Hyppää pääsisältöön

Työnantajat vastaavat: Tatuoinnit eivät ole este työnsaannille

Tatuointeihin ei enää liitetä vanhanaikaisia uskomuksia, mikä näkyy myös työnantajien suopeassa suhtautumisessa tatuoituihin työntekijöihin. Edes pankissa isot tatuoinnit eivät ole ehdoton este työnsaannille.

YleX:ssä tatuointeja ei katsota pahalla. Kuvassa Uuden musiikin iltavuoron Juhani Kenttämaan käsivarsi. // Kuva: Maria Rautio / YleX

YleX Etusivu kysyi kolmelta työnantajalta, miten he suhtautuvat tatuoituun työnhakijan. Yksikään haastateltu työnantaja ei pidä näkyviäkään tatuointeja esteenä työpaikan saamiselle.

- Tärkeintä on millainen asenne ja taidot työnhakijalla on. En näe isoja tatuointeja esteenä missään työssä. En ole myöskään koskaan kuullut työnantajilta palautetta työntekijän ulkonäöstä, vuokratyövälitysfirma VMP:n henkilöstökonsulttu Meri Grönroos kertoo.

Työnantajien aiempi nyrpeä suhtautuminen johtui vanhanaikaisista ennakkoluuloista ja niistä heräävistä mielikuvista.

- Meilläkin on asiakaskunnassa vanhempia ihmisiä, ja vuosia sitten tatuoinnit herättivät tietynlaisia mielikuvia. Katsottiin, että asiakaspalvelutyössä työskentelevien ihmisten tulisi olla neutraalin ja siistin näköisiä, Raha-automaattiyhdistyksen palveluesimies Anne Hakala arvelee.

Pankissa paheksutaan farkkuja enemmän kuin tatuointeja

Danska Bankin pankinjohtaja Pia Lehto-Halonen ei ole pitkän uransa aikana koskaan törmännyt työnhakijaan, jolla olisi näkyviä tatuointeja tai lävistyksiä. Ne eivät kuitenkaan ole este uralle pankissa.

- Maailma on muuttunut. Se, millaista statusta tatuointeihin liittyi menneillä vuosikymmenillä, ei ole enää tätä päivää. Maailma on liberaalimpi paikka, ja meidän työnantajinakin pitää muuttua, Lehto-Halonen muistuttaa.

Pankissa ovat myös pukeutumissäännöt höllentyneet vuosien varrella. Aiemmin esimerkiksi avokärkisillä kengillä ei ollut töihin tulemista.

- Koko ajan pankissa on vähemmän asiakkaiden kohtaamista kasvotusten. Verkkopankin kautta tai puhelimitse tapahtuvissa palvelutilanteissa ulkoisella habituksella ei silloin ole minkäänlaista merkitystä, silloin voidaan tulla vaikka farkuissa töihin. Konttoriin ei mielellään farkuissa tulla, koska asiakaskin on tottunut siihen, ettei asiakaspalvelutyössä olla farkuissa, Lehto-Halonen perustelee.

Lähteet: YleX Etusivu