Hyppää pääsisältöön

Suomalaisnainen venäläisen nunnaluostarin johtajana

Suomalaissyntyinen Kirsi Ritoniemi on Tverissa sijaitsevan nunnaluostarin igumenia, äiti Juliana. Matka luostarin johtajaksi alkoi jo nuoruudessa, kun heinolalaissyntyinen Kirsi etsi elämälleen tarkoitusta.

Parikymppinen Kirsi aloitti 1980-luvulla kieliopintonsa ensin Kouvolassa, mutta jatkoi niitä Moskovan yliopistossa, josta hän valmistui 1992. Kirsi oli jo opintojensa aikana liittynyt ortodoksiseen kirkkoon ja tutustunut vapaa-aikoinaan ortodoksiseen luostarielämään.

Kirsin elämässä ikuisuuskysymykset olivat aina olleet jo keskeisellä sijalla. Liittyminen ortodoksikirkkoon ja tutustuminen luostarielämään johdattivat nuoren kielitieteilijän yhä vahvemmin hengelliseen maailmaan. Ortodoksisuus ei kuitenkaan ollut hänelle itsestäänselvyys. Luterilaiseksi kasvatettu etsijä haki vastausta siihen, miksi juuri ortodoksit kaikista kristityistä olisivat etusijalla. Ortodoksisuuden hän oli jo kauan aikaa sitten ottanut sydämeensä, mutta älyllisellä tasolla hänen oli vaikea hyväksyä sitä.

"Jumalan ohjausta", toteaa äiti Juliana siihen, miksi hän on venäläisluostarin johtajana. Se ei ollut hänen tahtonsa tai pyrkimyksensä.

Luostarinjohtajan arki on täynnä käytännön asioiden hoitamista kuten luostarin rakennus- ja korjaustöiden valvomisesta aina hengellisen elämän harjoittamiseen. Siteitä Suomeen hän pitää yllä muun muassa tapaamalla suomalaista äitiään. Hyvillä ja levollisin mielin äiti Juliana toteaa elämästään nunnaluostarissa:

"Olen löytänyt täältä kaiken, elämäni tarkoituksen."

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto