Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kuinka sain tv-kanavat puhelimeeni ja vaimon innostumaan

Netti ja lapset ovat muuttaneet televisionkatseluani vuosien mittaan eniten. Television merkitys laitteena on pienentynyt huomattavasti ja vietän enää hyvin vähän aikaa varsinaisen töllöttimen edessä, mutta pyrin seuraamaan itseäni kiinnostavia ohjelmia silloin kun se on minulle mahdollista, siellä missä se on minulle mahdollista.

Olen ratkaissut tämän käyttämällä TVkaista-palvelua, jossa voi palata ohi menneisiin ohjelmiin kun sopiva katselurako aukeaa. Ratkaisu ei välttämättä ole ikuinen, sillä televisiokanavat ovat yrittäneet kampittaa sitä jo vuosia, viimeisenä oikeustoimin. Vieläkään ei ole selvää, onko palvelu laillinen vai ei.

TVkaista ei ole kuitenkaan täydellinen ratkaisu. Toisinaan olisi kiva katsoa mielenkiintoista ohjelmaa myös suorana kesken ruoanlaiton, pyykinpesun tai minkä tahansa asian, mikä ei vaadi sataprosenttista läsnäoloa koko ajan.

Lähtökohtana helppo käytettävyys

Huushollissa on iPadeja ja iPhoneja, joten katseluongelmaan on haettu ratkaisua ensisijaisesti ne silmälläpitäen. Pitkään pärjäsin esimerkiksi BooxTV-sovelluksella, joka on TVkaistan kilpailija, mutta tarjoaa siitä poiketen kaikille ilmaiseksi Ylen kanavat suoratoistona. Jos oli tarvetta katsella muita kanavia, onnistui se helposti kierrättämällä televisiokanavat tietokoneen virittimen kautta, esimerkiksi Macilla käyttämällä Elgaton EyeTV-ohjelmaa ja viritintä. Windows-koneille on useita vaihtoehtoja, muun muassa Hauppaugelta ja Terrateciltä.

Mutta en minä halua pitää tietokonetta koko ajan auki vain siksi, jos haluan katsoa jossain vaiheessa televisiota. Sähköäkin kone syö. Halusin etsiä ratkaisun, jossa televisiokanavat saa suorana vaivattomasti iPadiin ja iPhoneen ilman tietokonetta. Näin yksinkertainen asia, onhan sellaisia ratkaisuja pakko olla markkinoilla? Kai muillakin ihmisillä on ollut samanlaisia toiveita? Ilmeisesti ei, sen verran hankalaa ratkaisun löytäminen oli.

Mysteeri ratkeaa pala palalta

Yksinkertaisimmin asia olisi ratkennut ostamalla iLaitteisiin myytävä ulkoinen pieni teleskooppiantenni ja mukana tuleva viritinsovellus. Paria niitä aiemmin kokeilleena voin kertoa, että niiden toimivuus on täysin sattumanvaraista ja yleisesti ottaen heikkoa. Omalla asuinalueellani pieni dvb-t-antenni ei saanut näkyviin juuri mitään. Halusin varmemman ratkaisun ja sellaisen, jonka sai kiinni talon kaapelitelevisioliittymään.

Googlen osumat vähenivät ja vähenivät vaatimuslistan kasvaessa. Suurin osa kanssani samaa asiaa havittelevista ihmisistä tuntui asuvan Yhdysvalloissa, ja pari täydelliseltä kuulostavaa laitetta osoittautuikin toimivaksi vain rapakon takana. Kunnes…

Löydän Digimoguli-blogin, joka kertoo kokeilleensa amerikkalaisvalmisteista HDHomerunia. Se on reitittimeen liitettävä viritin, joka jakaa televisiosignaalin wlan-verkkoon. Muun muassa Elgato myy laitetta, mutta vain amerikkalaisille markkinoille. Blogista selviää kuitenkin, että laitteen valmistaja on amerikkalainen SiliconDust, joka on tehnyt HDHomerunista myös Euroopassa toimivan version (HDHR3-EU). Jes, se tukee myös kaapelitelevisiota!

Bloggaaja on kysynyt HDHomeRunin toimivuudesta Suomessa ja yhtiö on vinkannut syöttämään laitteelle oikeat modulaatioasetukset sen mukaan, mitä kaapelioperaattoria käyttää. Muuten toimii.

Verkkokirjoitusten perusteella vaikuttaa sille, että lähes kaikki käyttävät HDHomerunia kodin tietokoneiden kanssa, jolloin jokaisessa ei tarvitse olla omaa viritintikkua. Koska haluan nimenomaan välttää tietokoneet, lähden etsimään iOS-sovellusta, joka mahdollisesti toimisi virittimen kanssa suoraan. Hetken näyttää heikolta, App Storessa ei ole sellaista, vaikka ohjelmia on tarjolla yli 780 000 kappaletta. Pari lupaavaa tarvitsee taas tietokoneen väliinsä. Päätän lähestyä valmistaja SiliconDustia mailitse ja kysyä asiaa suoraan, josko vastaisivat.

Kuluu vain muutama päivä ja vastaus tulee: InstaTV-sovellus on yhteensopiva HDHomeRunin kanssa. Mielestäni olin tätä sovellusta jo katsellutkin, mutta todennut sen toimivan vain tietokoneen kanssa. Uudelleen katsomaan. En ollut huomannut, että sovelluksen kalliimpi Pro-versio tukee nimenomaan suoraa toistoa virittimestä iLaitteeseen.

Loppunäytös päättyy onnellisesti

Nyt oli siis tiedossa virittimen toimivuus Suomessa, ohjeet asennukseen ja virittimen kanssa toimiva iOS-sovellus. Ainahan jokin voi mennä pieleen, mutta päätän ottaa laskelmoidun riskin ja tilata noin 150 euron hintaisen laatikon. Tullimaksuista pääsin, kun tilasin laitteen SiliconDustin eurooppalaiselta jälleenmyyjältä.

Laite saapui muutamassa päivässä, sovelluksen latasin App Storesta ja eikun asentamaan. Piuhat kiinni, HDHomerunin asennusohjelma tietokoneeseen ja etsimään oikeita modulaatioasetuksia. Onneksi Aina-operaattorin asetukset löytyvät sen nettisivuilta, kuten suurempienkin operaattorienkin. Niiden syöttäminen vaatii kivikautisesti Pääte-ohjelman käyttöä Macissa, mutta ohjeiden avulla jokainen osaa kirjoittaa kaksi riviä ”koodikieltä”.

Sitten kanavia virittämään. Jännitys tiivistyy, löytyyköhän mitään? Viritys on hidasta, mutta lopulta kanavia alkaa tippua listalle. Jostain syystä Kuutoskanava ei suostu virittymään, mutta muutoin kaikki toimii kuten pitääkin. Annan anteeksi myös sille, että nopeissa liikkeissä joillain kanavilla syntyy teräviä reunoja kuviin. Oletettavasti se johtuu iOS-sovelluksesta. Työvoitto!

Nyt saan nauttia televisiokanavista näppärästi kotona missä tahansa iPhonen ja iPadin kautta - jopa vaimo on innostunut asiasta. Toivottavasti kukaan ei tämän jälkeen vinkkaa jostain erittäin helposta tavasta katsoa suoraa televisiolähetystä iLaitteesta ilman tietokonetta :)

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.