Hyppää pääsisältöön

Iskelmien räytyvä murhe ilahdutti irvileukoja

Suomalainen iskelmäyleisö rakastaa synkkiä lauluja, mutta melankolisten mollikappaleiden äärimmäinen alakulo on inspiroinut myös pilkkakirveitä. Mieltymys murheellisiin lauluihin on suomalaisilla kuitenkin niin verissä, että niiden parodiatkin on otettu tosissaan.

Laulutrio How Many Sisters tulkitsi vuonna 1989 Metro-tyttöjen aikanaan levyttämän Murtuneen elämän. Opettavaista laulua — milloinkaan ei kannata toivoa mitään, koska siitä seuraa vain pettymys — koristellaan tyylikkäillä, joskin hieman odottamattomilla viittilöinneillä ja kappaleen keskelle sijoitetulla kazoo-soololla.

Vasiten parodioiksi kirjoitettujen kappaleiden klassikko on Kari Kuuvan Tango pelargonia, joka julkaistiin suuren tangobuumin aikaan vuonna 1964. Vaikka säveltäjä tieten tahtoen kokosi lauluun tangotekstien "kaikki banaalit kliseet", se upposi ostavaan yleisöön kuin veitsi voihin.

Seuraavan vuosikymmenen lopulla koettiin melankolisten valitusiskelmien suuri buumi, jonka ykköshittejä oli syrjäytyneiden ja eronneiden miesten tunteita tulkitseva Viikonloppuisä. Pianonvartija-ohjelmassa vuonna 1984 Matti Viironen tulkitsi tarinan kahdella täysin vastakkaisella tavalla yhden ja saman esityksen puitteissa.

Näissä 1970-luvun itsesääli-iskelmissä kuoltiin ja päähenkilöille meni mahdollisimman heikosti. Sanoittaja Vexi Salmi ja säveltäjä Heikki Annala keksivät idean kappaleesta, jossa "kuolee enemmän kuin kellään muulla ja kaikki on mennyt, ei jää mitään". Vitsiksi tarkoitettu Elämän valttikortit koki Tango Pelargonian kohtalon: parodia otettiin tosissaan, ja levyt riistettiin käsistä.

Vexi Salmi käytti samaa ideaa vuonna 1998 levytetyssä kappaleessa Elämä on kyyneleitä, jossa onnettomuudet ja kurja kohtalo olivat vielä liioitellumpia. Isä hukkuu syksy-yönä (kuten vaari Tango Pelargoniassa), ja kaikille käy muutenkin huonosti. Oman vivahteensa toi tarinan tulkitsija, näyttelijä Pertti Koivula, joka oli tullut tunnetuksi iskelmäromantiikkaan nojautuvan Onnen maa -elokuvan tangotaiturina.

Myös Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maan tarkoituksena oli irvailla suomalaisten synkkää iskelmämakua. Mutta kävikin päinvastoin: epätoivoa tulvivasta Murheellisten laulujen maasta tuli yhtyeen ehkä suosituin kappale siitä huolimatta — tai juuri sen tähden — että sitä on pidetty myös Suomen synkimpiin kuuluvana.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto