Hyppää pääsisältöön

Sydämen rasituskoe”Millainen on sydämen rasituskoe? Miten se käytännössä tehdään? Ja kenelle sellainen määrätään?”


Tyypillinen potilas taitaa olla semmoinen, joka rasituksessa saa rintakipuja, alkaa tulla ahdistusta ja puristavaa tunnetta. Tällaisia oireita syntyy, kun sydänlihas ei saa tarpeeksi happea, joten ne ovat merkkejä mahdollisesta sydänsairaudesta, kuten sepelvaltimotaudista.


Koska hapenpuute pystytään toteamaan EKG:ssä, voidaan tuollaista kuormitusta jäljitellä tutkimusolosuhteissa, ja saada selitys oireille. Rasitus- tai kuormituskokeella sydän siis altistetaan rasitukselle ja katsotaan, löytyykö oireiden taustalta sairaus.


Ensin testattavaan asetetaan sydämen toimintaa seuraavia antureita ja verenpainemittari. Sydänkäyrää, sykettä ja verenpainetta seurataan levossa ja vähitellen voimistuvassa rasituksessa niin kauan, että tarpeellinen määrä tietoa on saatu kerättyä. Yleensä rasituskoe suoritetaan kuntopyörää polkien, joskus myös kävellen.

Omalääkäri Risto Laitila