Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Netflix, Viaplay, HBO: sisältö ratkaisi voittajan

Streamauspalvelut
Streamauspalvelut Kuva: Yle viaplay

Verkon elokuva- ja TV-palvelut käyvät nyt kisaa suomalaisista. Amerikkalaiset Netflix ja HBO tulivat isosti alkuvuoden aikana Suomeen. Niiden lisäksi myös pohjoismainen kilpailija Viaplay houkuttelee verkon kuukausimaksulliseen suoratoistopalveluunsa. Kuningaskuluttajan kolmen kovan testissä sisältö ratkaisi, ei käyttöliittymä.

Helsingin Arabiassa on aktiivinen kaupunginosa- ja kulttuuriyhdistys Artova, jonka elokuvakerhon Kino Artovan jäsenet vertailivat palveluita. Kolme kovaa ovat Iiris Lehtinen, Johanna Stenberg ja Nikita Gavrilenko. Testissä ovat laatusarjoistaan tunnettu HBO Nordic, amerikanjättiläinen Netflix sekä pohjoismainen Viaplay. Testaajamme arvioivat palveluiden sisältöä ja käytettävyyttä.

Ensiksi vertailtiin käyttöliittymiä. Käytettävyys jakoi mielipiteitä: jokainen testaajista valitsi eri suosikin. Johanna Stenbergin mukaan HBO oli helpoin käyttää.

Testaajat sohvalla
Testaajat sohvalla Kuva: Yle elokuva

- Tärkein asia käyttöliittymässä on sellainen helppous. En jaksa kovin kauan veivata edestakaisin ja etsiä sitä mitä mä haluan sieltä. HBO:n sivustolla katsoimme äitini kanssa Game of Thronesia ja hänkin osasi käyttää tätä.

Tuoreimmalla Suomen-tulokkaalla, HBO:lla, havaittiin yksittäisiä latautumisongelmia: jotkin jaksot latautuivat hitaasti.

Iiris Lehtisen suosikki käytettävyyttä arvioitaessa oli Viaplay. Sen valikot olivat helpot ja selkeät. Kiitosta hän antoi myös mahdollisuudelle listata omat suosikit.

- Myös Netflixillä oli monia samoja hyviä puolia. Viaplayllä kuitenkin kuvanlaatu pysyi parempana myös televisioon kytkettynä.

Nikita Gavrilenko käytti palveluita Windows 8 -käyttöjärjestelmässä. Hänen suosikkinsa oli Netflixin Windows-sovellus. Se toimi nopeasti ja siitä oli helppo hakea suosikkisarjoja tai -leffoja.

Tekstitysten taso palveluissa vaihteli. Erityisesti Netflixin käännökset saivat testaajilta moitteita. Johanna Stenbergin mukaan perustarina Netflixin tekstityksistä kävi ilmi, mutta käännöksissä oli jopa suoranaisia virheitä. Virheitä sattui esimerkiksi sanontojen kanssa.

Tekstitysten taso palveluissa vaihteli. Virheitä sattui esimerkiksi sanontojen kanssa.

Uutuusleffoja, klassikoita ja puuttuvia tuotantokausia

Sisältö ratkaisee kuitenkin parhaan leffa- ja tv-palvelun. Nuorten leffakerholaisten elokuvamaut ovat keskenään aika erilaisia. Iiris Lehtisen lempielokuva on Aamiainen Tiffanyllä. Johanna Stenberg sanoo, että parhaiten häntä ja hänen elokuvamakuaan kuvaa elokuva Ja äitiäs kans.

- Siinä on sellaista nuoruuden iloa, ihanat maisemat ja sellainen roadtrip-tunnelma, jota itse en ole uskaltanut lähteä tavoittelemaan.

Nikita Gavrilenko kertoo pitävänsä poliittisista ja psykologisista jännäreistä. Klassikoista hänen suosikkejaan on Oliver Stonen JFK.

Viaplayn palvelusta testaajamme löysivät eniten uutuusleffoja. Lehtisen mielestä Viaplay-palvelussa pystyi hyvin täydentämään elokuvia, jotka olivat jääneet väliin elokuvateatterissa.

- Viaplay palvelee ikään kuin videovuokraamona parhaiten.

Stenbergin mukaan Viaplayn ongelma oli, että joistain TV-sarjoista oli tarjolla täysin sattumanvaraisia tuotantokausia. Esimerkiksi Frendit-sarjaa oli palvelussa vain 9. tuotantokausi. Gavrilenkon mielestä Viaplay oli kuin karkkipussi, josta löytyi sitä sun tätä, sekalaista.

Netflix tietokoneella
Netflix tietokoneella Kuva: Yle tietokone

HBO Nordicin sivuilta testaajat löysivät sitä mitä odottivatkin. Tarjolla oli amerikkalaisen televisioyhtiön omia laatusarjoja, mutta elokuvatarjonta oli melko niukkaa.

- HBO:lla on panostettu paljon siihen sarjojen laatuun, niissä on huippunäyttelijät ja huippuohjaajat, Lehtinen summaa.

HBO vei sisältöpisteet

Netflixin vahvuus olivat Nikita Gavrilenkon mielestä klassikkoelokuvat sekä monipuolinen sarjavalikoima.

- Sarjojen kohdalla on kiusallista, että tuotantokaudet saattavat loppua kesken: vaikka viimeinen osa olisi esitetty jo ajat sitten, Netflixistä saattaa puuttua viimeinen tuotantokausi.

Sarjojen kohdalla on kiusallista, että tuotantokaudet saattavat loppua kesken
.
Iiris Lehtinen löysi Netflixistä oman sukupolvensa TV-klassikkoja kuten Buffy vampyyrintappajan tai vanhoja Star Trek -jaksoja.

- On kiva, että siellä on paljon 90-luvun sarjoja, mitä on katsonut itse lapsena ja nuorena.

Viaplayllä oli eniten tarjontaa lapsille. Viaplayn tabletti-sovelluksessa elokuvan voi myös ladata esimerkiksi iPadille määräajaksi ja katsoa reissussa: tämäkin saattaa miellyttää lapsiperheitä. Muuten palveluiden käyttö edellyttää hyvää nettiyhteyttä.

Testin voittaja oli HBO Nordic, joka on myös kallein palvelu. Kaikki kolme palvelua saivat käytettävyydestä samat pisteet, vaikka käyttöliittymät saivatkin testaajilta hyvin erilaisia kommentteja. HBO:n sisältö miellytti nuoria testaajiamme eniten, ja tämä kiritti palvelun voittoon. Netflixin sisältötarjonta arvioitiin huonoimmaksi ja se jäi testin viimeiseksi.

Palvelu Pisteet (1-5) Hinta €/kk
HBO Nordic 3,7 14,95
Viaplay 3,4 7,95
Netflix 3,1 7,99

HBO Nordic

hbo-logo
hbo-logo Kuva: HBO suoratoistopalvelu

+ helppo käyttöliittymä
+ selkeä ja tyylikäs graafinen ilme
+ huippusarjojen täysiä tuotantokausia
+ sarjojen uusimmatkin jaksot

- ”kelaaminen” takkuaa
- yksittäiset jaksot eivät aina lataudu
- huono elokuvavalikoima
- kallis

Viaplay

Viplay
Viplay Kuva: Viaplay viaplay

+ melko uusia elokuvia
+ Suomessa ennen näkemättömiä sarjoja
+ eniten koko perheen tarjontaa

- sattumanvaraisia tuotantokausia
- automaattinen kuvanlaadun säätö ei aina toiminut

Netflix

Netflix
Netflix Kuva: Netflix netflix

+ nopea
+ suosikkilistaus

- vanhahtava graafinen ilme
- vanhoja sarjoja
- ei uutuuksia


13.5.2015 lisätty aiheeseen liittyviä linkkejä

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.