Hyppää pääsisältöön

"Parodiatili somessa voi olla enemmänkin kunnianosoitus kuin kunnianloukkaus"

Rikosilmoitukset Twitterin valetileistä menevät usein suoraan poliisin Ö-mappiin, ellei kyseessä ole kunnianloukkaus tai tekijäinoikeuksien loukkaus.

Twitter // Kuva: Maria Rautio

Jörn Donnerin Donner muutti mielensä – Twitterin valetilistä tutkintapyyntö Twitterissä on nostanut esiin kysymyksen toisena henkilönä esiintymisen laillisuudesta. Poliisin Twitterissä voi pelleillä toisen nimissä tiettyyn rajaan astiidentiteettivarkaus ei ole kriminalisoitu, eikä poliisi voi paljoa tehdä rikosilmoituksen edessä, mikäli tilanteeseen ei liity kunnianloukkaus tai tekijänoikeuksien loukkaaminen.

- Usein ainoa neuvomme on olla yhteydessä sivuston ylläpitoon. Jos valeprofiili liittyy vaikka laajempaan kiusaamiseen, voi olla suoraan yhteydessä nettipoliisiin, nettipoliisi Marko Forss ohjeistaa YleX Etusivun haastattelussa.

Julkkisten ohella myös taviksille luodaan valetilejä, joiden kautta levitetään epäsuotuisaa materiaalia. Kiusaamiseen tarkoitetut valetilit onkin hyvä erottaa parodiatileistä.

- Kaikista yleisin motiivi näissä on kiusaaminen. Aikuisetkin perustavat niitä, mutta usein kiusaamisen takana ovat nuoret. Koulukavereista esimerkiksi tehdään kiusaamistarkoituksessa valeprofiili ja käydään haukkumassa tai soittamassa suuta kiusatun nimissä, Forss kertoo.

Vinkkinä parodiatiliä perustavalle ja rikossyytettä välttävälle olisi tehdä valetili selvästi parodiaksi. Tästä esimerkkinä jääkiekkomoguli Kalervo Kummolaa parodioiva Kulervo Kammola -twitter-tili. YleX Etusivu heittikin ilmoille Jorn Dönner -valetilin perustamisen, josta ei ainakaan rikossyytettä voisi nostaa.

- Kun tekee selväksi, että kyseessä on parodia, on hyvin vaikea vääntää sitä rikokseksi. Silloin kunnianloukkaus tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen täyty niin herkästi. Ja onko parodiatili sitten loukkaus? Itselläni ainakin on se tuntuma, että se on enemmänkin kunnianosoitus kohdetta kohtaan, Forss arvelee.

Lähteet: YleX Etusivu