrik Paciuksen kotimaata ylistävistä sävellyksistä tunnetuimpia on vain 15-vuotiaan Emil von Qvantenin runoon sävelletty Suomen laulu. Ylioppilaskunnan Laulajien kunniajohtajan Heikki Klemetin kerrotaan ylistäneen sitä Paciuksen ”arvokkaimmaksi lahjaksi Suomen kansalle”. Tässä vuonna 1938 taltioidussa esityksessä kuoroa johtaa Martti Turunen.

Kun Alfons Almi lauloi Ylioppilaskunnan Laulajien kevätkonsertin solistina 28.4.1941 Martti Turusen Suomalaista rukousta, hän oli Suomalaisen Oopperan keskeisiä laulajia.Vuodelta 1962 on Ylioppilaskunnan Laulajien tulkinta Leevi Madetojan säveltämän ja Eino Leinon sanoittaman Hän kulkevi kuin yli kukkien -laulusta. Kuoroa johtaa Ensti Pohjola.

1960-luvulla tehtiin roppakaupalla Beatles-suomennoksia. Yksi erikoisimmista Beatles-tulkinnoista taidettiin nähdä Me krokotiilit -ohjelmassa vuonna 1966. Kun jäänsärkijälakko uhkasi, tekijät pyysivät Merimies-Unionin puheenjohtajan Niilo Wällärin johtamaan Ylioppilaskunnan Laulajia kappaleessa Keltainen jäänsärkijä (Yellow Submarine).

Vuonna 1968 on taltioitu Ylioppilaskunnan Laulajien laulamana ja Ensti Pohjolan johtamana Toivo Kuulan sävellykset Virta venhettä vie ja Iltatunnelma sekä Jean Sibeliuksen Isänmaalle.

Heikki Peltola johti Ylioppilaskunnan Laulajia vuonna 1972, kun kuoro kajautti Eduard Hermesin sävellyksen Wir jagen durch wälder, suomeksi Metsämiehen juomalaulu.

Heikki Peltolan johtamat esitykset taltoitiin myös vuonna 1979, kun YL lauloi P. J. Hannikaisen sävellykset Annin laulu ja Kevätsointuja sekä Armas Järnefeltin sävellykset Sirkka ja Pois meni merehen päivä.

Vuodelta 1983 on Ylioppilaskunnan Laulajien tulkinta Toivo Kuulan sävellyksestä Iltapilviä. Kuoroa johtaa Matti Hyökki.

Tunnelma oli juhlallinen itsenäisyyspäivänä 1994, kun Mannerheim-ristin ritarit ottivat Ahtisaaret vastaan Linnan Punaisessa salongissa. Jalkaväenkenraali Ehrnrooth nousee seisomaan ja Ylioppilaskunnan Laulajat aloittaa Suomen laulun.

Yksi laulaja-säveltäjä Petri Laaksosen hittisävelmistä on laulu Täällä Pohjantähden alla. YL:n johtajan Matti Hyökin yhteydenoton jälkeen laulu päätyi myös kuoron ohjelmistoon säveltäjän sovituksena.

Kuoronjohtaja Matti Hyökki tilasi myös säveltäjä Seppo Paakkunaiselta YL:lle joikuteoksen, jonka ensiesitys oli 1995. Dalvi duoddar luohti (Talvitunturin joikha) soi kokonaisuudessaan tunturisaamelaisessa duuripentatoniikassa. Säveltäjän mukaan teos on ollut kestohitti YL:n ulkomaisilla kiertueilla.

Vapunaattona 2004 neljä Ylioppilaskunnan Laulajien jäsentä vieraili Ykkösen Aamu-tv:ssä. Kvartetti esitti mm. yhden tunnetuimmista kevätserenadeistaan Kevätsointuja.

Syksyllä 2010 Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti lauloi Puoli seitsemän -ohjelman juontajalle Marja Hintikalle syntymäpäivän kunniaksi Minä laulan sun iltasi tähtihin.

De profundista arvostetaan säveltäjä Leevi Madetojan mestariteoksena ja ylipäätään yhtenä suomalaisen kuorokirjallisuuden keskeisimpänä sävellyksenä. Vuonna 2012 Ylioppilaskunnan Laulajien esittäessä De profundis -teoksen kuoroa johti Pasi Hyökki.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto