Hyppää pääsisältöön

Äiti Juliaana Suomesta johtaa venäläistä nunnaluostaria

Suomalaissyntyinen Kirsi Ritoniemi on Tverissa Venäjällä sijaitsevan nunnaluostarin igumenia, äiti Juliana. Matka luostarin johtajaksi alkoi jo nuoruudessa, kun heinolalaissyntyinen Kirsi etsi elämälleen tarkoitusta.

Parikymppinen Kirsi aloitti 1980-luvulla kieliopintonsa ensin Kouvolassa, mutta jatkoi niitä Moskovan yliopistossa, josta hän valmistui 1992. Kirsi oli jo opintojensa aikana liittynyt ortodoksiseen kirkkoon ja tutustunut vapaa-aikoinaan ortodoksiseen luostarielämään.

Kirsin elämässä ikuisuuskysymykset olivat aina olleet jo keskeisellä sijalla. Liittyminen ortodoksikirkkoon ja tutustuminen luostarielämään johdattivat nuoren kielitieteilijän yhä vahvemmin hengelliseen maailmaan. Ortodoksisuus ei kuitenkaan ollut hänelle itsestäänselvyys. Luterilaiseksi kasvatettu etsijä haki vastausta siihen, miksi juuri ortodoksit kaikista kristityistä olisivat etusijalla. Ortodoksisuuden hän oli jo kauan aikaa sitten ottanut sydämeensä, mutta älyllisellä tasolla hänen oli vaikea hyväksyä sitä.

"Jumalan ohjausta", toteaa äiti Juliana siihen, miksi hän on venäläisluostarin johtajana. Se ei ollut hänen tahtonsa tai pyrkimyksensä. Luostarinjohtajan arki on täynnä käytännön asioiden hoitamista kuten luostarin rakennus- ja korjaustöiden valvomisesta aina hengellisen elämän harjoittamiseen. Siteitä Suomeen hän pitää yllä muun muassa tapaamalla suomalaista äitiään. Hyvillä ja levollisin mielin äiti Juliana toteaa elämästään nunnaluostarissa: "Olen löytänyt täältä kaiken, elämäni tarkoituksen."

Kommentit