Hyppää pääsisältöön

TV-vinkki: Ruokaratsiaa oliivien värjäämisestä ja sitruunan kiillottamisesta

Ruokaratsia Yle Teemalla. Kuva: Yle

Miten elintarvikkeisiin saadaan savun maku? Miksi oliiveja värjätään? Millä aineella hedelmätiskien sitruunat on kiillotettu? Brittiläinen makasiiniohjelma tarttuu ajankohtaiseen ruokakeskusteluun, ja vastausten perässä matkustetaan ruoan alkulähteille, aina Aasiaan ja Afrikkaan – sekä Suomeen.

Kahdeksanosainen Ruokaratsia (Food Unwrapped) Yle Teemalla torstaisin klo 20.30 alkaen 28.3.

Jaksot lyhyesti:

Valion tehtaalla Suomessa kysytään, miten ja miksi jogurtteihin lisätään maitohappobakteereja.
28.3. Ruokaratsia selvittää tölkkigreipin ja probioottien salaisuutta. Swazimaassa tutkitaan, kuinka greipin kuoret irrotetaan. Valion tehtaalla Suomessa kysytään, miten ja miksi jogurtteihin lisätään maitohappobakteereja.

4.4. Ruokaratsian toimittajat pureutuvat suosittujen elintarvikkeiden valmistustapaan ja alkuperään. Miten kinkun kaltaiset lihapuristeet valmistetaan? Entä miksi sitruunat vahataan ennen kauppaan saapumista?

11.4. Mikä ero on vihreillä ja mustilla oliiveilla? Miksi oluttölkissä ei listata kaikkia käytettyjä valmistusaineita? Ruokaratsian tutkivat toimittajat etsivät vastauksia mm. Etelä-Afrikasta ja Espanjasta.

18.4. Jättikatkaravut ovat löytäneet tiensä monen lautaselle. Harva tietää, että niitä kasvatetaan mm. Thaimaan sisämaassa. Jaksossa ihmetellään myös kaupassa myytävän sienikeiton ainesosia.

25.4. Surimi-tikut maistuvat ravulta, mutta mistä ne itse asiassa valmistetaan? Vastausta etsitään Ranskasta ja Thaimaasta. Ruokaratsaajat selvittävät myös brittiläisen viinituotannon salaisuuksia.

2.5. Tavallinen majoneesi on rasvapitoista. Ruokaratsian toimittajat yllättyvät saadessaan selville, millä rasva korvataan kevytversiossa. Entä miten tuorepuristettua lähikaupan appelsiinimehu itse asiassa on?

8.5. Ruokaratsia selvittää mansikanmakuisten elintarvikkeiden mysteeriä. Miten tuotteisiin saadaan voimakas maku pienellä tipalla aromia? Kaupan täytettyjen valmisleipien salaisuus on laboratoriossa kehitetty tomaatti.

16.5. Onko savustettujen elintarvikkeiden maku peräisin oikeasta savusta? Käytetäänkö jäätelön valmistukseen lainkaan kermaa? Ruokaratsia perää vastauksia suoraan tuotteiden valmistajilta Ruotsissa ja Britanniassa.TV-vinkki: Ruokaratsia pakkausmerkinnöistä, oliivien värjäämisestä ja sitruunan kiillottamisesta. Kuva: Yle

Linkit:

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.